Det analoga TV-nätet ska släckas ner 2008 och fortfarande har DigitalTV inte tagit sig in på den digitalaste av marknader, PC-marknaden. DigitalTV-tuners för PC är dock på frammarsch och vi tittar på två olika modeller från tillverkaren TwinHan.

Den digitala tekniken har de senaste årtionden penetrerat hela vår omgivning och livsstil. Från att nästan enbart varit förknippat med datorer är nu ”digital” ett slagord som används i tid och otid. Vi har gått från kulramar till miniräknare, från LP-skivor till CD-skivor, från VHS till DVD, ja övergången från det analoga mediet till det digitala är obarmhärtig och går ofta snabbare än många förväntar sig.
Den kanske mest aktuella ”analoga-till-digitala” övergången i nuläget är den för TV-mediet och dess sändningar.


Digital-TV (DTV) har under ett flertal år varit en fluga som haft sin beskärda del av motgångar och problem. Framför allt fick den satellitbaserade Digital-TV-tekniken ett kyligt mottagande när den lanserades i Sverige. Med dåligt kanalutbud och behov att införskaffa helt nya mottagarutrustning var det många som valde att vänta.
De första satellitbaserade Digital-TV-sändningarna i Sverige sändes under 1997 och sedan dess har både Satellit och kabelbaserad Digital-TV utvecklats väldigt mycket. Men det finns en standard som sedan Sverigeintroduktionen 1999 vuxit ännu mer, marksänd Digital-TV.


Vad är då marksänd Digital-TV och vad skiljer den mot sina konkurrerande tekniker inom både den analoga och digitala världen? Det är frågor vi bland annat kommer titta närmare på i denna recension men i huvudsak ska vi titta närmare på två Digital-TV-mottagare som fungerar för det Digitala marknätet.



Båda enheterna kommer från den Taiwanesiska tillverkaren TwinHan men trots att de har mer eller mindre samma funktioner skiljer de sig vesäntligt åt.
Båda mottagarna kopplas till en dator, den ena internt genom PCI-interface och den andra externt genom USB. Det digitala TV-marknätet har ironiskt nog inte slagit igenom för användning i datorer ännu men TwinHan är ett företag som satsar stora resurser på att ändra detta.
Hur deras satsning på den europeiska marknaden
gått kommer vi förhoppningsvis kunna svara på lite senare i recensionen men först ska vi titta lite närmare på det här med Digital-TV och varför det är intressant för oss användare.


Forntiden mot nutiden kan detta ses som och även om de flesta instinktivt säkert tänker, ”klart att digitalt är det bästa!”, så måste det ju finnas några konkreta bevis och förutsättningar till varför man planerar att släcka ut det analoga TV-nätet i hela Europa under 2008.
Först och främst är det en kostnadsfråga, som brukligt i enorma marknader som denna. Digital-TV är billigare att sända helt enkelt och anledningen till detta är primärt att digitala signaler tar mindre plats än sina analoga motsvarigheter. För varje analog TV-kanal kan man i dagsläget sända 4-6 digitala TV-kanaler vilket både sänker kostnaderna för att sända kanaler men gör det också lättare att utöka kanalutbudet.
På det analoga marknätet kan du i dagsläget komma åt 3 svenska kanaler medan du kostnadsfritt kan komma åt 8-9 kanaler genom det digitala marknätet, mer om detta senare.


De digitala signalerna är också enklare att hantera på det sättet att alla signaler i grund och botten består av ettor (1) och nollor (0). Detta gör signalen mindre sårbar mot störningar vilket både förbättrar sändningskvalité och driftsäkerhet.


Den digitala tekniken medför även nya möjligheter för interaktiva tjänster där man som användare ska kunna delta i digitala nöjen genom sin TV-apparat. Enkla exempel är att man t.ex. ska kunna svara på tittarfrågor genom att enbart använda fjärrkontrollen, eller kanske rösta på din favoritmusikvideo genom en enkel knapptryckning. Dessa interaktiva tjänster är under utveckling fortfarande men finns ännu inte integrerade i dagens kanalutbud. Detta kommer även kräva en sändarenhet, modem eller liknande.


De digitala signalerna från digital-TV gör också digital inspelning och redigering ännu effektivare.


Här är en sammanställning på några av de fördelar Digital-TV har mot sin analoga motsvarighet.


