Sänka spänning till både CPU och GPU

För trogna läsare här på NHW är varken överklockning eller undervoltning något nytt. Det är ett fenomen som förekommit på PC-marknaden i många år och var huvudorsaken till att undertecknad började med datorer och för den delen bevakat och skrivit om PC-marknaden i över 10 år. Dagens mobiltelefoner med premiummodellerna på smartphonemarknaden i täten är på många sätt betydligt kraftfullare än de PC-datorer vi använde för 10 år sedan och även om vi talar om en helt annan formfaktor och andra begränsningar ökar intresset för att själv styra och kontrollera hur våra telefoner arbetar.

I alla logiska kretsar är det klockfrekvenserna och spänningen som används för att driva kretsen som påverkar vilken strömförbrukning vi får. För att nå högre klockfrekvenser krävs högre spänningar och alla CPU-arkitekturer har sina så kallade ”sweet spots” där man får ut optimalt med prestanda jämfört med förbrukad energi.

Cortex-A9 trivs bäst kring 1 GHz

För ARM:s Cortex-A9 arkitektur som används i bland annat NVIDIA Tegra 2, Samsung Exynos 4210 och TI OMAP 4430 ligger denna frekvens runt 1 GHz. Det betyder inte att arkitekturen inte kan klara betydligt högre frekvenser, det betyder helt enkelt att när man pressar frekvenserna ovanför denna nivå så börjar energiförbrukningen stiga exeptionellt. Detta är till stor del spänningens fel, då denna behöver ökas märkbart för att göra processorn stabil i sin högre frekvens. Det är detta exempelvis Qualcomm lägger stor vikt vid i marknadsföringen av sin MSM8260 systemprocessor där man helt enkelt poängterar att Cortex-A9 arkitekturens strömförbrukning skenar vid över 1 GHz. Men som vi såg i våra tester av HTC Sensation behöver detta inte betyda att telefonens batteritid blir allt för lidande, men kretsarnas beteende är fortfarande intressant.

powerusage

Samsung har med Exynos 4210 trotsat detta och höjt frekvensen till 1,2 GHz och även skruvat upp spänningen för att systemprocessorn inte ska orsaka stabilitetsproblem. Genom väl genomarbetade strömsparfunktioner är Galaxy S II fortfarande en av de bättre premiumlurarna när det kommer till batteritid vid lägre/vardaglig belastning. Men när trycket på processor och grafikdel ökar så tappar man snabbt fotfästet, vilket vårt tortyrtest visat tydligt.

Direkt efter vår första artikel om telefonens batteritid var vi själva intresserade av att se hur telefonen skulle agera med lägre spänningar och frekvenser, något även Ni läsare bekräftade intresse för. Varför vi den senaste vecka låtit Galaxy S II segla genom det ena batteritestet efter det andra. Eftersom vårt videouppspelningstest håller Galaxy S II vid liv i upp till 10 timmar har detta tagit längre tid än vi hoppats. Men vi har åtminstone fått fram lite intressanta resultat som vi kan delge er läsare. 

Rootåtkomst och Tegrak Overclock är det enda som behövs

Det enda man behöver göra för att kunna både överklocka och sänka spänningarna i telefonens systemprocessor är att skaffa sig så kallad rootåtkomst. Vilket betyder att vi som användare kan berätta precis vad vi vill att telefonen ska göra. Genom att Samsung valt att inte låsa sin så kallade bootloader kan vi mycket enkelt skaffa oss rootåtkomst. Vi behöver inte installera en ny ROM eller för den delen en specialskriven kernell. Förutom att vi har fullständig kontroller över telefonens funktioner syns ingen skillnad utåt. En bra och enkel guide för hur man skaffar sig rootåtkomst på Galaxy S II finns att läsa på XDA-Developers.com. Men det finns även andra lösningar man kan använda sig av.

När vi skaffat oss rootåtkomst är det bara en applikation ytterligare vi behöver. Tegrak Overclock, som i skrivande stund gör det möjligt att ändra både klockfrekvenser och spänningar för CPU och GPU i Samsung Galaxy S II. Märk väl att applikationen INTE fungerar utan rootåtkomst.

När vi nu vet hur och varför vi bör testa att laborera lite med spänningarna i systemprocessorn är det dags att skrida till verket.

OBS! Att roota sin telefon KAN göra att man som konsument förlorar sin fabriksgaranti, vilket friskriver tillverkaren från att ge service och support även vid fabriksfel. NordicHardware tar inget ansvar för eventuella skador som uppkommer vid användares egna tester. Att öka spänningar och frekvenser kan skada din mobiltelefon.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid