OLED har onekligen varit på tapeten under de senaste åren men skärmtekniken med sin avgrundsdjupa svärta har mestadels diskuterats i TV-sammanhang. På CES får vi så äntligen se den första bärbara datorn utrustad med en OLED-panel – Lenovo Thinkpad X1 Yoga som sätter en ny ribba för svärta på den bärbara datormarknaden.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga är en spännande datormodell i sig själv där man med gener från väldesignade ultrabooken Thinkpad X1 Carbon levererar en riktigt slimmad och samtidigt robust byggkvalité. Med en vikt på 1,27 kilo är X1 Yoga den lättaste 14-tums modellen på businessmarknaden och det mattsvarta chassit matchas mycket väl av den kolsvarta OLED-panelen. Den 14 tum stora panelen som tillverkas av Samsung har en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar och levererar verkligen grym svärta där datorn får en annars välpresterande IPS-skärm på Thinkpad X1 Carbon att se rent av urvattnad ur i jämförelse.

Oslagbar svärta med OLED

OLED-panelen levererar inte bara härlig svärta utan även riktigt fin färgåtergivning och betraktningsvinklar. Skärmen har även touchstöd och kan som namnet avslöjar vridas runt sina fästen för att förvandla datorn till något som mer liknar en stor surfplatta. I detta läge sugs även tangentbordet in i chassit för att göra användandet smidigare.

I sidan av datorn hittas en kapacitiv pekpenna med 2 timmars batteritid men som samtidigt kan laddas fullt på blott 15 sekunder. Som en Thinkpad-modell med fokus på produktiva användare menar Lenovo att den kapacitiva pennan blir ett extra tillskott samtiidgt som man laddar datorn med allt från Intels kraftfulla mobila Skylake-processorer, DDR4-minne samt SSD-lagring med PCIe NVMe-gränssnitt.

11 timmars batteritid

Batteritiden specificeras till 11 timmar och datorn kan paras med en WiGig dockningsstation för att trådlöst ansluta dubbla externa skärmar, högtalare och andra tillbehör.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga känns i sig som en riktigt spännande och trevlig dator i kompakt design med trevliga funktioner. Att vi sedan äntligen får se OLED-paneler även i bärbara datorer får oss att hålla tummarna för fler liknande produkter och givetvis även en framtid med dedikerade OLED-skärmar även till stationära datorer.

Lenovo Thinkpad X1 Yoga ska finnas på marknaden inom kort och prislappen börjar på runt 14 000 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AMD73luddde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
luddde
Medlem
luddde

Verkar riktigt bra. Dock så kan nog det faktum att skärmen extraknäcker som spegel avskräcka en hel del potentiella användare.

AMD73
Medlem
AMD73

Jag undrar hur skärmen är med reflexer och spegling och i solljus med.
Man längtar till att oled är mer eller mindre standard. Men det lär väl
dröja antar jag. Sedan undrar jag med hur denna skärm drar i ström mot en
likadan storlek i tn eller ips panel?