 

  • Tar mindre plats i etern:
  • Kostar mindre att sända och det får plats med fler kanaler.
  • Digitala signaler är enkelt uppbyggda (1:or och 0:or):
  • Mindre sårbar mot störningar, get bättre sändningskvalité och driftsäkerhet. Optimalt vid digital bearbetning i dator eller för inspelning på HD/DVD-video.
  • Hög bandbredd:
  • Ger bättre möjligheter att öka kvalitén på både bild och ljud (t.ex. HDTV och DolbyDigital).
  • Interaktiva tjänster:
  • I dataströmmen kan ytterligare information skickas med och kan användas för att interagera med TV-program.

    Det är inte svårt att se fördelarna med den digitala tekniken även för TV-sändningar men hur är det då med de olika digitala teknikerna?


    Digital Video Broadcasting är en organisation som arbetar med utveckling och design av standarder för digitala TV-sändningar. Organisationen består av allt från programbolag till mjukvaru utvecklare från över 35 olika länder. DVB-standarden fastställdes till stor del redan 1997 och sedan dess följer all Digital-TV-utrustning i Europa DVB-standard.
    I dagsläget finns tre olika sändningsstandarder och vi har nämnt dem alla tidigare.

  • DVB-C:
  • digital-TV via kabel
  • DVB-S:
  • digital-TV via satellit
  • DVB-T:
  • marksänd digital-TV via antenn

    Det sistnämnda, DVB-T, är alltså den standard vi ska koncentrera oss på i denna recension och många frågar sig då säkert varför/om man ska använda sig av marksänd digital-TV istället för kabel eller satellitbaserad.
    Sanningen är att man tyvärr inte kan ge ett generellt svar utan att det är ett personligt val. Beroende på bostadssituation eller ekonomisk synvinkel kan det skifta vilken lösning som passar bäst. Kabelsänd digital-TV är nästan uteslutande förpassad till lägenheter och bostadhus medan marksänd och satellitbaserad digital-TV går att få på de flesta platser då dess signaler färdas i luften.
    För merparten av oss svenskar är det enklast att vända oss till marksänd digital-TV som i dagsläget täcker runt 90 % av Sveriges befolkning.
    DVB-T-standarden täcker som vi redan nämnt hela Europa men man avser att utöka utbredningen till stora delar av världen. Nordamerika och Japan använder idag egna standarder för marksänd digital-TV, ATSC resp. ISDB-T.

    De klara fördelarna med marksänd Digital-TV är lägre komponentkostnader och enkel implementering. Det enda man behöver för att ta emot marksänd digital-TV är en vanlig TV-antenn med UHF-mottagare (krävs för de analoga kanalerna TV2/TV4) och en digitalmottagare. Det sistnämnda i form av antingen en digital TV-apparat eller en separat dekoder.
    För att ta emot satellitburen digital-TV behövs en digital satellitparabol, digitalmottagare och ett fast kanalabonnemang.
    Det satellitbaserade digitalnätet har större expansionsmöjligheter men det är inget du har nytta av om du inte är beredd att betala en högre månadskostnad.

    Public-service-kanalerna (kostnadsfria) i det digitala marknätet är märkbart utökade jämfört med de i det analoga nätet som vi tidigare nämnde. Detta till stor del pga. billigare sändningar vilket gjort det möjligt för flera bolag att lägga sina kanalar som public-service, men vi har också sett en ökning av nylanserade kanaler i det digitala marknätet av samma orsak.

    Analogt marknät: Public-service kanalutbud
     
  • SVT1
  •  
  • SVT2
  •  
  • TV4
  •  

    Digitalt marknät: Public-service kanalutbud
     
  • SVT1
  •  
  • SVT2
  •  
  • 24
  •  
  • Barnkanalen
  •  
  • TV3
  •  
  • TV4
  •  
  • TV8 (Kan ses av halva befolkningen till en början)
  •  
  • ZTV
  •  
  • Kunskapskanalen (Startar den 1 september 2004)
  • Utöver public-service-kanalerna finns det ett flertal "betal-kanaler" som Boxer tillhandahåller men detta innebär alltså en merkostnad och kräver ett programkort.
    De två digitalmottagare som vi kommer testa i denna recension har inga platser för programkort varav det enbart är public-serviceutbudet som finns tillgängligt. TwinHan har redan PCI-kort med plats för programkort men detta enbart för DVB-S (Digital-TV via satellit). DVB-T-baserade kort med programkortsplats är dock under utveckling och kommer dyka upp inom en snar framtid.

    Nu är det för övrigt god tid att titta närmare på de två digitalmottagarna från TwinHan. Först ut är den PCI-baserade modellen, VisionDTV Ter.

























    Specifikationer: TwinHan VisionDTV Ter

    Huvudegenskaper:
    – Stödjer DVB Protocol (ETS 300 744)
    – Tar emot marksänd digital-TV och Radio.
    – Realtids digital videoinspelning (Time Digital Video Recording, DVR) och schemalagd inspelning
    – Stödjer HDTV (High Defenition TV)
    – Time-Shifting
    – Elektronisk programguide (EPG)
    – Stillbildsfångare
    – Flerkanals-förhandsvisning
    – Channels Auto Scan
    – Titta på och spela in olika DTV-kanaler samtidigt.
    – TextTV
    – MPEG-II mjukvaru dekoding
    – Mjukvara uppgraderingsbar

    Tuner:
    – Kabelingång: 75 Ohm
    – Mottagningsfrekvens: 51-585 MHz
    – Stödjer MCPC och SCPC
    Demultiplexing:
    – Max antal sektioner filtrering: 32PIDs
    – Multiplexingmotor: mjukvara
    – Descrambler: DVB descrambler
    – Stream capture: PES & TS
    – Syntax Error: CRC or Parity
    Audio/Video format:
    – Videoformat: MPEG-II Main profile och Main Level
    – Audioformat: MPEG-II Audio layer I och II
    Pris: ~800 kr

    Specifikationerna för TwinHan VisionDTV Ter ser mycket tillfredställande ut och utöver stöd för DVB-T-standarden är kortet även framtidssäkert med stöd för HDTV. Kortet kan agera DVR i realtid vilket är en av de funktioner man talar mest om för hårddiskvideos i dagsläget. Flera andra intressanta funktioner som, Time-Shifting, flerkanals-förhandsvisning och elektronisk programguide är något vi kommer titta närmare på längre fram i recensionen.

     

    På hårdvarusidan använder sig kortet av en vanlig 75 Ohm koaxialkontakt vilket är standard för antennkablage. Själva kortet går i ett rött färgschema och en stor del av PCBn täcks av själva TV-tunern.

     

    Video dekoderkretsen som används på kortet kommer från Conexant och går under namnet Fusion 878A. Kretsen har stöd både för analoga och digitala TV-sändingar men här är det alltså det senare som utnyttjas. Mer ingående information om Fusion 878A-kretsen går att hitta här.

     

    Kretsen som syns i TV-tunern heter NxtWave NXT6000 och är en krets som faktiskt tillhandahålls av ATI. Den enda kontakt vi hittar på kortet är en 75 Ohms antennkontakt vilket borde göra installationen okomplicerad.

    Tillbehörspaketet är inte direkt skräckinjagande men känns ändå klart tillräckligt. Förutom en väldigt snålt tilltagen installationshänvisning och lite reklampapper får man en CD-ROM med drivrutiner och TwinHans TV-tunermjukvara VisionDTV. Detta program kommer vi titta närmare på längre fram då det är denna mjukvara som ligger till grund för allt TV-tittande med kortet.

     

    Med kortet följer även en fjärrkontroll som mer eller mindre är ett måste i vår mening. Utan fjärrkontroll får man aldrig den rätta ”TV-känslan”. Fjärrkontrollen är av IR-modell vilket är standard på nästan alla TV-apparater, med andra ord går det inte att zappa utan att ha fri sikt till IR-mottagaren. Mottagaren kopplas till USB-porten och kan fästas på ett bra ställe med hjälp av den dubbelhäftande kudden som sitter under själva IR-ögat.
    Själva fjärrkontrollen finns det inte att säga så mycket om, den har ett vanligt upplägg av knapparna men även flera programspecifika knappar som man inte ser på vanliga TV-fjärrkontroller. Hur den fungerar tillsammans med VisionDTV återstår dock att se.

    Innan vi går vidare med TV-tittandet ska vi se vad vi kan vänta oss av TwinHan VisionDTV USB-Ter.

     


    Nu är det alltså dags för nästa deltagare och detta är en mer mobil TV-tuner som inte riktar sig direkt mot stationära datorer.



























