64-bitars processorer är antågande från flera av de största ARM-kretstillverkarna i världen, och nu har kretsjätten Qualcomm visat upp ett av sina första bidrag. Det gäller Snapdragon 410, en 64-bitars ARM-processor med inbyggd LTE, men det är inte entusiasterna som är målgruppen.

Att använda 64-bits processorer för ARM innebär inte bara möjligheten att adressera mer än 4 gigabyte RAM, vilket är ett av försäljningsargumenten för en 64-bitars X86-CPU. Med 64-bitars processorer kommer fler register, med vilka processorn kan hantera större stycken data åt gången och utföra flyttalsoperationer med högre precision, vilket med rätt optimering kan ge bättre prestanda i vissa (inte alla) applikationer.

Apple har redan introducerat sin 64-bits processor i form av A7, som är designad av Apple och partnertillverkad av Samsung och som huserar i hjärtat på Iphone 5S och de nya Ipad-modellerna. Den som vill ha tillgång till 64-bits ARM-processorer i sin Android-enhet har hittills behövt avvakta, men nu har Qualcomm på allvar börjat hoppa på tåget.

64 bitar för mellanklassenheter

Det är dock inte entusiasterna som är målgruppen med den nya kretsen, utan istället verkar Qualcomm ta sikte nedåt i prisklass. De nya kretsarna heter Snapdragon 410, som får inbyggd LTE och en prislapp omkring 150 dollar, avsedd för instegs- och mellanklassenheter.

I kretsen huserar ARM Cortex A53-kärnor, så intressant nog har Qualcomm inte konstruerat en egen Krait-kärna med 64-bitar som är klar för marknadsföring ännu. Med det i åtanke kan vi ta en titt i backspegeln till när Qualcomm kallade 64-bitarsprocessorer för ARM ”en gimmick” i samband med Apples lansering av A7, ett uttalande de sedan tog avstånd från.

Cortex A53-kärnorna kommer i ett set om fyra, som körs i 1,2 gigahertz och uppåt. Medan inte kärnorna är Qualcomms egna så har de parat ihop dem med den egna grafikkretsen Adreno 306. Alltihop är tillverkat i 28 nanometer LP-tillverkningsteknik. Det inbyggda modemet ska klara av LTE och DC-HSPA+, snarlikt modemet som sitter i flaggskeppskretsen Snapdragon 800.

Hårdvaran springer ifrån mjukvaran

Värt att ha i åtanke är att även om ARM-tillverkarna börjar lansera processorer med 64-bitars minnesadressering så finns det fortfarande inget officiellt stöd från Googles sida i operativsystemet Android. Det bör inte ligga långt borta då Google knappast missat fördelarna med 64-bitars processorer eller faktumet att de är på väg ut på marknaden, men frågan är snarare när Google anser är rätt tidpunkt att rulla ut en sådan uppdatering. Innan dess kan ett inköp av 64-bitars processorer för en Android-enhet ses som framtidssäkrande snarare än att faktiskt dra nytta av prestandan.

Med det sagt verkar Snapdragon 410 i och med sin målgrupp och prislapp kunna bli en rikigt vass krets. Qualcomm hade givetvis kunnat optimera mer kring en egen Krait-krets, men av vad vi sett och hört om Cortex A53 så verkar det vara en riktigt vass krets även med 64-bitars optimering ute ur frågan.

Vi ser fram emot att se var Qualcomm Snapdragon 410 kan implementeras med sin prislapp på 150 dollar, och den saken är fortfarande oklar. Kretsen kommer börja tillverkas under första halvan av 2014, så vi kan nog räkna med att se den i butik någon gång närmare sommaren nästa år.

Källa: Qualcomm, Anandtech


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid