Smarta klockor eller smarta glasögon i alla ära, framtidens bärbara teknik kan mycket väl vara betydligt mer kroppsnära än så – våra egna kläder. På CES visar forskare från universitetet i Tokyo upp hur man lyckats skriva ut elastiska ledare direkt på tyg som kan användas för att integrera elektronik direkt i användarens kläder.

Tokyo Universitetet presenterade sina framgångar med elastiska ledare redan i juni 2015 men visade under CES upp sina prototyper på mässgolvet. Den stora skillnaden mot konkurrerande lösningar är att forskarna i detta fallet lyckats skapa elektriska ledare som håller signaler även när tyget de fästs på sträcks till tre gånger sin ursprungliga längd.

Bland annat har forskarlaget lyckats integrera sensorer i kläder och tar exempelvis upp möjligheten att mäta puls och hjärnvågor direkt i klädesplagg, smidigt inte minst för medicinska syften.

De prototypplagg som visas upp på CES klarar samtidigt inte av att tvättas och detta är en av de flera problem som utvecklarna av tekniken nu jobbar på att lösa. Med det sagt verkar utvecklingen av smarta kläder tagit ytterligare ett viktigt steg i rätt riktning.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid