Windows Store

Microsoft satsar stenhårt på deras Modern och har därför inget SDK (Software Development Kit) för att utveckla skrivbordsapplikationer till Windows RT. Bortser vi från fåtalet applikationer som Office, Paint eller möjligheten att gräva runt i inställningar och utforskaren finns det inte mycket mer att hämta på skrivbordet. Kort sagt är det det nya gränssnittet som gäller och när det kommer till applikationer är det just Windows Store som ska användas.

Är det en punkt vi tycker är negativ och som vi är säkra på att alla håller med om är bristen på applikationer. Utan stöd för gamla applikationer och ett förhållandevis nytt ekosystem ligger antalet idag på några tusen. Räknar vi sedan de applikationer som faktiskt är bra blir listan mycket kortare.

Store1

Om vi för ett ögonblick bortser från applikationsbristen är vi inte heller helt nöjda med hur Windows Store ser ut. Precis som allt annat kommer det med ett fräscht utseende men det hade gärna fått vara bättre organiserat. Det finns olika kategorier så som spel, underhållning och foto där man kan välja Top free eller New releases. Det är inte helt uppenbart vid första anblick men det går att trycka på en kategori för att göra en mer detaljerad sökning.

Store2

Vet man däremot vilken applikation man är ute efter är det bara att öppna Charm-menyn genom att dra fingret från skärmens högra kant och göra en sökning.

Kompatibilitet mellan x86 och ARM

Applikationerna i Windows Store ska generellt vara kompatibla över de olika processorplattformarna som stöds i Windows 8 respektive Windows RT. Microsoft har ingen exakt siffra att ge oss då det självklart skiljer sig när fler applikationer blir tillgängliga i Windows Store. Men runt 90 procent av samtliga applikationer ska fungera både på en Windows 8- och Windows RT-maskin.

Ha tålamod, det kommer bli bättre?

Brist på applikationer är knappast unikt för Microsoft. Andra företag har varit på samma plats tidigare med sina nya ekosystem. I samband med det officiella tillkännagivandet av de nya operativsystemen, sa Microsoft att flera hundra nya applikationer lades till dagligen. Företaget väntar sig att 100 000 applikationer kommer finnas tillgängligt i Windows Store under det första kvartalet 2013.

Nu säger oss antalet inte särskilt mycket när vi pratar om kvalitativa applikationer som man faktiskt har nytta av och kommer använda. Men fler applikationer talar i alla fall för att antalet guldkorn också bör bli fler med tiden. Microsoft har även ett ess i rockärmen då de sett till att det ska vara förhållandevis enkelt att porta applikationer mellan deras operativsystem Windows Phone 8 och Windows RT/8.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!