Systemdesign

För att börja bygga en virtuell miljö så behöver vi en ”virtuell värd” som skapar den låtsas-hårdvara som vi pratade om tidigare. Det finns allt från virtuella värdar som installeras som program i Windows eller Linux (t.ex. Oracle VirtualBox) eller rena operativsystem som endast är skapade för denna uppgift. Den sistnämnda typen kallar man ”Bare metal hypervisors” och exempel på dessa är Microsoft Hyper-V, VMWare ESXi eller XEN. Det finns många för- och nackdelar med dessa olika lösningar; hårdvarustöd, typ av virtuella gäster som stöds, övervakning, konfigurering med mera. Därför är valet inte helt rätt. Kostnadsmässigt blir vi inte heller hjälpa speciellt mycket då alla faktiskt är gratis. Den här artikeln kommer endast att behandla ESXi som virtuell värd men vi inbjuder gärna till en diskussion om andra lösningsmöjligheter i kommentarerna eller vårt forum.

net_before_new

Bilden ovan visar en skiss på hur nätverket ursprungligen fungerade. Vår plan är att bygga en lösning enligt nedanstående skiss.

net_after

Den grå inramningen symboliserar den virtuella miljön och som vi ser så har vi passat på att rita dit en extra server. Den ursprungliga lösningen var bunden till två operativsystem och det gällde att göra det bästa av situationen. Nu flyttar vi in dessa i den virtuella miljön och då kan vi passa på att slå isär Ubuntu-servern som hade en mängd funktionalitet under ett och samma skal. När man har möjlighet är det en fördel att partitionera olika tjänster för att t.ex. öka flexibiliteten eller minska åtkomsten till data vid ett eventuellt intrång. Om en angripare tar sig in i ett system så kan det vara svårare att komma åt de andra, vilket blir en säkerhetsmässig finess. Om vår fiktiva webserver skulle bli så populär att prestandan inte räcker kan den flyttas till en ny virtuell värd med bättre prestanda utan ominstallation eller liknande. Ett ytterligare exempel på flexibilitet.

Det kan kanske verka oklart hur vi kan ha flera datorer men bara två nätverkskort, varav ett används till anslutningen mot Internet. I den virtuella miljön finns det också virtuell nätverksutrustning som gör att vi kan koppla servrarna precis som vi vill. Detta kommer förhoppningsvis att klarna senare i artikeln.

Nog med mjuka saker, nu är det hårdvara som gäller.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
crotaleLaglorden-Tjalve-Henrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Wtf, min kommentar hamnade på helt fel nyhet

Snorch
Medlem
Snorch

Henrik, många.

Det här är något jag tänkt gjort i flera år men inte kommit till skott, dels för att nuvarande hårdvara jag använder inte riktigt passar helt bra.

Anton Karmehed
Admin

En mycket intressant artikel som sagt, är dåligt belevad i just virtuali-vadå så det var trevlig läsning. Det är ju dags nu att köra en ny lagringsserver, men frågan är om jag har nytta av flera maskiner, om än virtuella sådana.

Henrik Berntsson
Admin

om man kör flera os så är ju en raid1 konfig rätt intressant att ha. hur är det med raidstödet i hårdvaran du har valt här?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”-Tjalve-”]Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.[/quote] Man ska inte stirra sig blind på TDP-värdet. De lägre core i3 och i5 processorerna… Läs hela »