Små telefoner är inte alltid sämre än sina större konkurrenter. Det har Sony viljat visa med sin Z Compact-familj i flera år nu. Xperia Z5 Compact är den senaste modellen i serien och Nordichardware har testat den i en månads tid. Nu är det äntligen dags för den lilla telefonen att sättas på prov.

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Sony Xperia Z5 Compact specifikationer:

Sony Xperia Z5 Compact Recesion forsta

Sony Xperia Z5 Compact (E5823)
Skärm
4,6 tum LCD
1 280 x 720 pixlar
323 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 2 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 700 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 65 x 127 x 8,9 mm
Vikt 138 g
Pris Product price

Sony Xperia Z5 Compact fortsätter att hedra det rykte som Sonys tidigare Compact-modeller har etablerat. Det betyder att telefonen kommer utrustad med riktigt kraftfulla komponenter, trots sitt lilla format. Faktum är att Z5 Compact använder en av marknadens mest kraftfulla mobila chipset, Snapdragon 810. Qualcomms kända krets gjorde debut under början av året och har sedan dess drivit många av marknadens mest kraftfulla telefoner men har också lidit av stora problem med värmefördelning och energiåtgång. Till skillnad från den Snapdragon 810-drivna Xperia Z3+ har dock Z5 Compact inga problem med överhettning.

Snapdragon 810 får tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme och assistans av 2 gigabyte arbetsminne. Vi är glada av att Sony har valt 32 gigabyte lagringsutrymme istället för 16 gigabyte men måste påpeka att 2 gigabyte arbetsminne är relativt lite i jämförelse med andra Android-telefoner i samma prisklass. Detta påverkar främst användare som ofta byter mellan många appar. En telefon med ett stort arbetsminne kan hålla fler appar sparade i bakgrunden så att de inte behöver startas om varje gång de öppnas.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion baksida

Z5 Compact fortsätter i sin föregångares spår när det gäller industridesign. Även den nya modellen har en kantig design tillverkad av plast och glas. Telefonens glastäckta baksida har nu en matt finish som vi gillar betydligt bättre än den fingeravtrycksmagnet som var den helt blanka baksidan på Z3 Compact. Glaset ger en viss känsla av kvalitet men den överröstas tyvärr av telefonens breda plastram, som inte känns dåligt byggd, men som får Z5 Compact att kännas allt annat än dyr.

Den påtagliga känslan av plast i kombination med modellens relativt anonyma industridesign kan vi konstatera att Z5 Compact inte är en telefon för dig som vill sticka ut. Det säger vi dock med reservation för några av de speciella färgalternativ som Sony säljer; vi har exempelvis testat ett gult exemplar av telefonen som är allt annat än anonym.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion gul

Även om Z5 Compact är lik sin föregångare på många sätt erbjuder den ändå flera stora designnyheter. En stor fördel med den nya modellen är att dess microUSB-port inte längre behöver något skydd för att vatten borta. En andra nyhet är att telefonens högra sida nu erbjuder en av Sonys första fingeravtrycksläsare. På telefonens högra sida finns fortfarande en kameraknapp, som är riktigt praktisk för alla kameraentusiaster, en kombinerade volym upp- och nerknapp men alltså också en stor avlång på/av-knapp som även fungerar som fingeravtrycksläsare.

Sony Xperia Z5 Compact Recesion hoger

Om knappen inte också hade varit en fingeravtrycksläsare hade den varit en av marknadens sämsta på/av-knappar. Förklaringen är knappens position i relation till telefonens högra. Vi klagar ofta på smartphones som har knappar som inte sticker ut tillräckligt från telefonens kropp. Sådana knappar är svåra att känna sig fram till och ger ofta dålig haptisk feedback. Sony har gått ett steg längre och bäddat in sin knapp nästan en millimeter in i telefonens ram. Den är alltså både svår att känna sig fram till och det är svårt att veta när man har tryckt på den eller inte.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
joeoscFlyfishermancaesar Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

[quote] Telefonens skärm är inte så högupplöst som vi skulle önska[/quote]
Märker man verkligen av det med över 300 dpi?

