Microsofts applikationer

Microsoft har insett att det är viktigaste är att erbjuda en helhet sett både hårdvara och mjukvara när man pratar om ekosystem. Förutom ett fräscht operativsystem, strikta hårdvarukrav på deras tillverkarpartners och applikationsutvecklare så skeppas Windows RT/8 med en hel del av företagets egna mjukvara.

People knyter ihop säcken

People är en applikation där man samlar sina kontaktar. Vi gjorde det farliga misstaget att synkronisera mailen, Facebook, Twitter, Linkedin och Gmail. Resultatet blev en enda röra där vi hade alla kontakter från alla dessa tjänster samlade på en plats.

People

Det här låter säkert lockande för många därute och vi hade kunnat hålla med. Men det är omöjligt att utifrån listan avgöra var en särskild kontakt kommer ifrån och det finns ingen funktion för att sortera dina kontakter. Visserligen går det att gå in i inställningar och bocka ur exempelvis Twitter, Linked och Gmail så att man bara ser sina Facebook-kontakter men det är onödigt omständigt. Vi gillar konceptet att samla alla kontakter på en plats men en lösning för att sortera alla är på sin plats. Bara en sådan grej att kunna separera arbetskontakter från personliga är en sak vi verkligen saknar.

Messaging blandar ihop Facebook

Som en följetråd i People så har vi Messaging, den nya applikationen för chat som kan ses som efterträdaren för Windows Live Messenger. Förutom dina gamla kontakter i Messenger finns alla dina vänner från Facebook tillgängligt om du synkroniserar det kontot. Vi blev minst sagt förvånade när vissa personer skrev till oss som vi aldrig haft tillagda på Live Messenger.

Messaging

Det finns inte heller någon kontaktlista utan man får söka efter den kontakt man vill prata med eller ha snabbt tillgänglig till i menyn till vänster om skärmen. Blir du kontaktad via Messaging när du håller på med annat kommer en liten ruta dyka upp i det övre högre hörnet av skärmen med personen i fråga.

Mail är för enkel för sitt eget bästa

Mailapplikationen är väldigt nedtrimmad och spartansk. Gränssnittet är väldigt simpelt och påminner om mycket om Outlook/Hotmail. Oavsett om du använt dig av Microsofts mailtjänster tidigare eller ej, så bör ni inte har några problem att hitta allt här. Det finns stöd för EAS-, IMAP- och POP-mailadresser med stöd för Gmail, Hotmail/Outlook, Exchange, AOL och Yahoo.

Mail

Sett till inställningar finns det i princip inga. Applikationen fyller sin funktion vilket är att det går att maila med den men vi hoppas på att en bättre tredjepartsapplikation blir tillgänglig i Windows Store framöver. Eller att Microsoft uppdaterar den med fler inställningsmöjligheter.

Calender

Microsofts kalenderapplikation är ett av guldkornen i deras utbud. Hur finns en månadsvy, veckovy samt dagsvy. Den är inga konstigheter när vi ska lägga till någonting i kalendern. Tryck helt enkelt på ett datum eller klockslag så är du igång.

Calender1 Calender2
Calender3 Calender4
Calender5

Kamera utan finesser

Även kameraapplikationen är mycket enkel, på ett dåligt sätt. Om vi drar upp fingret från skärmens underkant får vi upp en transparent menyrad med det lilla som finns tillgängligt.

Camera

Vi kan byta kamera från den bakre till frontkamera, byta upplösning på bilder, en timer som är inställd på tre sekunder utan möjlighet till konfiguration och videoinspelning. Mycket roligare än så här blir det inte. Det är därför tur att de flesta datortillverkarna kommer skicka med egna kameraapplikationer med fler inställningsmöjligheter. Vill man ta ett kort trycker man någonstans på skärmen.

Photos samlar allt på en plats

Precis som namnet så är det här applikationen för att titta på alla dina bilder på datorn. Med Windows RT finns inte den gamla fotovisaren i skrivbordsläget utan det är Photos som gäller. Förutom det självklara att man kan titta på sina lokalt lagrade foton så spelar synkronisering en stor roll även här.

Photos1

Man kan välja att synkronisera sina foton från Facebook, Flickr, Skydrive och inkopplade enheter. När man sedan går in i ett bibliotek och tittar på sina foton så sveper man i vanlig ordning med sitt finger över skärmen för att se på nästa bild. Om vi drar upp fingret från skärmens underdel kan får vi upp en del menyalternativ där vi kan välja att radera eller rotera bilder samt starta ett bildspel. Alternativet finns även att använda bilden för din låsskärm, i bakgrunden av startsidan på startskärmen eller i bakgrunden på Photo-applikationen.

Photos2

Det finns även en funktion för att beskära bilder och varje hörn av beskärningsrutan är gjord för att det ska vara enkelt att göra med pekskärm. Själva rutan flyttar man runt genom att helt enkelt trycka fingret på den och dra den dit man vill beskära. Som standard är bildförhållandet manuellt men det finns automatiska alternativ om man så vill eller vill ha ett specifikt bildförhållande på sina bilder.

Skydrive med sju gigabyte gratis utrymme

Skydrive är Microsofts molntjänst som kan jämföras med exempelvis Dropbox och Google Drive. Man får sju gigabyte gratis lagring på tjänsten och tittar vi på inställningsmöjligheterna finns det mest grundläggande, som bör räcka för de flesta.

Skydrive1
Skydrive2 Skydrive3

Xbox Video och Music

Även Windows Media Player är borta med Windows RT och vi får därför förlita oss på tjänsterna Xbox Video och Xbox Music. De båda tjänsterna är nästan identiska med varandra och tittar vi närmare på Video så finns möjligheten att både köpa och hyra film.

Video1 Video2

Tittar vi på själva filmspelaren så kommer den som så mycket annat med sparsmakade inställningar. Å andra sidan bör det vara tillräckligt för de flesta. Noterbart är dock att det inte finns stöd för .mkv-filer och vi känner inte till någon annan videouppspelare på Windows Store ännu som skulle kunna ge oss det.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!