Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Vi vet sedan tidigare att PCIe-enheter drar mer ström i vila än SATA-enheter. Det beror på flera saker men den största anledningen är att de lägsta strömsparlägena ofta inte fungerar som de ska. I vissa fall kan inte de lägsta strömsparlägena använda i en stationär dator. WD Black är ungefär som de andra PCIe-enheterna vi testat och drar ungefär 500 mW i vila. 500 GB modellen drar dock betydligt mer än så av någon anledning. Vi testade om enheten och märkligt nog drar den mer än de andra.

När det kommer till effektivitet ser det däremot riktigt bra ut. WD Black kombinerar grym prestanda med väldigt låg strömförbrukning och det gör den till och med mer energieffektiv än SATA-enheter.

Resultatet återupprepar sig med det tyngre (och längre) virtualiserings-testet. Här är WD Black lika effektiv som Samsung 860 Pro (SATA) och det är riktigt imponerande.

Här ser vi anledningen till de bra resultaten. Under belastning är WD Black den PCIe-enhet som drar minst energi av alla. Särskilt imponerande är hur lite den drar vis skrivning. Om WD får jobba lite med enhetens firmware och fixa till lite små-saker.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

”WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”

De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.