Stortillverkarnas senaste och maffigaste tangentbord ställs mot varandra. Vi kikar på E-sportsproffsens vapendragare och djupdyker i Razer BlackWidow Chroma V2, Xtrfy K2-RGB och Logitech G513.

Det är ingen hemlighet att Razer, Xtrfy och Logitech är storspelare på kringutrustningsmarknaden, och deras tangentbordsflaggskepp delar väldigt många egenskaper. Samtliga stödjer RGB, någon form av programmering och alla tre har valt alternativ istället för de populära Cherry MX-brytarna.

Hur väljer du som konsument rätt, om valet står mellan K2-RGB, BlackWidow Chroma V2 och G513 när alternativen delar en ungefär lika saftig prislapp – och rättfärdigar tangentborden den höga kostnaden? Vi tittar på alla aspekter och funktioner som BlackWidow Chroma V2, G513 och K2-RGB erbjuder, samt hur de olika tangentborden utmärker sig från varandra.

Xtrfy K2-RGBRazer BlackWidow Chroma V2Logitech G513
BrytareKailh RedRazer OrangeRomer-G Linear
BrytarlockABSABSABS
Brytarlock-tjocklek0.93mm~0.84mm~0.91mm~
Brytarlock-profilSS2OEMOEM
MediatangenterNej (integrerat via FN)Nej (integrerat via FN)Nej (integrerat via FN)
MakrotangenterNejJa, 5stNej
Inbyggt minneJaNejJa
Anti-GhostingJaJaJa
N-key RolloverVia PS/210-key Rollover26-key rollover
TangentbelysningRGBRGBRGB
Mått440mm x 140mm x 35mm475mm x 171mm x 39mm455mm x 132mm x 34mm
Vikt1.25kg1,5kg1,02kg
Kabellängd2m2.2m~1.5m
AnslutningUSB 2.02xUSB 2.0, 1x3.5mm2xUSB 2.0
Lägst pris
Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
6 Årtal sedan

Jag vill verkligen uppmana alla att testa: https://new.webhallen.com/se/product/269414-Tesoro-Excalibur-V2-Kailh-Red. Jag spelar inte själv, men köpte det till sonen som har stor erfarenhet av spelande sen barnsben, han gillade det skarpt, och till det priset så…:)

Kommentar Emir?

Falistar
Falistar
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Kan även utan minsta tvekan rekommendera https://www.clasohlson.com/se/Mekaniskt-gaming-tangentbord-Exibel-GKX-C/38-7975
Makalöst prisvärt!

JB
JB
6 Årtal sedan

Tack för kommentaren Emir. Jag tycker det är bra att ni testar även tangentbord i låg- och mellanprisklass, om inte annat kan väl det ha en dämpande effekt på priserna, att dessa inte omotiverat skenar bara tack vare varumärken. Jag har inte talat med sonen om det, men vad jag förstod, och det framgår ju också här: http://tesorotec.com/project/excalibur-v2-mechanical-gaming-keyboard/, så fungerar ”Anti-Ghosting 6-Key / N-Key rollover” med USB (finns ju ingen PS/2).

Felion
Felion
6 Årtal sedan

Eftersom du nämner inkonsekvensen (toleransen) i Kailhs brytare, kanske det kan vara värt att nämna att Cherry MX (”originalet”) har en tolerans på +/- 15 cN på brytarna (Tillverkarens spec: https://www.cherry.de/cid/keymodules_CHERRY_MX1A-LxxA_B.htm? ) dvs 3 gånger större ”inkonsekvens” .

Med det sagt kan det argumenteras (vilket det görs i tbords-nörds.kretsar) att Kailh är en ”bättre” brytare. Angiven MTBF brukar f.ö. också falla ut till Kailhs fördel.

Men jag håller med om att den genomsnittlige användaren inte märker någon skillnad, utom möjligen på priset 😉

Felion
Felion
6 Årtal sedan

Vad gäller tangentbord så är det, i princip, alltid upp till personlig preferens (så länge de fungerar och har >4-5KRO).

Ser framemot er recension av BOX-brytarna.
Min personliga och subjektiva uppfattning av BOX-brytarna (linjära) är att de är en av de lenaste stock-brytarna jag träffat på, tyvärr är ju dock inte fjädern kompatibel med de vanligt förekommande MX-fjädrarna, så det kan vara svårt för en petig och kräsen att få exakt rätt karakteristik. Men det borde inte vara ett större bekymmer för den genomsnittlige användaren 🙂

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Felion

Ursäkta en fråga från en som inte är så bevandrad i ämnet (man kan ju alltid försöka att förkovra sig;), vad betyder ” >4-5KRO”?

Felion
Felion
6 Årtal sedan
Reply to  JB

mer än fyra till fem ”Key Roll Over”, dvs hur många samtidiga tangentnedtryckningar som tangentbordet kan registrera.

De gaming-fokuserade tangentbordstillverkarna brukar benämna detta ”Anti-Ghosting”, vilket inte ensar mot hur konventionella (”riktiga”) tangentbordstillverkare använder termen. Hos riktiga tangentbordstillverkare betyder ”Anti-Ghosting” att inte en ANNAN tangent än de man trycker ner registreras.

JB
JB
6 Årtal sedan

Eftersom jag nu lyfte fram detta keyboard som en god representant för ett låg-/mellanklasskeyboard, hur skulle det vara om ni giorde en test av just detta?