Internet Explorer 10

Internet Explorer var länge ett webbläsare i alla fall vi höll oss borta ifrån till varje pris. Men från och med Internet Explorer 9 så blev faktiskt webbläsaren helt okej att använda sig av. Sedan lanseringen av den nya webbläsaren för några år sedan har utvecklingen mer eller mindre stått stilla från Microsofts sida. Nu med Windows RT/8 släpper företaget den nya webbläsaren Internet Explorer 10 och ni har gissat rätt i att det är pekskärmsoptimerad.

Internet_Explorer_10_Metro

För att maximera det vi ser på skärmen så är nästan allt i Internet Explorer 10 gömt för användaren. Speciellt när vi sitter vid en 10,1-tumsskärm som med den produkt vi baserar denna artikel på är det här mycket uppskattat då varje extra pixel gör nytta.

Internet_Explorer_10_Change_tab_and_browse

För att byta flik eller gå in på en ny hemsida drar man antingen fingret från skärmens övre eller undre kant. Då kommer alternativet ovan upp. Här är det mest självklart. Stäng en flik genom att trycka på ett av kryssen, öppna en flik genom att trycka på plusset och skriv in en ny hemsida längst ned.

Det finns två sätt att antingen gå framåt eller bakåt i webbläsaren. Det ena är stenåldersmetoden att använda pilarna ni ser i bilden ovan. Det andra som är mycket smidigare är att helt enkelt snabbt dra fingret över skärmen för att ”kasta bort” den sida du är på och gå till föregående sida – eller nästkommande för de webbsidor som stödjer den funktionen.

Internet_Explorer_10_Keyboard

Beroende på inmatningsmetod får man två olika gränssnitt. Trycker man på adressfältet med pekplatta eller mus kan man helt enkelt skriva in adressen och trycka på Enter. Men använder vi istället pekskärmen kommer automatiskt ett virtuellt tangentbord upp som synes ovan.

Internet_Explorer_10_Buttons

Det finns tre knappar bredvid adressfältet som täcker flera olika funktioner. Den första är till för att uppdatera sidan eller att stoppa en sida från att laddas. I den andra kan man lägga till en sida som favorit eller tagga den så den ligger på förstasidan i det nya Modern UI-gränssnittet.

Skiftnyckeln fyller tre funktioner. Den första är att hämta hem en applikation utvecklad för hemsidan, om en sådan existerar annars är alternativet gråmarkerat. Det andra är att man kan söka på en sida efter något speciellt ord, precis som det gamla snabbkommandot CTRL + F. Sist ut har vi även View on the desktop som tar din nuvarande session och flyttar den till Internet Explorer för skrivbordet.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!