Tangenter, användning och belysning

Varmilo är kända för att använda PBT-plast för sina brytarlock, och MA105C är inte ett undantag. Tillverkaren har inte bara bestyckat brytarlocken med dyr plast, även inskriften på dem använder en påkostad metod.

Tangenter

PBT är en typ av finare och mer robust plast, i jämförelse med billigare ABS-plast som vanligtvis används i tangentbord i västvärlden. ABS-plast har en tendens att nötas ut och börja skina när man har använt tangentbordet ett tag, men PBT lider inte av samma svaghet. Brytarlock i ABS har en slät yta, medan PBT har en finkornig yta. Anledningen till att många större tillverkare istället väljer ABS är på grund av kostnaden, PBT är betydligt dyrare.

Vi känner att den typ av PBT som används i Varmilo MA105C är precis rätt i tjockleken för att inte vara dubbellagrad, och ytan är lite finare, och inte lika grynig som billigare typer av PBT har en tendens att vara.

På ovansidan av brytarlocken så är inskriften färgsublimerad, som även det är en väldigt påkostad metod och att föredra över exempelvis laserinristning. Färgsublimering innebär att man permanent ”fläckar” ned brytarlocket med en färg, och processen kräver en väldigt hög temperatur; ABS-plast smälter i den temperaturen så det är endast möjligt med PBT.

Inskrift med färgsublimering går inte nöta ut likt andra metoder, och påverkar inte känslan eller yttexturen av locket på något sätt, till skillnad från exempelvis laserinristning. Det negativa med färgsublimering är att färgen som används för inskriften måste vara i en mörkare färg än locket, vilket är varför exempelvis MA105C använder en mörkgrå tangent med svart skrift för vissa tangenter.

Vi lyfter på hatten för Varmilo, tillverkaren har inte snålat på en viktig, men ofta bortglömd detalj som brytarlocken. Vi vill trycka på vikten av brytarlocken som används på tangentbord, de påverkar känslan vid all typ av användning och brytarlocken i Varmilo MA105C känns riktigt bra.

Använding

Vi var väldigt sugna på att få komma igång och få använda Varmilo MA105C med de nya Sakura Pink-brytarna. Brytarna ska likna Cherry MX Red-brytare i känslan, och vi märkte ganska snabbt att de faktiskt var mycket mer mjuka i sin linjära försänkning. Vi har aldrig stött på en så mjuk brytare, vi märker knappt av att det är en brytarstam som går ned längs med skenor – nästan som att trycka ned en tangent över luft med motstånd. Vi hittar dock ett fåtal av tangenterna i vårt exemplar som har en liten annorlunda känsla, där de ”skrapar” lite och vi känner av skenan, men det påverkar inte upplevelsen på något sätt i det stora hela.

Något väldigt anmärkningsvärt är att stabilisatorerna är extremt mjuka och tysta. Vi har aldrig varit med om att mellanslag, Enter och andra tangenter med stabilisatorer är så tysta och bekväma att använda. Kikar vi närmre på stabilisatorerna så ser vi att de har blivit insmorda av Varmilo, vilket är väldigt ovanligt i tangentbordsvärlden; att de kommer insmorda redan från fabrik.

Till en början var det väldigt ovant att skriva med brytarna, men med tiden så lärde vi oss att inte bottna ut lika hårt som vi gjorde i början. I ett försök att lära oss att inte bottna ut så fick vi ibland dubbla registreringar, vi förmodar att det är på grund av att aktiverings- och släppunkten är på samma höjd. Det i kombination av att brytaren inte har någon taktil feedback leder enkelt till typografiska misstag, men överlag så fungerar brytaren helt ok vid skrift.

Vi inaktiverar Windowstangenten och aktiverar N-key rollover, och därmed är vi redo för att spela. Först så la vi fram ett scenario där linjära brytare skiner – MMO-spelet World of Warcraft. Här kan vi dubbeltrycka tangenter hur mycket vi vill och MA105C presterar bra och tröttar inte ut fingrarna. Vi känner dock att vi saknar programmerbarhet eller programvara, för vi blir tvungna att förlita oss på spelets egna makromöjligheter.

Vidare provade vi en FPS, Counter Strike, och vi kan röra oss fritt och responsivt i och med det låga motståndet i tangenterna. Kikar någon fram med en AWP och har oss i korshåret? Inga problem, vi hinner tillbaka runt väggen.


För att sammanfatta så tog det oss en stund att vänja oss vid den nya brytaren eftersom att den känns väldigt mjuk och lätt att aktivera, men inom kort så kändes det mer och mer likt en klassisk Cherry MX-brytare. Vi hoppades på att brytaren skulle kännas helt annorlunda när vi hörde att den var elektrokapacitiv, men tillverkaren siktade på att bibehålla den klassiska mekaniska känslan, vilket de också har gjort. Brytaren presterar väldigt bra och ger en skön spelupplevelse, och vid skrift så hämmar den oss inte fastän vi föredrar att skriva med taktila brytare.

Om du gillar Cherry MX Red-brytare samt vill prova en ny liknande-, och i vårt tycke överlägsen brytare, så rekommenderar vi Sakura Pink.

Belysning

Belysningen i Varmilo MA105C kommer inaktiverad som standard och aktiveras med hjälp av Fn i kombination med X-tangenten. Vi kan sedan reglera ljusstyrkan med Fn + piltangent upp eller ned, och byta läge från statiskt ljus till ett pulserande läge via Fn och höger eller vänster piltangent.

Själva belysningen lyser inte igenom inskriften på brytarlocken, så det hjälper oss inte att hitta specifika tangenter i mörker. Något som belysningen däremot lyser igenom är brytarlocken på alla tangenter som inte är mörkgråa eller scroll lock av någon anledning. Vi vet inte om det är tilltänkt att fungera så, men det är bra att ha i åtanke.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid