Hat finns det gott om och det är inget undantag på smartphonemarknaden där ett fortlöpande krig pågår mellan användare från olika läger. Själv vill jag se mig som en neutral konsument som uppskattar alla bra produkter oavsett värde, något jag känner blivit bekräftat efter mitt iPhone-äventyr.

Först och främst kan jag säga att övergången för mig personligen, mellan Android och iOS varit mindre smärtsam än jag hade förväntat mig. Mitt lilla mobilprojekt som kläcktes under en trevlig afterwork var tänkt att ge både mig och er läsare en insyn i hur det skulle fungera att byta mobilplattform från Android till iOS.

Resan började med att jag lade min Galaxy S II på hatthyllan – eller ja i väskan laddad och klar, feg som man är – och plockade upp en iPhone 4S som huvudtelefon under två veckors tid. Testperioden löpte ut ganska påpassligt med HTC:s lansering av nya flaggskeppet One X och jag hoppade alltså från en ganska väletablerad 4,3 tums Android-telefon (Galaxy S II) till en nyare 3,5 tums iPhone 4S-modell och slutligen tillbaka till Android och en stekhet bjässe i form av HTC One X med sin 4,7 tums skärm. När One X sedan skickades vidare till Felix för en direkt jämförelse med HTC One S blev det så att jag återigen hoppade över till iPhone 4S vilket gett mig ytterligare tid att utvärdera Apples-smartphoneplattform.

Jag har redan avhandlat en hel del av mina tankar (1, 2) kring skillnaderna i Android och iOS och dessa består fortfarande ganska intakt. Båda plattformarna har sina fördelar och nackdelar, men viktigast av allt riktar man in sig mot två ganska skilda målgrupper. Android ger användare en större mån av frihet, medan iOS kontrar detta med ett mer sammansvetsat och polarat operativsystem.

En annan fördel med Android som är ganska uppenbar och som jag personligen har en kanske orättvist fördel av är bredden på olika telefonmodeller. Som smartphoneskribent har jag ett närmast oändligt hav av Android-telefoner att välja mellan. Tyvärr finns det inte tid att testa alla modeller som kommer ut, men jag har snabbt blivit bortskämd med att oftast få sätta tänderna i de allra hetaste lurarna direkt de kommer över gränsen till Sverige. Att sitta med en telefon i ett år i sträck, vilket troligtvis är ett minimum för merparten av dagens konsumenter, finns inte ens på kartan. Vilket gör iPhone som plattform med sina årliga uppdateringar i hårdvara lite för stillastående, något som inte blir alls ett lika stort problem för vanliga konsumenter.

Flera av de kommentarer som dykt upp under bloggartikelns gång har just talat om att iPhone är tråkig och Android är en roligare och mer ombytligare plattform. För mig som har möjlighet att växla mellan ett dussin olika Android-flaggskepp under ett år är det onekligen svårt att komma ifrån. Men även för vanliga användare finns det en ganska stor portition sanning i detta uttalande.

Android-plattformens bredd, både dess styrka och svaghet

Då lejonparten av våra testtelefoner de senaste två månaderna gått till min flitige kollega Felix har faktiskt iPhone 4S blivit en fortsatt följeslagare för mig och jag kan nu med inte bara två veckor, utan flera månaders frekvent användande konstatera ett par saker.

Först och främst spenderar jag mindre tid med att dona och mixtra med min telefon. iPhone och iOS är som bekant inte lika lättmodifierat som Android och där jag kunde sitta och ändra bakgrunder och byta launchers i omgångar på mina Android-telefoner blir det per automatik att man håller sig till Apples standardlösningar då de ändå inte gör någon större skillnad och inställningsmöjligheterna utan jail break är rejält begränsade. Detta är väl på gott och ont kan jag tycka, jag dödar mindre tid med att meka med min telefon, men samtidigt är det ett intresse för mig och många andra användare som jag gärna hade sett bättre utlopp för även i iOS.

