Nu när Windows 10 Anniversary Update har anlänt är det dags att berätta om några favoriter och besvikelser som denna uppdateringen inneburit för oss. 

Windows 10 har nyss fyllt ett år och gjorde det med en rad nya och förbättrade funktioner. Under huven finns hundratals små förändringar men här listar vi några av våra favoriter samt en besvikelse som borde funnits på plats redan i från första början.

Dark Theme (För de ljusskygga)

Ett mörkare tema i Windows 10 har efterfrågats av många. Nu har du åtminstone fått möjligheten att ställa in så att app-temat blir mörkare viket påverkar UWP-kompatibla appar med mera. Detta är en smaksak men mörkare färger har en tendens att vara snällare mot ögat särskilt när du sitter uppe i mörkret om nätterna. Nu hoppas vi bara att Microsoft och tredjepartsutvecklare breddar stödet för Dark Theme, inte minst till våra webbläsare.

Dark
Nu kan du göra ditt Windows lite mörkare tack vare Dark Theme

Windows Ink (För de med touch och pennor)

Det gäller främst för dig med penna och touch-screen men det här kan i princip ersätta Post-it lapparna som kanske sitter runt din bildskärm. Nu kan du enkelt ta fram en digital post-it och kladda vad du vill på den precis som på dina vanliga Postit-lappar. Det finns mer än Postit-lappar i Windows Ink och menyn på bilden nedan får du fram genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja ”Visa knappen Windows Ink-arbetsytan” och sedan klicka på den nya knappen som kommer upp.

Windows Ink har förbättrats i Anniversary Update
Windows Ink har förbättrats i Anniversary Update

Edge Extensions (För surfarna)

Microsoft Edge har nu fått stöd för extensions. Det är fortfarande ett begränsat antal men det är en bit i rätt riktning. Bland de extensions som finns tillgängliga hittar du just nu allt från AdBlock och översättare till Office Online.

Här är de nya tilläggen som fungerar i Microsoft Edge.
Här är de nya tilläggen som fungerar i Microsoft Edge.

Bättre Startmeny/Taskbar (För de som gillar stilrent)

Microsoft har slagit ihop de tidigare separerade app-fälten i startmenyn så att du nu hittar nyligen tillagda, mest använda, förslag på appar samt hela applistan i bokstavsordning på samma ställe. Även aktivitetsfältet har gjorts mer stilrent och notifieringar har blivit tydligare och enklare att hantera. Även UWP-appar har fått egna notifieringsbubblor när de vill något och kalendern med mera har nu blivit mer användbar.

Start
Nu har startmenyn och Aktivitetsfältet blivit mer lättöverskådligt.

Bättre Batterihantering (För de på resande fot)

En ändring som inte syns så mycket är att Microsoft har optimerat hur appar använder batteri i bakgrunden vilket ska förbättra batteritiden på bärbara datorer. Detta är inget vi själva hunnit testa men det är ändå ett välkommet tillägg.

Men var är Cortana? 

Den digitala röstassistenten Cortana finns bara aktiverat i vissa länder och språk. För att få igång Cortana på en svensk installation av Windows 10 får man tvinga fram detta genom att ändrar region. Vi kan förstå att Microsoft inte vill att användare blir förvillade eller besvikna när Cortana inte kan hantera deras språk (Cortana förstår inte svenska i dagsläget). Det känns samtidigt som att det borde finnas möjlighet för användare själva att sätta igång Cortana på deras befintliga installationer oavsett ursprungsmål. Många av oss kan till exempel prata engelska utan några större problem och varför kan vi då inte få använda Cortana på engelska utan att behöva ändra inställningar om var vi befinner oss, ändringar som kan påverka andra delar av operativsystemet.

Många klarar sig garanterat utan Cortana men medan vi givetvis saknar fullgott stöd för svenska förväntar vi oss nästan att Microsoft åtminstone ger användare själva möjligheten att aktivera den digitala assistenten. Inte minst när Microsoft lagt ner mycket fokus på att förbättre funktionaliteten i Cortana med bättre koppling mot Office, kalendern samt öppning för tredjepartsutvecklare att använda Cortana.

Summering

Window10_DarkThemeXboxAnvändarupplevelsen tar ett stort steg i rätt riktning med Anniversary update. De nyheter och funktioner vi tagit upp här ovan är bara toppen på isberget och det finns mycket mer att utforska. Bland annat bjuds det på bättre koppling mellan spelkonsolen Xbox och Windows 10 där du med ett köp av ett digitalt Xbox Play Anywhere-spel kan spela det både på Xbox One och Windows 10-datorer. För Unix-användare funns nu Bash finns tillgängligt i Windows 10 och samtidigt har Windows Defender även fått utökad säkerhet.

Vill du veta mer om nyheterna i Windows 10 Anniversary Update kan du läsa mer i Microsofts Windows-blogg.

Favoritnyheter
Vilken är din favoritnyhet i Windows 10 Anniversary Update?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
StormenseMorkulMats PerssonJohan BPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Jag tycker Microsoft har tagit över facklan från Apple vad gäller gränssnitt. Speciellt i telefoner där jag tycker de slår både Apple och Google på fingrarna.

Philip
Gäst
Philip

Den där förskräckliga blåa inloggning som nu är samma bakgrund

Johan B
Gäst
Johan B

Inte ”för de med” utan ”för dem med”.

Mats Persson
Medlem
Mats Persson

Man kan slå igång Cortana…Sök på Cortana i windows och välj vilket språk du vill ha så kommer Windows informera dig om att de tyvärr kanske inte kan ge dig full funktionalitet men Cortana är aktiv och du kan prata med den via det språk du väljer.

Morkul
Medlem
Morkul

Oavsett om du har Cortana aktiverat eller inte så samlar MS in information. Finns en anledning till varför Windows 10 inte får installeras på landstings datorer, även om det är lite väl att gå långt så förstår jag faktiskt varför de inte har blivit godkända.

Stormense
Medlem
Stormense

Varför tog Microsoft bort klockan i aktivitetsfältet?