    Specifikationer: TwinHan VisionDTV USB-Ter

    Huvudegenskaper:
    – Stödjer DVB Protocol (ETS 300 744)
    – Tar emot marksänd digital-TV och Radio.
    – Realtids digital videoinspelning (Time Digital Video Recording, DVR) och schemalagd inspelning
    – Time-Shifting
    – Stillbildsfångare
    – Channels Auto Scan
    – MPEG-II mjukvaru dekoding
    – Låg strömförbrukning

    – Uppgraderingsbar mjukvara

    Tuner:
    – Kabelingång: 75 Ohm
    – Mottagningsfrekvens: 48.25-863.25 MHz
    – Stödjer MCPC och SCPC
    Demultiplexing:
    – Max antal sektioner filtrering: 32PIDs
    – Multiplexingmotor: mjukvara
    – Descrambler: DVB descrambler
    – Stream capture: PES & TS
    – Syntax Error: CRC or Parity
    Audio/Video format:
    – Videoformat: MPEG-II Main profile och Main Level
    – Audioformat: MPEG-II Audio layer I och II
    Dimensioner:
    – 112 x 70 x 30mm
    Pris: ~1100 kr

    Vi ser direkt i specifikationerna att det saknas en del intressanta egenskaper på USB-Ter om vi jämför med PCI-kortet vi nyligen tittade närmare på. Bland annat finns det här inget HDTV-stöd men inte heller för textTV, flerkanals-förhandsvisning, och elektronisk programguide. Detta är med andra ord inte en lika kraftfull och featurerik TV-tuner som VisionDTV Ter men USB-Ter har andra egenskaper som kan vara mycket intressanta.
    Först och främst är det en extern box som gör det enkelt att installera tunern men även att flytta den mellan olika datorer. Vad som är ännu bättre är att boxen inte behöver någon som helst extra strömförsörjning då all ström dras genom USB-porten. För de som t.ex. vill titta på TV under en tågresa är det alltså bara att koppla in USB-Ter i USB-porten på sin laptop och börja zappa. För att få in några kanaler behövs ju såklart en antenn och det skickas också med en miniantenn för just mobilt bruk.

     

    För att ytterligare främja dess mobilitet har USB-Ter väldigt snåla mått och det är absolut inga problem att stoppa ner boxen i jackfickan eller väskan.

     

    På ena kortsidan finns det en integrerad IR-mottagare för den medföljande fjärrkontrollen. Något som kanske inte är så nödvändigt vid mobilt bruk men desto skönare om du kopplar in enheten i datorn där hemma och slänger dig i sängen efter en hård dag på drift. Den andra kortsidan huserar en 75 Ohms antenningång och USB-kontakten som används för att koppla enheten till datorn.

     

    Den medföljande antennen är allt annat än stor men om du befinner dig i ett område med bra teckning ska det inte vara några problem att få en bra signal. Vid använding i hemmet är det dock starkt rekommenderat att man kopplar enheten till en stationär antenn för bästa mottagning.

    Tillbehörspaketet är förutom några få detaljer identiskt med det vi såg på PCI-kortet. IR-mottagaren är inte närvarande här av förklarliga skäl. Men istället finns här en USB-kabel och miniantenn för att man snabbt ska vara igång.
    Samma mjukvara finns här på den medföljande CD-ROMen och hur den fungerar kommer vi snart ta reda på.

    Fjärrkontrollen är som synes identisk med den som följde med PCI-kortet vilket inte var så oväntat, men därav går vi inte in närmare på den här.

    Innan vi går vidare med det slutgiltiga provet, TV-tittande, är det dags att titta närmare på den mjukvara som gör TV-tittandet möjlig.


    För att få ut bilden från TV-kortet krävs det mjukvara med stöd för digital-TV. Som vi tidigare nämnt har TwinHan sin egen mjukvara för detta ändamål, VisionDTV. De båda tunerna kräver separata versioner av VisionDTV och det finns uppdaterade versioner av programmet på TwinHans hemsida för båda enheterna.


    Våra tester är utförda på både dessa versioner men vi fokuserar på v2.41.1 (För VisionDTV PCI Ter) då v2.42 visade sig ha en hel del buggar varav en väldigt irriterande. Efter att vi en gång avinstallerat v2.42 lyckades vi aldrig installera den igen trots en rensning av filer på hårddisken och en genomgång av registret. Vad denna bugg beror på har vi inte lyckats få några svar på, men det framkallade många svordomar under testperioden i alla fall.


    Anledningen till att vi fokuserar på PCI-kortet vid test av mjukvara är att mjukvaran har samma funktioner för båda enheterna och PCI-kortet kommer även användas för att testa annan inofficiell mjukvara.