I detta avseendet kan livet med iPhone defineras som tråkigare. Men samtidigt har jag också reflekterat över hur bra min generella användarupplevelse varit med Apples senaste smartphonealster. Trots frekvent användning under flera månaders tid har jag haft ytterst få problem, aldrig några krascher eller problem med funktioner och mjukvara. Telefonen har faktiskt bara fungerat och då har både jag och bekanta (nämner inga namn..) tappat luren, utan skal, i golvet utan några större åverkningar. Så även om iPhone 4S knappast är den stryktåligaste luren på marknaden är den för den delen inte skör som glas. Ett exempel är GPS-funktionen som till synes verkar fungera betydligt mer konsekvent än den i Galaxy S II. Även om jag verkligen saknar Android-versionen av Google Maps som är ett riktigt ess i skjortärmen för det gröna lägret.

Android finns i alla dess former och prisklasser, vilket både är plattformens styrka och svaghet.

Android har en stor fördel i sitt breda sortiment av olika smartphonemodeller, både sett till funktioner, format och prisklass. Men det ger också väldigt spridda skurar i just användningsupplevelse. Vissa telefoner, inte minst de nya flaggskeppen från HTC och Samsung, visar på imponerande flyt och prestanda i gränssnittet, medan andra, som nyligen testade Motorola Motolux, riskerar att totalt döda konsumenters tro på Googles-operativsystem. Med andra ord är Android-marknadens bredd både dess styrka och svaghet.

Om jag ska försöka knyta ihop säcken så är det nog dags att tala om elefanten i rummet – iPhones skärmstorlek. Diskussionerna om Apples formfaktor intensifieras varje år när vi närmar oss en ny iPhone-lansering. Men under 2012 känns det som att varken Apple eller dess användare kommer att vänta längre.

Större skärm efterlyses

Jag tycker personligen att iPhone har en för liten skärm. Jag har nämnt tidigare att Apple är väldigt duktiga på att dölja bristen på skärmyta i sin 3,5-tums skärm, genom bland annat en välutvecklad webbläsare och e-postklient. Men det räcker tyvärr inte hela vägen i min mening. Det finns både appar och användningsområden som begränsas av skärmstorleken. Att se på Youtube-klipp eller foto på en 3,5-tums skärm är verkligen inget att skryta över när man vant sig vid skärmar på mellan 4,0-4,8 tum.

Jag kan förstå Steve Jobs tanke med att bibehålla ett hanterbart format på telefonerna. Men de funktioner och den media vi idag konsumerar och använder våra telefoner till mår så mycket bättre av en större skärm att jag varken tror eller hoppas Apple blundar för detta längre. iPhone 5 känns som det naturliga namnet och min gissning är att vi får se en telefon med en skärmstorlek på runt 4 tum men med ett mer trimmat chassi för att telefonen inte ska växa onödigt mycket rent fysiskt.

cameraphones2iPhone 4S är smidig och har en bra kamera, men skärmen hade gärna varit större.

Så vad är då min slutsats angående iPhone kontra Android? Det optimala för mig personligen skulle mycket väl kunna vara en iPhone som arbetstelefon där man varken behöver eller orkar pilla för mycket med olika inställningar och funktioner. Medan en större Android-telefon för konsumering av media och större konfigureringsmöjligheter skulle vara bättre lämpat för privat användning. Men jag skulle inte utesluta att en ny generations iPhone skulle kunna ändra på detta, så lite på att jag likt troligtvis hundratusentals andra kommer sitta naglade framför Apples nästa iPhone-lansering.

Den andra frågan som egentligen startade hela bloggserien var ifall det gick att byta plattform från Android till iPhone. Det kan jag också konstatera är fullt möjligt och faktiskt gått ganska smärtfritt, även om vi givetvis gärna sett ett sätt att knyta köpta applikationer till universala användarkonton och inte enbart till de olika plattformarna. Det finns inget som ger mer smolk i bägaren än att behöva betala flera gånger för samma program bara för att man vill använda dem på en ny telefon.

