Design och konstruktion

Varmilo är en tillverkare som värnar om anpassning och kreativitet, man tillåter exempelvis kunder att färglägga samtliga detaljer av sitt tangentbord efter eget tycke, kunden får därtill välja brytare och även layout vid beställning. Namnet Varmilo är en kombination av orden via och armilo från Esperanto, och innebär i sammanhanget att utrustningen är anpassad för Dig. Det förvånar oss därför inte att de lyckats komma med ännu ett väldigt unikt och tilltalande tema för 2018 – Varmilo Panda.

Design och konstruktion

Vi märker ganska snart att Varmilo har ett öga för detaljer, allt från chassitextur till typsnitt på brytarlocken är väl uttänkt. Tillverkaren kunde ha gjort det enkelt för sig och bara haft gröna tangenter och nöjt sig där, men går istället den extra milen; tumme upp!

Det panda-temade MA105C-tangentbordet har en trätextur genomgående över chassits samtliga sidor, tre olika färger för brytarlocken och även tre olika typsnittsfärger. Pandatemat utmärker sig på brytarlocken – typsnittet för de alfabetiska tangenterna har en bambudesign som är väldigt unik. Mellanslagstangenten är även den prydd med en söt panda som jagar en trollslända, samtidigt som motivet reflekteras över en vattenyta på framsidan. Tangentlayouten är standard till skillnad från den layout som exempelvis Corsair erbjuder, vilket gör det enkelt att hitta brytarlock från tredjepart om man skulle vilja anpassa tangentbordet.

Överlag så tycker vi att tangentbordet känns väldigt stilrent, fastän det händer mycket. Det är en kompakt design med tunna ramar, tangentbordet väger tungt och känns riktigt robust.

På ytan skulle vi gärna sett mer metall, det är endast loggan uppe i höger hörn som är av metall på tangentborders yttre. Chassit är i plast, men inger ändå en känsla av kvalité i och med sin textur.

Vill vi hitta mer metall så får vi kika på insidan, den platta som brytarna är monterade på är nämligen i stål. Fördelen med att ha en separat monteringsplatta är att tangentkänslan blir mer robust och fast. Hade brytarna istället varit monterade direkt på tangentbordets PCB så hade tangentkänslan varit mer studsig, och chassit känns då mer flexibelt och knarrigt.

Vi hittar endast en port på tangentbordet och det är mini-USB-porten som används för att ansluta tangentbordet till datorn. Varmilo får ett plus från oss för att vi själva får välja vilken kabel vi önskar använda, men vi hade gärna sett fler portar, främst en USB typ-C port för anslutning som vi vet att andra Varmilo-modeller erbjuder.
På undersidan så har tangentbordet 5 gummifötter för att hålla tangentbordet på plats i stridens hetta, dessa ramar in lappen med modellinformation i mitten. Det finns två utfällbara spakar i plast, även de har en gummiyta.

Tillbehör

Varmilo har inte snålat med de tillbehör som följer med när man köper ett tangentbord med Panda-temat.
Vi får med brytarlock för Caps- och Num lock-tangenterna med utskuren genomskinlig mitt för att enklare kunna urskilja om de är aktiverade med hjälp av belysningen. Utöver dessa så får man en blank mellanslagstangent (om vi av någon anledning är hjärtlösa nog att vilja bli av med pandan), samt flera lock med ett pandamotiv för Escape- och alfabetiska tangenter. Det medföljer även en brytarlocksdragare med stålkabeldesign för att på ett säkert sätt kunna lyfta bort brytarlocken.

Det som förvånar oss mest är att vi får med en massiv musmatta som sträcker sig cirka 40 cm på längden, och cirka 90cm på bredden. Det är en tygmatta med fin och slät textur, sydd kant och med samma motiv som förpackningen tangentbordet kommer i. Undersidan täcks av en gummiyta av bra kvalité, och musmattan kommer förpackad i hoprullad i en avlång tygpåse.Som ni kanske har märkt så har en charmerande liten skelögd panda letat sig in i många av våra bilder, även den följer med. Sist men inte minst får vi med en mini-USB-kabel som sträcker sig 150cm för att kunna ansluta tangentbordet.

Det enda som panda-paketet lämnar att önska är ett handlovsstöd, i övrigt så är det väldigt stiligt och generöst av Varmilo på tillbehörsfronten.

Komfort

Vi gillar kompakta, avskalade tangentbord med minimala ramar – Varmilo MA105C faller in under den kategorin. Det är väldigt svårrubbat i stridens hetta – både med och utan den medföljande musmattan. När vi ibland vill flytta fram tangentbordet någon decimeter i bruk så har vi som vana att bara putta bak det, men det är inte möjligt utan vi får istället lyfta tangentbordet varje gång.

Det följer inte med ett handlovsstöd, men vi tycker inte att det påverkar användningen. Vi har provat att använda tangentbordet både med- och utan handlovsstöd vid kontorsarbete samt vid spelande, men vi föredrar faktiskt att inte använda ett.
Tangenterna har en skön profil och känns inte för höga eller för låga, vid användning når vi samtliga tangenter och de är alltid där vi förväntar oss att de ska vara. Varmilo har valt att placera mediafunktionerna över F7-F12, en bra och enkel position för att vi snabbt med endast en hand ska kunna nå funktionerna.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid