Ibland vill man fylla rummet med ljudet från högtalarna, och ibland vill man dra på sig headset eller hörlurar för extra inlevelse. Med det enkla verktyget Soundswitch kan du lätt flytta ljudet mellan de två utan att koppla om kablar eller rota i ljudinställningarna.

Om du precis har suttit och spelat med headset över öronen och vill ha musik i högtalarna medan du sysslar med någonting annat finns det ett par olika sätt att gå tillväga, beroende på vad du har för utrustning. Har du helt analoga högtalare och headset som båda är kopplade via 3,5-millimetersportarna i bak respektive fram på datorn slår ljudet automatiskt över när du kopplar ur hörlurarna, men använder du ett USB-anslutet headet eller ljudutrustning som kopplats via din skärm sker inte den övergången nödvändigtvis automatiskt. Istället får du byta uppspelningsenhet i Windows ljudinställningar.

Flytta ljudet med en knapptryckning

Här kan du använda ett enkelt verktyg kallat Soundswitch, som bygger på öppen källkod (GPLv2) och som finns att ladda ner gratis på Github. I Soundswitch inställningar kan du bocka i vilka ljudenheter du vill kunna växla mellan – till exempel dina högtalare och ditt headset – och sedan välja ett kortkommando på tangentbordet för att byta mellan dem.

Därefter kan du snabbt byta mellan headset och högtalare med ditt kortkommando (standardkommandot är Ctrl + Alt + F11), eller genom att klicka på Soundswitch-ikonen i aktivitetsfältet. Har du makroknappar på ditt tangentbord eller din mus så kan du knyta kortkommandot från Soundswitch till en av dessa, så räcker det med att trycka på en enda knapp för att flytta ljudet. Du kan även använda Soundswitch för att byta mikrofon, till exempel från en bordsmikrofon till bygelmikrofonen på ditt headset.

Någonting du dock behöver tänka på du bara kan använda Soundswitch om ditt headset och dina högtalare använder olika ljudenheter, till exempel om någon av enheterna är kopplad via USB, via en HDMI- eller Displayportansluten skärm, eller via ett separat ljudkort. Det fungerar alltså inte om du har högtalarna inkopplade i den analoga line out-porten i moderkortets IO-panel och hörlurarna i den analoga frontpanelsporten. Det blir dock allt vanligare med digitala headset och modernare bildskärmar med ljudstöd, och om du använder eller har tillgång till mer än en ljudkrets kan verktyg som Soundswitch åtminstone göra vardagen lite enklare.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JohanDrivknutenTripptrapptrullCaesarMicke Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jimmy Åsén
Medlem
Jimmy Åsén

Kört med detta ett tag och skulle inte kunna klara mig utan detta om det inte vore för att jag nyligen bytte till ett Xonar U7 där man växlar ljudkälla med att trycka på volymratten.

Anton Karmehed
Admin

Ja jag har suttit bredvid Carl i typ 2 år och inte vetat om detta.. uppenbarelsen! ^^

Grimmyn
Medlem
Grimmyn
Grimmyn
Medlem
Grimmyn
Caesar
Medlem
Caesar

Har kört på AudioSwitch ett par månader och jag håller med om att det är gravt vanebildande, men jag tycker nog att AudioSwitch verkar bättre än soundswitch…

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Detta måste testas å det snaraste!

Drivknuten
Medlem
Drivknuten

Lysande! Tackar för tipset.

Johan
Gäst
Johan

Eller kör man Windows 10…