Windows 8 mot Windows RT

Det råder fortfarande en del förvirring kring Windows 8 och Windows RT trots tidigare klargöranden. Vi tänker därför en gång för alla förklara skillnaderna mellan de båda som inte är särskilt många, men ändå väldigt stora. För att förstå fullt ut vad det handlar om måste vi gå ned på djupet i processorn och dess hårdvara. Istället för en lång teknisk genomgång ska vi försöka koka ned det till: ”Varför?” och ”Vad betyder det här för mig?”.

Vi skrapar på ytan om det tekniska

Windows 7 och 8 är anpassade för processorer från AMD, Intel och den nästan obetydliga uppstickaren VIA. Deras processorer använder sig av instruktionssetet x86, som introducerades 1978 med processorn Intel 4004. I takt med att Intel växte till sig och blev den massiva aktör företaget är idag blev x86 gradvis inte bara en standard, utan standarden på marknaden för persondatorer. Samtliga processorer arbetar med någon form av instruktionssetarkitektur som exempelvis x86. En instruktionssetsarkitektur har ett förutbestämt sätt som den arbetar på och behandlar binär kod.

Microsoft har sedan många år tillbaka bara haft stöd för x86 i deras operativsystem för konsumentmarknaden och har anpassat Windows därefter. Det här gäller även all mjukvara man är van vid att använda i Windows. Det är därför andra processorarkitekturer och därmed processorer från andra företag än Intel, AMD och VIA inte fungerar med Windows. Det är här Windows 8 och Windows RT skiljer sig, den sistnämnda har stöd för ARM-arkitekturen. Det här bryter även många långa år av kompatibilitet.

Vad innebär det här i praktiken?

Det här är utan tvivel den viktigaste punkten, hur det här kommer påverka dig som slutanvändare. Medan Windows 8 fungerar med samtliga så kallade skrivbordsapplikationer du är van vid gäller det exakt motsatta med Windows RT. Inga av dina gamla applikationer kommer fungera med Windows RT, punkt slut. Till skillnad från vissa rykten finns det ingen magisk emulering som löser det här.

Det här är klart en nackdel värt att ha i åtanke men samtidigt så är det bara en tidsfråga innan det finns applikationer som täcker alla, eller i alla fall de flesta behoven. Vi ska inte heller glömma att både Apple Ios och Google Android en gång i tiden också var nya och saknade en bred applikationsportfölj.

Cant_runSå här ser det ut när vi försöker starta eller installera från en vanlig .exe-fil i Windows RT

Tittar vi på operativsystemens uppbyggnad är det inte mycket som skiljer Windows 8 från RT – de är kort och gott identiska. För den som går igång på att ändra i alla grundläggande inställningar eller rota runt i operativsystemets register, så finns detta tillgängligt med Windows RT precis som Windows 8. Microsoft har inte försökt dölja rötterna i Windows RT och det ser vi som allt annat än negativt. För er som inte tycker om inställningar utan bara vill att det ska fungera så är det inga problem att ignorera att möjligheten finns där.

Windows RT pratar inte svenska än

Trots att både Windows 8 och Windows RT delar samma grund så finns inget stöd för svenska språket på den sistnämnda. Det här stödet kommer dock strax efter nyåret.

Vad det innebär i praktiken är att vissa produkter kommer släppas på den svenska marknaden där operativsystemet initialt är på engelska. Vi har fått bekräftat från två stora datortillverkare att ett svenskt språkpaket kommer rullas ut i en uppdatering strax efter nyåret. Den enda modell vi har helt bekräftad ska släppas trots detta faktum är Asus Vivotab RT som vi publicerat test på i samband med den här artikeln.

Andra har valt att inte chansa då det finns en risk för missnöjda kunder. Vi vet att Dell XPS 10 ska släppas på den svenska marknaden efter nyåret och det ska bero på att företaget vill släppa sin produkt på svenska. Lenovo sägs vilja släppa sin Yoga 11 så snart som möjligt, men allt mer pekar mot att även lanseringen för denna produkt också kommer dröja till efter nyåret.

Då den här artikeln baseras på Asus Vivotab RT som kommer med just Windows RT, innebär det att vi kommer använda en del engelska uttryck och namn på applikationer och funktioner i operativsystemet. Vi hoppas att våra läsare har överseende och förståelse för detta.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!