Flera av världens skärmtillverkare jobbar successivt ner priserna på 4K-skärmar, och Asus nya PA328Q riktar sig till premiummarknaden, men med lägre pris än sin föregångare. Utöver den lägre prislappen är en av årets nyheter den nya HDMI 2.0-standarden, för 4K-upplösning i 60 hertz.

Vi har inväntat HDMI 2.0 i datorskärmar med spänning sedan standarden spikades under förra året, och nu blir Asus först med gränssnittet på skärmmarknaden med sin nya 4K-skärm. Det handlar fortfarande om en premiummodell, men priset ska ha sjunkit en bra bit sedan förra årets modell PQ321.

I och med HDMI 4.0 kan du nu driva 3 840 x 2 160 pixlar i 60 hertz över en ensam kabel, medan den tidigare HDMI 1.4a-standarden endast klarade samma upplösning i 30 hertz. Borta är även den IGZO-panel från Sharp som satt i den äldre PQ321, och den här modellen använder sig istället av en nyare IPS-panel.

Resultatet ska vara en bra bildkvalitet till ett lägre pris än PQ321. Vi har inte fått någon exakt siffra av Asus, men vi skulle gissa på mellan 10 000 och 15 000 kronor när den väl når butik under årets tredje kvartal. Det är med andra ord fortfarande inte en billig skärm, men den ligger inte heller långt ifrån vad ”vanliga” premium- och proffsskärmar kostar idag.


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nadfhaerfg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nadfhaerfg
Gäst
nadfhaerfg

”HDMI 4.0”