Razer slår på stort på CES 2016 med en rad nya gamingprodukter, och en produkt som imponerade lite extra på redaktionen är den nya bärbara datorn Blade Stealth – en slimmad och läcker ultrabook som ansluts till en dockningsstation med externt grafikkort med endast en kabel.

Den nya Thunderbolt 3-standarden innebär inte bara en övergång till den nya, vändbara USB-C-kontakten, utan även ett efterlängtat officiellt stöd för att ansluta externa grafikkort. Thunderbolt är i princip en extern variant av PCI Express, förpackat i en USB-kontakt (eller för äldre Thunderbolt, Mini Displayport) och det har funnits inofficiella externa grafiklösningar även till äldre Thunderbolt-versioner, men Razer Blade Stealth och Razer Core är ett tidigt exempel på vad den senaste generationens Thunderbolt faktiskt kan användas till.

Vi har klämt på båda produkterna på CES 2016, och våra tidiga intryck av själva datorn, Blade Stealth, är minst sagt positiva. Den känns väldigt solid och precisionstillverkad, med en läcker svart ytbehandling och minimalt med logotyper – den enda märkbara Razer-märkningen är den upplysta logotypen på locket. Tangentbordet har individuell RGB-belysning på varje tangent, och Skylake-processorn innanför chassit driver en 12,5 tum stor bildskärm som kan köpas med antingen 2 560 x 1 440 pixlars upplösning eller en IGZO-baserad pekskärm med 3 840 x 2 160 pixlar.

Förvandlas till stationär speldator med en kabel

Datorn i sig är med sin sparsamma inbyggda grafikkrets inte jättehet för gamers, utan markandsförs tillsammans med den externa dockningsstationen Core. Stationen är något större än en vanlig extern hårddisk och rymmer fullstora PCI Express-grafikkort med effektförbrukning upp till 375 watt – vi har sett Core användas med både Nvidia GTX 980 Ti och AMD Radeon R9 Nano på mässgolvet.

Tanken är att du ska kunna lämna Core hemma på skrivbordet, och när du kommer hem räcker det med att ansluta datorn med endast en Thunderbolt-kabel i form av en USB-C-kontakt. Core har en inbyggd ethernet-kontakt och fyra USB-portar, så du kan lämna mus, tangentbord och andra tillbehör inkopplade och bara koppla in en enda kabel – Thunderbolt-kabeln laddar även Blade Stealth-datorn.

Särskilt intressant är att Thunderbolt 3 ger stöd för att skicka bildsignalen inte bara till externa skärmar, utan även tillbaka genom Thunderbolt-kabeln för att accelerera grafiken på datorns inbyggda skärm. Det betyder att med rätt grafikkort i dockningsstationen så kan du faktiskt spela med uppskruvad detaljnivå i 4K-upplösning direkt på den bärbara datorn, ifall du inte har en extern skärm till hands.

Vi vet ännu inte om Razer Core kommer fungera även med andra Thunderbolt 3-utrustade datorer; extern grafik är en del av Thunderbolt 3-standarden, så såvida inte Razer har lagt på ett extra mjukvarulager som låser Core till Blade Stealth-datorn så borde det rent principiellt fungera. Det är dock ingenting vi kan bekräfta innan den finns tillgänglig på marknaden eller innan vi får ett officiellt svar från Razer.

Blade Stealth ska redan vara på väg ut i butik och får ett instegspris på 999 dollar eller cirka 10 000 kronor – ärligt talat ett överraskande lågt instegspris för en ultrabook av den här kalibern. Vill du köra 4K-skärm och en lite kraftfullare processor kommer dock prislappen springa iväg uppåt 15 000 – 20 000 kronor. Razer Core har fortfarande inget bekräftat pris, men dyker upp senare i vår eller under början av sommaren.

-> Se fler videoreportage från CES 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
oh jaSupersaiyan_IV Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jakub Gorski
Medlem
Jakub Gorski

Detta är ytterst intressant! Snyggt byggt av Razer!
Närmare specifikationer på laptopen: http://www.razerzone.com/gaming-systems/razer-blade-stealth#specs

oh ja
Gäst
oh ja

fan vad nice nice fÅr jag boner