    VisionDTV har ett interface som vi känner igen från annan mediamjukvara, bland annat PowerDVD och WinDVD. Ett separat fönster för bilden och en kontrollmodul. På den senare kan man nå diverse inställningar som teletext (TextTV), EPG, egenskaper/inställningar m.m.

    Här ovan finns det mer detaljerade bilder på kontrollmodulen och de två gulröda staplarna indikerar kvalitén och styrkan på den signal digitalkortet får från TV-antennen. Signalkvalité och signalstyrka beror på flera saker och goda värden inom detta är ett måste för bra resultat. Avstånd till sändare, storlek på antenn, val av kabel och eventuell förstärkare är alla viktiga detaljer i jakten på en optimal signal. Tyvärr har jag personligen inte lyckats riktigt med detta ännu men tar man hjälp av en antenninstallatör bör man komma en god bit på vägen.

    För mig personligen ser det ut på följande vis i signalstyrka och kvalité för PCI-kortet.

    TV-kanal: Signalkvalité: Signalstyrka:
    SVT1 94-96 % 80-83 %
    SVT2 94-96 % 80-83 %
    24 94-96 % 80-83 %
    Barnkanalen 94-96 % 80-83 %
    TV3 90-92 % 80-83 %
    TV4 95-97 % 80-83 %
    ZTV 97-98 % 80-83 %

    Som synes är signalstyrkan alltid den samma oavsett kanal men kvalitén på kanalerna skiftar en del. TV3 som ligger på drygt 90 % går i princip inte att titta på då det är kraftiga hack i både ljud och bild. De övriga kanalerna fungerar överlag helt okej även om det ibland förekommer vissa ryck och artefakter. Dock inget man inte kan leva med.
    Poängen med en digital signal är att när den väl går fram ger en mycket fin bild utan grafikmissar och dylikt. Detta stämmer även bra som ni kommer se på lite skärmdumpar men när signalen inte riktigt räcker till blir det desto större problem. Istället för att ge en sämre bild börjar bild och ljud hacka och hoppa vilket i min mening är mer irriterande än en överlag dålig analog sändning.

    Drygt 90 % av Sveriges befolkning ska idag ha tillgång till marksänd digital-TV men vi uppmanar alla att försöka kolla upp just sina egna förutsättningar innan man investerar i ett digital-TV-kort. Då dessa även verkar vara lite mer känsliga än vanliga digitalmottagare (boxer m.fl.).

    Om vi tar oss vidare in i egenskaperna för VisionDTV hittar vi följande menyer.

    Under Properties finns de flesta inställningar du har nytta av och den första menyn man använder är ”DTT Setup” där man gör sina kanalsökningar. Efter att kanalsökningen är klar går man till ”Program”-menyn där man kan ta bort operatörlåsta (scrambeled) kanaler som man inte kan komma åt utan programkort. När man rensat bort dessa kanaler kan man skapa sin egen favoritlista och om mottagningen är tillräcklig ska man åtminstonde få in de sju kanaler man kan se i skärmdumparna. En del kan även få in kanal 8 som dock inte sänds i mitt område.

    I ”Recording Setup” håller man reda på sina schemalagda inspelningar och systemet är enkelt att använda. Hur resultatet blir får ni se senare i recensionen. Den sista menyn ser något annorlunda ut i den senaste versionen av VisionDTV. I v2.41.1 finns det enbart inställningar för bilden och de fyra checkboxar som ligger ovanför finns bara i v2.42 av programmet. DxVA-acceleration får man en förfrågan om att aktivera även under installationen av v2.41.1 men det går inte att växla mellan detta läge i menyn vilket är lite synd.
    VisionDTV erbjuder tyvärr inte så väldigt mycket inställningar och det är en av nackdelarna med programmet i vår mening. För de som mer eller mindre vill köra ”plug and play” fungerar det dock i de flesta fall utmärkt.

    Om vi ska gå vidare med de egenskaper som programmet faktiskt erbjuder är det teletext (TextTV) och EPG (Elektronisk Program Guide) som är dragplåstren. Tyvärr kan vi inte direkt säga att vi är imponerade av endera funktion. TextTV-funktionen verkar inte riktigt fungera som den ska då man varken kommer in på startsidan direkt eller kan ta sig vidare till andra sidor på ett enkelt sätt. När man skriver in en ny sida så stannar det vid ”Status: Detecting…” och längre än så kommer man inte. Vi lyckades inte riktigt få bukt med TextTV-funktionen i v2.41.1 och även om den verkade fungera något bättre i v2.42 kunde vi inte testa utförligare i denna version då vi inte kunde installera mjukvaran igen…
    Uppdatering: I senaste versionen av VisionDTV (v2.421) fungerar TextTV-funktionen vilket är ett steg i rätt riktning för TwinHans mjukvara.

