Sitter du länge vid din bildskärm eller långt in på nätterna kan det för många kännas ansträngande för ögonen. Vi går igenom vad du kan göra åt det.

Har du någonsin hört att du kan dina ögon blir fyrkantiga om du sitter för länge framför skärmen? Det är en skröna som kanske inte riktigt håller sig till sanningen. Vad som däremot kommit fram genom forskning är att skärmens ljus är ansträngande för ögonen och kan påverka sömnen då hjärnan använder sig av det blåa ljuset för att justera sömncykeln. Det finns fler och fler aktörer som skapat produkter för att minska ansträngningen för ögonen.

Blått ljus

Enligt forskningen är blått ljus det som ögat har svårast att filtrera bort inom det visuella spektrumet. Detta beror på att våglängden är kortare och ljuset innehåller därmed mer energi. Ultra Violett eller UV-strålar har ännu kortare våglängder vilket är de strålar som reagerar med huden och kan ge en rejäl solbränna.

Blått ljus är även det ljus som hjärnan använder för att läsa av dygnscykeln och ställa in kroppens dygnsrytm. För mycket blått ljus nattetid kan påverka sömnen negativt då hjärnan får svårt att styra sömnen.

Lösningar för ansträngda ögon

De flesta har tagit fasta på är att flimmer och blått ljus är de största problemen för ögonen. Här är några exempel på lösningar som tagits fram för att minska ansträngningen. Asus har exempelvis skapat en produktkategori de kallar för ”Eye Care Monitors”. Gemensamt för alla dessa skärmar är att de strålar mindre blått ljus, är flimmerfria, har anti-reflexbehandlats och att de är ergonomiska.

Ett annat hjälpmedel för att filtrera skadligt ljus är speciella glasögon. Gunnars har specialiserat sig på glasögon som ska minska ansträngningen för ögonen. Även här filtreras det blåa ljuset och så är glasen anti-reflexbehandlade.

Båda dessa lösningar kostar pengar och det finns ingen garanti hur det kommer att fungera för just dig. Vill du ändå testa att underlätta för ögonen finns alternativ som är gratis.

F.lux

F.lux är ett program som ändrar bildskärmsinställningarna baserat på bland annat på den informationen du angett om din belysning, tid på dygnet och geografisk plats. Den minskar mängden blått ljus som strålar ut från bilden med hjälp av ljusstyrka och färginställningarna vilket kan ge en behagligare upplevelse på kvällen och natten.

Du kan även manuellt ställa in hur programmet ska justera ljuset efter dina egna önskemål och det är mycket smidigare än att själv ändra på skärmens inställningar.

Du kan själv ställa in hur F.lux ska agera beroende på klockslag
Du kan själv ställa in hur F.lux ska agera beroende på klockslag

Resultat

Fungerar det då? Ska vi tro på forskningen så minskar vi ansträngningen på ögonen genom att minska på det blåa ljuset som ögat utsätts för. Hur du känner av det i praktiken är individuellt. En del mår bättre av det och säger sig få bättre sömn medans andra inte känner någon skillnad.

Det finns så klart även fler tillverkare som försöker lösa samma problem som ovan nämnda företag men vi kan inte nämna alla här. Börja  att testa med F.lux då det är gratis.

Länkar till produkter och program från artikeln
ASUS
Gunnars
F.lux (Windows och Android)
NightShift är en liknande funktion som finns inbyggd i iOS 9.3

Samt lite läsning om blått ljus

Fler Tips & Tricks på NordicHardware

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
7 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mikael MonnierMorkulKent Aleksander Aarsbog GiskeødegårdFlyfishermanHendrik Svard Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hendrik Svard
Medlem

Bra artikel, måste testa det, tack!

Flyfisherman
Medlem

”Enligt forskningsrapporterna är blått ljus det som ögat har svårast att filtrera bort.”
”Ska vi tro på forskningen så…”

Vilka forskningsrapporter?
Var är källhänvisningarna till dessa och är det forskningsrapporter som är publicerade i något av dom kända seriösa medier för dessa?

Mvh

Morkul
Medlem
Morkul

Detta är ju något som faktiskt varit känns sedan LED monitorerna började göra intåg på marknaden och någon som tillverkarna jobbat med. Varit på flera mässor där man pratar med monitor tillverkare om detta problem/fenomen och deras olika lösningar på att LED ofta är lite för kallt ljus för att vara bra för ögat. CRT monitorer hade inte alls detta problemet, de hade då problem med flicker i stället som minst lika illa. Glasögon nämns ovan, finns även glasögon med gul-färgade linser som faktiskt gör monitorn betydligt behagligare att titta på i längden. Men och detta är ett stort MEN… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Så vidt jeg husker var ett stort argument for LCD at du skulle redusere flimmer, årsaken til dette er vel faktisk LCD sin ”svakhet” med latency/forsinkelser. På mine gamle CRT skjermer opplevde jeg bildet som flimmerfritt i vanlig surfing og kontorarbeid på 90hz. Langt mer naturlig og flytende enn ”grøtete etterslep” på 60hz med LCD. Husker godt Unreal med CRT på 90hz, spilte mest på hastighet 1,25. Hadde 88% treff med minigun som primærvåpen.

Men vi har ihvertfall fått større bildeflater og høyere oppløsning, samtidig som materialbruken har gått litt ned.