Dammsugare bästa typerna

Dammsugare - Bästa typerna

Dammsugare kommer i dagsläget i flera olika tappningar och det kan vara svårt att veta vilken typ man ska köpa. Det finns gammla vanliga dammsugare, robotdammsugare, skaftdammsugare och lite mer specificerade modeller. Nedan kommer vi gå igenom de olika typerna och vad de har för fördelar och nackdelar så att du kan göra ett medvetet och genomtänkt val för att du ska få rätt modell för just dig. För att underlätta så har dammsugarebästitest.se testat alla de bästa dammsugarna av olika typer och listat dem, så när du hittat rätt typ för dig så kan du klicka in dig där för att välja bästa modellen. Så utan att dra ut på tiden så börjar vi att gå igenom de olika typerna av dammsugare nedan. 

Vanlig dammsugare

En gammal vanlig hederlig dammsugare är vad de flesta tänker på när det är dags att städa. Det som är bra med dem är att de har varit med väldigt länge och har uppdaterats för varje år som går så de har blivit väldigt väl utvecklade vid det här laget. Precis som du säkert vet så har de sladd, en dammsugarkropp, slang och ett skaft med ett munstycke på. 

Fördelar med en vanlig dammsugare

Den största fördelen med en vanlig dammsugare är att den alltid har kraft då den kopplas in i väggen och drivs ur vägguttaget. Det gör även att de är den kraftigaste typen som är designad för använding i hemmet. Då dammsugarkroppen är ganska stor på många modeller så får de plats med ordentliga filtersystem som renar luften när den rör sig genom dammsugaren för att allergener och de minsta damm molekyler ska fångas upp. Kombinerar man detta med att de har dammsugarpåse gör det dem väldigt bra för allergiker.

Nackdelar med vanliga dammsugare

Jämför man med nya typer så som skaftdammsugare upplevs de klumpiga då man måste rulla runt dem i hemmet. De väger även ganska mycket så de är tunga att bära mellan olika våningar. Fördelen med att de har sladd nämnde jag ovan, men nackdelen är som vi vet att den ofta är ivägen och stör när man städar. 

Skaftdammsugare

Även om skaftdammsugare varit med ett tag vid det här laget så är de "the new kid on the block". Sista åren har de verkligen tagit ett kliv framåt och blivit väldigt mycket bättre än tidigare, mycket tack vare att batterierna har utvecklats och ökat på både kraft och körtid. För dig som inte vet vad en skaftdammsugare är så är det den typen som Dysons modeller är med motor och dammbehållare på toppen, sedan ett skaft ner till munstycket.

Fördelar skaftdammsugare

Fördelarna med en skaftdammsugare är att de är smidigare att använda, tack vare sin lätta vikt bär man lätt omkring med dem hemma. Man slipper även sladden som kan störa och många modeller av denna typen kan skruvas isär och göras om till en handdammsugare vid behov. De är även oftast väldigt välutrustade med mycket tillbehör som underlättar din städning. 

Nackdelar skaftdammsugare

De är inte lika kraftfulla som sina traditionella rivaler, i alla fall inte i de flesta fall. Det finns modeller som kan ersätta en vanlig dammsugare helt, men då måste man upp på de dyrare dammsugarna. Har man stora ytor att städa så kan batteritiden vara limiterande då den oftast tar slut på runt 45 minuter på standard kraft, kör man där emot på högsta styrkan får man sällan mer än 15 minuter. Men full styrka behövs oftast bara på mattor eller vid städning av tyngre damm så som djurhår. 

Robotdammsugare

Denna typ av dammsugare har blivit omåttligt populära sista åren och det är såklart av en god anledning. De gör det mesta av jobbet åt dig! Och vem vill inte slippa att dammsuga mer än man faktiskt behöver. De kan ställas in att köra när du är borta så du till och med slipper att själva städningen. Med robotdammsugare har med sina för och nackdelar vilket vi går igenom nedan. 

Fördelar

Du slipper städa! Det är onekligen den största fördelen med robotdammsugare. Och då de kör runt själva så kan de köra betydligt oftare än du själv skulle orkat städa så det kommer alltid att vara rent, fint och snyggt i ditt hem. Detta är även en väldig fördel för personer med allergier då man slipper damm och djurhår som kan dra igång reaktioner.

Nackdelar

Den första punkten kanske man inte kan kalla en nackdel, men det tar bort lite av de positiva aspekterna. De kan inte städa hela ditt hem. Vissa mindre hörn, under möbler och uppe på saker kommer inte en robotdammsugare åt och du kommer själv behlva städa det ibland. Nu är detta ytor som oftaste inte behöver städas lika ofta och ytor man snabbt kan städa över själv betydligt mer sällan än om du inte hade haft en städrobot. Den sista negativa delen är att de är dyra. Speciellt om man vill ha en modell som faktiskt gör ett bra jobb, kombinera det med att du ändå behöver ha en vanlig eller som vi rekommenderar skaftdammsugare som komplement så blir det snabbt dyrt. 

Specifika dammsugare

Denna klassen dammsugare är lite speciell för de är specifikt designade för olika områden till exempel för att städa bilar, grovdammsugare för tyngre damm, bordsdammsugare osv. 

Fördelar

Fördelen med denn typ av modeller är att man får en dammsugare som är extremt effektiv på att städa vissa typer av ytor eller områden. En bildammsugare är extremt värdefull om man städar mycket bilar, en bordsdammsugare om man har barn som skräpar ner mycket, en grovdammsugare i källare eller garage osv. 

Nackdelar

På andra sidan av detta myntet finns att man måste ha fler olika dammsugare i sitt hem. Ibland går vissa modeller att ha till fler saker men de kommer inte att göra det på ett alls lika bra sätt som om man hade en mer allsidig dammsugare. Detta gör såklart att det blir antingen dyrt eller ineffektiv sätdning. Båda är dåliga alternativ om man inte städar väldigt specifikt, väldigt ofta. 

Slutsats

Att köpa rätt dammsugare kan i början verka som en svår uppgift men nu när du vet vad de olika modellerna är för något, vad deras fördelar och nackdelar är för något så kan du göra ett tryggt val. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till att köpa en ny dammsugare, det som är viktigt är att det är en modell som passar in i ditt liv och inte är designad för någon annan. Nu när du har all fakta om vilken typ, klicka dig in på dammsugarebästitest.se som vi länkade i början av artikeln för att se vilka modeller som är bäst av respektive typ.

Annons