Den kinesiska smartphonetillverkaren Huawei har samarbetat med den amerikanska sökjätten Google för att skapa Nexus 6P. Den nya Android-drivna telefonen har hårdtestats av Nordichardware under de senaste veckorna – hur klarar sig den nya modellen mot den hårda konkurrensen?

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Huawei/Google Nexus 6P specifikationer:

Huawei Nexus 6P Recension forsta

Huawei Nexus 6P (H1512)
Skärm
5,7 tum LCD
2 560 x 1 440 pixlar
518 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Nej
Kamera – bak Stillbild: 12,2 MP
Video: 2160p30, 1080p30, 720p30, 720p120, 720p240
Kamera – fram Stillbild: 8 MP
Video: 1080p30, 720p30, 480p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.2 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 450 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 6.0.1
Mått 77,8 x 159,3 x 7,3 mm
Vikt 178 g
Pris Product price

Hårdvara

Under det senaste året har den kinesiska elektroniktillverkaren Huawei visat att de vet hur man tillverkar smartphones av hög kvalitet. En av företagets nya specialitet är att skapa produkter som är riktigt väl byggda. Så gott som alla de senaste smartphone-modellerna från företaget har varit konstruerade av aluminium och erbjudit stilrena utseenden och imponerade byggkvalitet. Nexus 6P är inget undantag. Den nya telefonen som är det första resultatet av ett samarbete mellan Google och Huawei är Nexus-serien bäst dyggda telefon hittills. Beroende på tycke och smak är den kanske också en av seriens snyggaste.

Huawei Nexus 6P Recension nexus

Telefonens baksida täcks av ett stycke aluminium. Metallen gör bara ett fåtal undantag för att ge plats åt antenner och andra komponenter som inte gillar metall. Längst ner på telefonens baksida finns ett litet plastfönster och längst upp finns en del som täcks av glas. De två öppningarna ger telefonen möjlighet att kommunicera med omvärlden. NFC-kretsen sitter exempelvis längst upp på telefonen, bredvid kameran, istället för på mitten av telefonens baksida som den gör på många andra konkurrenter.

Strax ovanför mitten av telefonens baksida finns en fingeravtrycksläsare. Läsaren ligger insjunken en millimeter under resten av kroppen, vilket gör att den är lätt att lokalisera med känsel. Fingeravtrycksläsaren är stor och likt tidigare Huawei-läsare är den enklare att använda än många konkurrenters läsare. Till skillnad från andra tillverkares läsare kräver inte Huawei att någon knapp trycks in innan ett finger vilas på läsaren. Även när skärmen är avstängd räcker det med att lite snabbt vila fingret på läsaren för att hela telefonen ska låsas upp.

Huawei Nexus 6P Recension fingeravtryck 2

Även telefonens sidor är tillverkade av samma stycke aluminium som telefonens baksida täcks av. På högersidan finns tre gråa knappar. På/av-knappen sitter strax ovanför volymknapparna och har en räfflad design medan volymknapparna är helt blanka. Alla knappar lider tyvärr av samma problem som Huawei Mate S. De sticker inte ut så mycket från telefonens kropp som de borde och de är lite för lätta att trycka in. Detta betyder att knapparna inte alltid är så lätt att känna sig fram till och att de ger en relativt begränsad fysisk respons som gör att det inte alltid är så lätt att veta om de har tryckts in eller inte.

På telefonens undersida finns en USB Typ-C-port, en av smartphonemarknadens första USB Typ-C-port. Porten har fullt stöd för att skicka ut video, data och till och med ström till andra enheter. Den har även stöd för standardiserad snabbladdning och använder den smått magiska design som gör det möjligt att koppla in kabeln åt valfritt håll.

Huawei Nexus 6P Recension typ C

USB Typ-C-porten ger användare tillgång till en av marknadens mest kraftfulla fysiska gränssnitt som med all säkerhet är framtiden för de allra flesta smartphones, surfplattor och datorer. I nuläget är dock omvärldens stöd för standarden relativt begränsat och livet blir inte enklare av de dumma tillbehör som Huawei och Google har skickat med Nexus 6P. Den laddare som skickas med i lådan har ingen fullstor USB-port utan en USB Typ-C-port, vilket betyder att laddaren inte kan användas med Iphones eller micro-USB-telefoner utan en speciell adapter. Istället får konsumenter en kabel med USB Typ-C-hanar på kabelns båda ändar. Visst finns det en poäng med det. Kabeln kan användas för att koppla samman USB Typ-C-enheter men den gör också laddning krånglig i många situationer. Som ett plåster på såret hänger en USB Typ-C till USB Typ-A-kabel med i lådan men den är alldeles för kort för att vara praktisk.

USB Typ-C är kort sagt en bra standard med stor potential men det är lite tråkigt att Huawei skickar med tillbehör som gör det svårt för användare att använda andra laddare eller låna ut Nexus 6P-laddaren till andra USB-drivna enheter.

Huawei Nexus 6P Recension baksida

För att avrunda hårdvarudelen av detta test tänkte vi nu skriva lite om telefonens storlek. Storlek har ju faktiskt stor betydelse i smartphonevärlden. Stora telefoner har ofta stora skärmar som gör det enklare att surfa på webben och använda appar som gynnas av att kunna visa mycket information samtidigt. Stora telefoner kan dock också vara klumpiga och svåra att få plats med i fickan. Nexus 6P kan minst sagt beskrivas som stor och klumpig. Den är betydligt större än telefoner så som LG G4 och Samsung Galaxy S6 och är till och med längre än exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+, som har en lika stor skärm som Nexus 6P.

Nexus 6P är kort sagt en av marknadens största smartphones. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak men det är en detalj som alla som är intresserade av att köpa den bör känna till.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marquzzanonymous2001anonymous2000 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
anonymous2000
Gäst
anonymous2000

Batteriproblemet borde vara relaterat till 6.0.1. Testat flera ROM’s från 6.0 till 6.0.1 och fått stora problem med batteritiden med just 6.0.1.

anonymous2001
Gäst
anonymous2001

Kört på 6.0 fram till igår både på en föråldrad Nexus 5 samt årets 6P, främst p.g.a. andra användares upplevda batteriproblem. Uppdaterade både enheterna i går afton och såg till att de var fulladdade innan jag la mig. Doze-funktionen på 6P:n har fungerat långt över förväntan med 6.0., men natten mot idag tappade jag hela 18%(!) sedan 6.0.1 petats in… Batteriet sjönk sedan galet snabbt ner till ~50% under förmiddagen, men ligger trots det på 20% i skrivande stund med 3h 59m 32s screen on time. Någonting är lite off men batteriet levererar, åtminstone för mig, lika bra som innan… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Så himla stor. Jag längtar tills vikbara mobiler kommer.