Jag är på det stora hela nöjd med både iPhone och detta lilla bloggäventyr då det gett mig en betydligt bättre känsla för Apples plattform. Både Apple och Google har skapat två mycket kapabla och imponerande smartphoneplattformar och de som tvärt av sågar den ena eller andra är antingen bittra fanboys eller typiskt trångsinta. Båda har sina för- och nackdelar och troligtvis är det en av dem som passar just Dig bäst, men vilken kan bara var och en avgöra.

Tidigare delar i Android vs. iPhone bloggen:

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
ReturKarl NorlingAnton KarmehedskiroyJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Man behöver inte vara varken trångsint eller fanboy för att såga Apples inlåsningsstrategi. Det är faktiskt en fråga på en mycket högre nivå. Det handlar om vilket samhälle man vill leva. Det låsta eller det öppna.

Många kommer ju med argumentet att Apple ser till att allt funkar och att det är säkrare. För alla er har jag ett citat.

”De som ger upp sin grundläggande frihet för att köpa sig lite tillfällig trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet.” – Benjamin Franklin.

Därmed inte sagt att Android perfekt i något avseende.

Danne980
Medlem
Danne980

Fast jag tror Benjamin Franklin vrider sig i sin grav om han vetat att man citerat honom när man talar om valet av smartphone.

Tempel
Medlem
Tempel

Bara för att det inte fanns multinationella bolag med avancerade marknadsstrategier på Benjamins tid innebär inte att hans citat inte är applicerbart på dessa. Tvärtom skulle han vara chockad över hur mycket vi själva ger upp till dessa privata aktörer där vi har liten eller ingen insyn.

Tempel
Medlem
Tempel

Fast det spelar ju ingen roll att iPhone är en kompetent hårdvaruprodukt med ett väldigt optimerat os när du inte kommer undan resten. Fö angående ditt resonemang kring att du lägger en massa tid på att tweaka Android när du har en sån lur. Det kanske kan bli en ny bloggartikel kring det. Går det att köra Android utan att pilla med allt. Funkar det? Då kommer ju det intressanta fram. Är Android en tillräckligt mogen plattform så dina tjejkompisar som du talade om i första avsnittet faktiskt skulle kunna köra på tex en S2a utan bekymmer. Eller kräver Android… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

Jag ser fram emot nästa del när du går över till wp7. 😉

Själv har jag kört iOS sedan iPhone 3 och är ärligt talat trött på det och det OS jag är mest nyfiken på är just wp7/7.5/8.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Nu ska jag svära, men jag tror att mobiler med W8 kan bli riktigt bra. Större möjligheter för att anpassa det än IOS och mycket stabilare och mer genomtänkt än Android.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Android vs IPhoneDen stora skillnaden förutom den lilla skärmen i iPhone som jag skrev tidigare i denna följetong, avsaknaden av dynamiska startskärmar. För att se allt som är uppdaterat tvingas man starta app efter app vilket medför att man missar mycket för man har inte tid, ork eller lust till det. I Android behöver man bara svepa mellan två tre startskärmar för att se allt som har uppdaterats sedan sist.Android vs AndroidDär har vi den stora anledningen till att jag uppskattar HTC, man behöver inte tweaka mer än att anpassa det som finns efter ens behov. Medan andra försöker tweaka… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Intressant läsning, mycket man kan hålla med om.
Har själv jobbat mycket med telefoner för företag och kört andorid sedan tidig v1.5.
Så man har avverkat ca 18-20 andorid modeler till idag.
Flertal widows phone.
Och iPhone 3G/3GS/4/4S
Och från ett rent företags syfte är det ganska anorlunda hur man ser på smartphones gentemot privat.

