UniFi - Det stilrena alternativet för bra Wifi

UniFi – Det stilrena alternativet för bra Wifi

Denna artikel kommer att baseras kring produkter från tillverkaren Ubiquiti och deras accesspunkter i serien UniFi. Anledningen till detta är enkel, undertecknad har köpt produkterna själv efter att de på pappret erbjudit en bra balans av prestanda/pris och smidiga installationsmöjligheter med Power over Ethernet. För att inte tala om att min bättre hälft lät mig sätta accesspunkterna i taket – WAF-faktorn som sagt.

Produkter och termer vi använt i denna artikel
  • Controller (mjukvara som styr accesspunkterna)
    Installeras oftast på din egen dator eller ett dedikerat system som en strömsnål minidator. Stödjer flera olika operativsystem.
    Controller started
  • Router
    Den enhet som övervakar ditt nätverk, fördelar IP-adresser till enheter och ser till att du får maximal prestanda från din internetuppkoppling och ditt trådade internet. Oftast aggressiv design med externa antenner som levererar hög prestanda men pga detta sällan placeras öppet synligt i hemmet trots att fri sikt är det optimala för wifi-nät.
  • Accesspunkter (UAP-AC-Pro)
    Accesspunkten låter dina enheter ansluta mot nätverket. Styrs centralt med hjälp av controller eller individuellt. Oavsett vilket så kan de styras från valfri dator eller mobil/surfplatta.
  • PoE (Power over Ethernet)
    Enheten drivs av ström via nätverkskabeln

Fördelen med UniFi-serien är även att de låter dig på ett enkelt sätt administrera dina accesspunkter från en och samma plats, du får tillgång till bra verktyg för att optimera ditt nätverk, de har en design som inte sticker ut i rummet de är placerade i samt att de har en konsumentvänlig prislapp. Prestandamässigt ligger de i bästa fall något över 300 megabit per sekund, inga fartmonster men här är det räckvidd och stabilitet som är viktigast.

Ubiquitis senaste generation accesspunkter för inomhusbruk ligger i dagsläget mellan ca 1 000 till 1 600 kronor. Oftast räcker det att börja med en ensam accesspunkt centrerat för att hela huset/lägenheten ska få täckning. Beroende hur planlösningen ser ut och vilka eventuella hinder som finns kan fler accesspunkter behövas.

Accesspunkterna konfigureras lättast med en Controller. I denna del kommer vi att gå igenom en kort installation för Windows. Vi kommer även ställa in ett trådlöst nätverk med totalt två accesspunkter. I nästa del kommer i gå igenom uppackning och installation av en accesspunkt och i en senare del kommer vi att gå igenom hur du gör en Controller av en Raspberry Pi så att du kan gömma den vid din router oavsett var routern befinner sig. Dessutom kan du då komma åt Controllern från vilken enhet som helst. Även från mobiler och surfplattor dygnet runt.

Andra alternativ
Det finns alternativ till Ubiquiti inom samma prisintervall från andra tillverkare som till exempel ASUS, Netgear och D-Link men det kan skiljas sig en del när det gäller konfigurering och estetik. Kolla gärna in Prisjakts lista på Accesspunkter och Routrar.
Accesspunkter
Routrar

Innehåll

18
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
13 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Roger RuudTankspriddGustav GagerMikael MonnierDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

Ser att mitt tipps om APs lönade sig i router tävlingen, där jag tippssde om just PRO versionen

Gustav Gager
Admin

Kör dessa på jobbet och det har varit riktigt bra. De är dock inte imuna mot hög belastning och det har hänt att den APn som har högst belastning, har hängt sig.Tror dock jag kommer lösa problemet med att skaffa ytterligare en AP för att avlasta.

Anton Karmehed
Admin

Hur många anslutna användare handlar det om då Gustav? Eller är det mer beroende på belastningen per användare än antalet?

pege63
Gäst
pege63

Vilken Ubiquiti Unifi AP model pratar vi då om?

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Har en UAP-AC v2 som verkligen inte lirar med min Nexus 5x. Google now sök fungerar väldigt dåligt, och appar som t.ex Instagram vill mestadels inte uppdatera. Kör jag däremot bredbandskollen får jag ca 80-90 Mbit upp/ner.

Mycket märkligt.. Fungerade bra med den gamle Samsung galaxy S4.

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Visade sig inte bero på APn. Testade först en annan AP, och fick samma problem. Satte upp en ny pfsense burk som brandvägg och då flöt det på.

Började kolla config på den felande brandväggen och ser att jag routar all tcp/udp trafik över port 1024-65535 via openvpn. Övriga kända portar (med undantag) går ut via vanliga ispn, så något av detta verkar orsaka problemen.

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Ny info för den intresserade. Det var inte pga port baserad routing. Det är mest troligt för att den primära brandväggen stödjer IPv6, så Android kör dual stack. Och nu till problemet. Jag kör IPv6 tunnel till HE.net för att få internet access via IPv6, så MTU över tunneln är begränsad till 1280. När nu anslutningen mot ”google now” har satts upp så skickar android ett paket med storleken 1314. Brandväggen kan ju inte släppa igenom det här så brandväggen svarar med ICMP error ”packet to big, största tillåtna MTU är 1280”, för att klienten ska sänka paketstorleken. Android verkar… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Har själv två Unifi, en AC (äldre modell) och och en AC-PRO hemma, klockrena accesspunkter. Bästa funktionerna är PoE och fast roaming.

Roger Ruud
Gäst
Roger Ruud

Vi har haft Unifi i 2 år. När vi började så fick vi problem med acces så tallrikarna tappade-varierade kontakten, så vi fick från 0 till bra wifi. En datatekniker justerade inställningarna. Sedan har det fungerat. Nu bytte vi bredbandsleverantör o har samma problem om igen, men denna gång hittar inte teknikerna hur man kan bibehålla funktionen ?
Finns det någon som kan tipsa oss ?