Office Home & Student 2013 RT Preview

Skrivbordet har en mycket mindre betydelse i Windows RT än Windows 8. För det första då gamla applikationer inte fungerar. För det andra så har Microsoft inte släppt ett SDK (Software Development Kit) för skrivbordsläget utan enbart för deras Modern-gränssnitt. Det här innebär att endast Microsofts egna skrivbordsapplikationer finns att tillgå och det är inte många. Valet av applikationer på det traditionella skrivbordet måste vi säga är intressant. Både Paint och Anteckningar är två applikationer som används endast på skrivbordet, men även den nya Office 2013-sviten.

En mer produktiv miljö?

Med Windows RT inkluderas det senaste Office 2013, dock i en förhandsversion. Det som idag heter Office Home & Student 2013 RT Preview kommer att uppdateras till en skarp version inom en snar framtid så det är mindre viktigt att anmärka på. Vad vi finner både underligt och underhållande är att Microsoft verkligen vill att vi ska använda oss av Modern-gränssnittet, men den nya versionen av Office körs på skrivbordet.

Office_Excel Office_Onenote
Office_Powerpoint Office_Word

När vi väljer antingen Word, Excel, Onenote eller Powerpoint kommer vi tillbaka till den gamla skrivbordsmiljön. Det här uppskattas säkerligen av många av våra läsare och även oss, men vi förstår ändå inte hur Microsoft resonerat i det här beslutet. Vi trodde inte de ville att skrivbordet skulle användas längre? Outlook lyser med sin frånvaro och kan säkert vara ett problem för många potentiella användare.

Två olika gränssnitt beroende på inmatningsmetod

Även om vi sparkas ut från Metro till skrivbordet så kommer Office 2013 med pekskärmsoptimering. Vi börjar med att titta på hur Word ser ut direkt efter att vi har startat det och skrivit en kort slinga med text:

Word1Microsoft har satsat på ett minimalistiskt utseende med Office 2013

Samtliga undermenyer göms undan vilket bidrar till ett renare gränssnitt. Vill man komma åt någon av undermenyerna: Home, Insert, Design, Page Layout, References, Mailings, Review eller View så måste vi antingen klicka med en mus/pekplatta eller trycka på skärmen. Beroende på vad du använder möts du av två olika gränssnitt. När vi använder oss av pekplattan möts vi av det så kallade Ribbon:

Word2Det både uppskattade och hatade Ribbon-gränssnittet

Om vi istället använder pekskärmen så ser vi ett mer sparsmakat gränssnitt där endast de viktigaste inställningar (enligt Microsoft) visas upp. Detta för att göra ikonerna tillräckligt stora för att man inte ska råka trycka på fel alternativ av misstag:

Word3Det är enkelt att markera text även om man bara har pekskärm som tillgänglig inmatningsmetod

Word4Den här menyraden får man automatiskt upp vid användning av pekskärmen

Vi känner väl knappast att det fungerar bra att skriva längre strycken text på enbart en pekskärm. Men skulle man få för sig att skriva och endast har en Windows RT-surfplatta utan dockningsstationen så tycker vi ändå att Microsoft har gjort ett bra jobb när det kommer till pekskärmsoptimeringen av Office 2013.

Men Office dras med dess gamla defekt – det är resurskrävande. När vi skriver mycket text snabbt på Asus Vivotab RT som har den fyrkärniga Nvidia Tegra 3, pendlar processorbelastningen mellan 25 och 35 procent! Använder vi oss istället av Notepad ligger belastningen istället på mellan 6 och 12 procent. Att det är resurskrävande märks inte av särskilt ofta men det händer ibland att vi noterar en väldigt kort men ändå noterbar fördröjning innan det vi skriver dyker upp på skärmen. Väldigt irriterande. Nu har Office 2013 visserligen fortfarande ”Preview”-stämpeln så det här kanske blir bättre när den skarpa versionen släpps? Den som lever får se.

Den lagliga parentesen

Vi tänker inte gå in i detalj kring användaravtalet. Men det är värt att påpeka att Office Home & Student 2013 RT som ingår helt gratis med Windows RT inte får användas för kommersiellt bruk, ideell organisation och i vinstdrivande syfte. Däremot har en organisation som köper kommersiella rättigheter eller har en kommersiell licens av Office 2013 rätten att använda Office Home & Student 2013 RT för kommersiellt bruk, ideell organisation och i vinstdrivande syfte.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!