Varken AMD eller partnertillverkare har officiellt presenterat produkter i den nya grafikkortsfamiljen Radeon R9 300. Under Computex visar samtidigt flera tillverkare upp kommande grafikkortsmodeller utan att specificera dess identitet. Det hindrar inte redaktionen från att lägga vantarna på en vattenkyld modell av Radeon R9 390X.

Det är hos grafikkortstillverkaren Powercolor som vi hittar företagets kommande Devil-grafikkort som med en Asetek-tillverkad vattenkylningslösning visar vad som komma skall. Grafikkortet i sig är inte av nuvarande generation och inte heller baserat på AMD:s nya Fiji GPU och medan Powercolors representanter inte kan eller får säga något mer om grafikkretsens identitet kan NordicHardware bekräfta att kortet i själva verket baseras på toppmodellen i nya Radeon R9 300-serien.

Som tidigare rykten avslöjat handlar det om ett grafikkort baserat på AMD:s nuvarande Hawaii XT GPU men med fördubblad minnesbuffert på 8 gigabyte samt troligtvis spetsad GPU-klockfrekvens. Den exakta klockfrekvensen för Radeon R9 390X är ännu inte avslöjad och Powercolor ville heller inte säga något om frekvenserna på deras ”nästa generations Devil-kort” men menade att det med största sannolikhet kommer att få högre frekvenser än referenskortet med samma GPU.

Hybridkylare med danska gener

Grafikkortets hybridkylare bygger på en sluten vattenkylare från danska Asetek med en av Powercolor egenutvecklad kylarkåpa med integrerad fläkt för att hålla spänningsregulatorer och andra komponenter väl kylda.

AMD väntas officiellt lansera sin Radeon R9 300-serie under E3-mässan i mitten av juni månad och grafikkortsfamiljen ska enligt obekräftade uppgifter bygga helt på grafikkort med AMD:s nuvarande grafikkretsar som exempelvis Hawaii och Tonga men med nya produktnamn. Radeon R9 390X blir med andra ord en något spetsad variant av nuvarande Radeon R9 290X. Samtidigt ska AMD lansera en helt ny produktserie baserad på sin Fiji GPU med HBM-minne, en produktserie som sägs döpas till Radeon Fury.

Relaterade artiklar

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MarquzzWill3metalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Spännande.

Medlem
Arne Berg

Ett vattenkylt 290x med dubbelt minne & uppskruvade frekvenser inte særskilt spænnande alls

metalmumin
Gäst

Detta är varför NH är bäst!!!!

Medlem

Är det 2 eller 3 slot? Ser ut som 3 med fläkten ställd sådär :/

Will3
Gäst
Will3

Blocket kyler alltså bara kärnan och inte minnen? Riktigt hjärndöd konstruktion isåfall, och det hade varit bättre med ett block som gick ansluta till en befintlig krets istället.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Will3″]Blocket kyler alltså bara kärnan och inte minnen? Riktigt hjärndöd konstruktion isåfall, och det hade varit bättre med ett block som gick ansluta till en befintlig krets istället.[/quote]

Ja, det är en snål-lösning då ett heltäckande block är betydligt dyrare.