Danne980
Medlem
Danne980

Tempel och Anton har ni inte reflekterat över att era resonemang endast är marginellt bättre än dessa fanboys som nämns? Det är otroligt att man i dagens samhälle drar slutsatser om hur dessa stora företag drivs av satan själv efter en massa trams som står på internet. Jag är ganska säker att båda företagen har som mål att tjäna så mycket pengar som möjligt åt sina aktieägare och knappast styrs av någon dold plan om världsherravälde. Apple gör lite låstare system för att inte underlätta för missbruk av telefonerna medans google samlat in otroliga mängder data om deras brukare. Att… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Danne980″]Som svar på Returs post angående dynamiska sidor så håller jag inte riktigt med. Jag har mer och mer gått ifrån widgets i min nya android då de flesta faktiskt är ganska dåliga. Det är ofta bättre med en ikon med indikator.se till exempel facebook widgetsarna, du måste skrolla i widgeten för att se mer än en statusuppdatering. Det är mycket enklare att direkt starta appen för att få helskärm. Med bonusen att du får ett snabbare system. Sedan fanns det inte mycket som slog iphones låsskärmar om man hade jailbreakat. Kalendrar och mail funkar hyfsat som widgets. Sedan… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag håller med Andreas om att Widgets är ett måste för mig. Idag använder jag följande: Facebook, Twitter, Mail, Kalender, Väder, Mediaspelare, RSS-feed och slutligen en för att stänga av/aktivera wifi, hotspot, roaming m.m.

Den lilla tid jag testat iPhone så har mitt problem varit just avsaknaden av Widgets.

skiroy
Medlem
skiroy

Herregud vad ni nördar, jag ställer mig långt ifrån det nörderiet och fortsätter glatt med min N9. 🙂 😉

Karl Norling
Gäst
Karl Norling

Anton, jag bara måste fråga, du är den mest kompetente telefontestare jag känner till, och jag kan inte fatta hur HTC ONE X kan ha gått igenom alla recensioner med extremt goda vitsord. Har recensionsexen varit handplockade av HTC för ingen inom teknikmedia har rapporterat om flimrande skärmar, snedlimmade lcdskärmar och överlag en laggande upplevelse? Jag tycker detta är lite konstigt för samtliga ex jag sett (bara tre stycken förvisso, men bör vara statistiskt omöjligt att det är slump att jag fått måndagsex) har varit väldigt risiga ur en ren avändarupplevelsesynpunkt. Eller är det som så att jag som endast… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”Karl Norling”]Anton, jag bara måste fråga, du är den mest kompetente telefontestare jag känner till, och jag kan inte fatta hur HTC ONE X kan ha gått igenom alla recensioner med extremt goda vitsord. Har recensionsexen varit handplockade av HTC för ingen inom teknikmedia har rapporterat om flimrande skärmar, snedlimmade lcdskärmar och överlag en laggande upplevelse? Jag tycker detta är lite konstigt för samtliga ex jag sett (bara tre stycken förvisso, men bör vara statistiskt omöjligt att det är slump att jag fått måndagsex) har varit väldigt risiga ur en ren avändarupplevelsesynpunkt. Eller är det som så att jag… Läs hela »

Karl Norling
Gäst
Karl Norling

[quote name=”Anton Karmehed”]Tack för förtroendet Karl! 🙂Jag kan tyvärr inte svara på ifall det är handplockade testex från HTC, men risken finns ju onekligen.Med det sagt var vi ganska tydliga med att poängtera lagget i Sense med HTC One X och påpeka att det inte känns acceptabelt med tanke på hårdvaran. Även om det blivit bättre i senare uppdateringar är det inte helt perfekt, vilket det faktiskt bör vara.Dessa problem vi sett rapporter om kring LCD-skärmarna är inte heller något vi kunnat se själva och då testade vi ändå två separata enheter, en som jag använda för vår fotojämförelse och… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”Karl Norling”]Det värsta är väl egentligen att man inte kan motstå att använda den så batteriet suger iväg fortare än pina colada en varm sommarkväll…[/quote]Synd att du behövt byta mobil, batteriet har aldrig hunnit vakna till.Batteriet behöver dras ur och laddas många många gånger innan batteritiden blir bra.Första veckorna var batteritiden usel, sen började jag att dra ur batteriet tills mobilen slogs av flera gånger. Då hände något och det höll längre för var gång.Nu håller batteriet lugnt hela dagen även fast jag spelar och annat. Rekordet är 2 dygn och 12 timmar, med 5 telefonsamtal ca 45 min… Läs hela »