För femte gången på mindre än tre år är det dags för ett nytt Android-flaggskepp från Sony igen. Denna gången har vi fått en ny kamera, ett bättre kylningssystem och en ny fingeravtrycksläsare. Frågan är om det räcker för att lösa föregångarens problem och för att utmana med de många imponerande konkurrenterna.

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Sony Xperia Z5 specifikationer:

Sony Xperia Z5 Recension forsta

Sony Xperia Z5 Compact (E6653)
Skärm
5,2 tum LCD
1 920 x 1 080 pixlar
428 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30, 720p120
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 900 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 72 x 146 x 7,3 mm
Vikt 154 g

Sony Xperia Z3+ kritiserades av vissa på grund av sina stora värmeproblem. Även vid normal användning kunde telefonen överhettas till en sådan grad att vissa applikationer tvingades till att stängas ner, oberoende på om användaren ville fortsätta använde dem eller inte. Sony löste telefonens största värmeproblem till viss del med en mjukvaruuppdatering men i Xperia Z5 har företaget gått ett steg längre. Den nya modellen sägs ha ett nytt kylningssystem som ska säkerställa att den inte lider av samma problem som Xperia Z3+. Av den anledningen är den nya telefonen cirka en halv millimeter tjockare och 10 gram tyngre.

Sony Xperia Z5 Recension baksida

Det nya kylningssystemet kyler samma processorchipset som användes i Xperia Z3. Qualcomm Snapdragon 810 är ett av marknadens mest kraftfulla chipset för mobila enheter, vilket betyder att det genererar en hel del värme. Det betyder också att också Xperia Z5 blir riktigt varm när krävande applikationer drar igång. Värmen ökar inte till opraktiska nivåer men den är helt klart närvarande.

Insidan av Sony Xperia Z5 är alltså mycket lik Xperia Z3+ och även utsidan har flera likheter. Faktum är att det finns få saker som skiljer den nya modellen från den äldre. Framsidan av de två modellerna är så gott som identisk med varandra, den nya telefonens sidor har plattats till lite men är också mycket lika föregångaren, på baksidan sitter kameran och lampan på exakt samma ställe och USB-porten och 3,5-millimetersporten har inte flyttat sig alls.

Det finns alltså inte så mycket nytt på telefonens utsida – med två undantag. För det första täcks visserligen telefonens baksida fortfarande av en bräcklig glasskiva men glaset är nu frostat istället för blankt, vilket betyder att telefonen inte längre är en magnet för smuts och fett. För det andra har den vanliga på/av-knappen på telefonens högra sida nu bytts ut mot en fingeravtrycksläsare som också agerar på/av-knapp.

Sony Xperia Z5 Recension hoger

Likt Sony Xperia Z5 Compact som vi testade för ett par veckor sedan har alltså även Xperia Z5 en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Knappen ligger nästan insjunken i telefonens kropp vilket gör att den svår att känna sig fram till.

Läsaren är tyvärr inte helt perfekt. Dess avlånga och smala format gör att tummen eller fingret som ska läsas av måste placeras helt rätt på läsaren för att det ska läsas av korrekt. Det går exempelvis inte att placera en tumme över läsarens korta sida. I praktiken betyder det att det enda enkla sättet att låsa upp telefonen på är att hålla den i ett stadigt grepp och därefter lägga tummen på läsaren. Det går i princip inte att låsa upp den när telefonen ligger på ett bord eller för den som hellre håller telefonen i vänsterhanden, vilket är fullt möjligt med Samsung Galaxy S6 och Apple Iphone 6S.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SafecrackerJarl Hedberglindgren_ulf Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ulf Lindgren
Medlem
Ulf Lindgren

Själv har jag inga problem alls med fingeravläsaren. Den fungerar klockrent och batteritiden är bra. Har 68% när jag lägger mig. Är riktigt nöjd med mobilen.

Jarl Hedberg
Gäst
Jarl Hedberg

Nja flaggskeppet i denna generation är väl ändå Z5premium?

Safecracker
Gäst
Safecracker

Ursakta, men det har resonemanget med vansterhander, tummar och pekfingrar ar faktiskt rena svamlet.
Man kan registrera 5 olika fingeravtryck, vilket racker for alla normala anvandningsfall. Sjalv haller jag Z5:an med vanster hand, och har registrerat vanster pekfinger och langfinger som av en handelse hamnar precis vid sensorn nar jag haller telefonen som jag brukar.
Jag har aven registrerat hoger pekfinger sa jag kan med latthet lasa upp min Z5 nar den ligger pa bordet.
Allt fungerar perfekt, jag ar jattenojd. Men jag undrar vad recensenten sysslar med …