Caesar
Medlem
Caesar

Ur sammanfattningen:
[i]”Fingeravtrycksläsaren är inte särskilt funktionsrik och den kan vara lite krånglig ibland och den är inte riktigt lika funktionsrik som många andra liknande läsaren på andra telefoner. Telefonens skärm är inte så högupplöst som vi skulle önska och fingeravtrycksläsaren är varken särskilt funktionsrik eller helt enkel att använda i alla lägen.”[/i]
Viktigt med fingeravtrycksläsaren, skrämen och fingeravtrycksläsaren. 😛

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”WIRN”][quote] Telefonens skärm är inte så högupplöst som vi skulle önska[/quote]
Märker man verkligen av det med över 300 dpi?[/quote]
Ja, det gör vi. Med det sagt ger inte den begränsade upplösningen någon dålig användarupplevelse. Upplösningen bör vara mer än tillräcklig för de flesta men för den som vill ha den absolut bästa skärmen är inte Xperia Z5 Compact det bästa valet.
/Joel

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”caesar”]Ur sammanfattningen:
[i]”Fingeravtrycksläsaren är inte särskilt funktionsrik och den kan vara lite krånglig ibland och den är inte riktigt lika funktionsrik som många andra liknande läsaren på andra telefoner. Telefonens skärm är inte så högupplöst som vi skulle önska och fingeravtrycksläsaren är varken särskilt funktionsrik eller helt enkel att använda i alla lägen.”[/i]
Viktigt med fingeravtrycksläsaren, skrämen och fingeravtrycksläsaren. :P[/quote]
Tack för kommentaren!
Det var en redigeringsmiss av oss. Den är åtgärdad i både artikeln och guiden nu.
/Joel

Flyfisherman
Medlem

Den ligger på min önskelista… 🙂

Men en fråga, hur fungerar det om man vill koppla fånen mot extern enhet tex. en modern teve eller en dator och spela upp en videosekvens man filmat eller bara visa bilder och i vilken upplösning skickas den signalen då ut?
Går det ens? Eller måste man köra videouppspelar-programmet från extern enhet och strömma via USB?

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”Flyfisherman”]Den ligger på min önskelista… 🙂 Men en fråga, hur fungerar det om man vill koppla fånen mot extern enhet tex. en modern teve eller en dator och spela upp en videosekvens man filmat eller bara visa bilder och i vilken upplösning skickas den signalen då ut?Går det ens? Eller måste man köra videouppspelar-programmet från extern enhet och strömma via USB?[/quote]Sony använder MHL-standarden som finns inbyggd i microUSB-porten. Om du har en TV med MHL-port är det bara att hitta rätt kabel och köra rakt in i TVn. Då skickas högupplöst bild och ljud direkt till TVn. Om du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”joeosc”][quote name=”Flyfisherman”]Den ligger på min önskelista… 🙂 Men en fråga, hur fungerar det om man vill koppla fånen mot extern enhet tex. en modern teve eller en dator och spela upp en videosekvens man filmat eller bara visa bilder och i vilken upplösning skickas den signalen då ut?Går det ens? Eller måste man köra videouppspelar-programmet från extern enhet och strömma via USB?[/quote]Sony använder MHL-standarden som finns inbyggd i microUSB-porten. Om du har en TV med MHL-port är det bara att hitta rätt kabel och köra rakt in i TVn. Då skickas högupplöst bild och ljud direkt till TVn. Om… Läs hela »

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”Flyfisherman”][quote name=”joeosc”][quote name=”Flyfisherman”]Den ligger på min önskelista… 🙂 Men en fråga, hur fungerar det om man vill koppla fånen mot extern enhet tex. en modern teve eller en dator och spela upp en videosekvens man filmat eller bara visa bilder och i vilken upplösning skickas den signalen då ut?Går det ens? Eller måste man köra videouppspelar-programmet från extern enhet och strömma via USB?[/quote]Sony använder MHL-standarden som finns inbyggd i microUSB-porten. Om du har en TV med MHL-port är det bara att hitta rätt kabel och köra rakt in i TVn. Då skickas högupplöst bild och ljud direkt till TVn.… Läs hela »