    Den elektroniska programguiden är också ett riktigt magplask i vår mening. Först och främst tar det en evighet för guiden att hitta information (runt 40 sek). När den väl hittar programmen (det pågående och det nästa är standard för vanlig EPG-information) finns det dock ingen beskrivning för dem vilket förstör mycket av dess funktion. En EPG är ett mycket användbart verktyg men här har TwinHan verkligen mer jobb att göra. Det känns verkligen förargligt att medföljande mjukvara ska vara så bristfällig funktionsmässigt.

    Här nedan finns några bilder på TextTV-funktionen och EPG ”in action”. Bilden är projicerad av en projektor och sedan fotad med digitalkamera. Detta tillsammans med bildkomprimering kan göra bilderna något otydliga men de är enbart till för att ge en bild av TV-funktionen under användning. Riktiga skärmdumpar kommer senare i recensionen.

    Vid fullskärmsläge använder sig VisionDTV v2.41.1 av det bildformat som sändningen skickas i oavsett vilket format din display använder sig av. Då de allra flesta TV-sändningar i Sverige fortfarande är i 4:3 format betyder det att vi på vårt testsystem (Projektor med 16:9-format) fick svarta kanter vid sidorna när man visade upp 4:3-material. Det är lite tråkigt med svarta kanter men det är bättre än att man klipper i materialet för att fylla ut hela bildytan. I v2.42 av VisionDTV har dock TwinHan använt sig av just ”klipp-metoden” även kallad cropping för att fylla ut även en 16:9 display med 4:3-material. Effekten av detta kan ni se här nedan.

    Det är svårt att fånga rörliga bilder i ett mörkt rum så ha det i åtanke när ni ser följande bilder. Men man ser tydligt att i fönsterläge syns hela bilden medans man i fullskärmsläge klipper bilden uppe och nere, man ser det tydligast på ZTV-loggan uppe i hörnet.

    Med äkta 16:9-material som SVTs testbild blir dock resultatet bra, på en 16:9 display vill säga.

    Detta är ännu en bugg/egenskap i v2.42 av VisionDTV som vi verkligen inte uppskattar.

    När vi ändå är inne på de negativa bitarna med VisionDTV måste vi nämna det frånvarande stödet för textning/subtitels. SVT har valt att använda separat textning för deras två primära digitalTV-kanaler, SVT1 och SVT2.
    Det är en smart tanke som gör att man med sin fjärrkontroll kan stänga av eller på subtitels likt en DVD-film. Textningen etsas inte fast vid bilden som hoss grannkanalerna, TV4, TV3, ZTV osv vilket är positivt för dem som inte vill ha textning på allt material. Nästan uteslutande alla stationära digitalTV-boxar som säljs i Sverige har stöd för dessa subtitels men VisionDTV har inget stöd för detta ännu vilket kan orsaka en hel del problem. Speciellt för dem med hörselproblem men även om man kan t.ex. engelska bra så är det inte så lätt att förstår alla språk som kan dyka upp.
    För oss i Sverige är det en klar miss att VisionDTV inte har stöd för externa subtitels och vi hoppas bara att man förstår behovet av det på TwinHan så snart som möjligt.

    För att återkomma till bristen på inställningar är det lite synd att man själv inte kan exprimentera med olika bild- och ljud-avkodare. I våra tester har det visat sig vara märkbara skillnader mellan olika avkodare, speciellt på bildkvalitén.

    Själva användandet av VisionDTV går som sig bör att sköta genom den medföljande fjärrkontrollen. Man kan enkelt starta och stänga ner VisionDTV, skifta mellan olika kanaler, gå in i EPGn m.m. Funktioner som inspelning och time shift/pause funkar också fint att sköta från fjärrkontrollen.
    Time Shift-funktionen är en av de mest intressanta på en hårddiskbaserad PVR (personal video recorder) och fungerar helt enkelt så att man kan pausa i TV-sändningar. Får du ett telefonsamtal eller kanske maten blir klar mitt i favoritserien är det en smal sak att pausa TV-sändingen tills du kan fortsätta titta.
    När du pausar börjar VisionDTV spela in live-sändingen till hårddisken så när du återupptar tittandet är det i själva verket inspelningen från hårddisken du tittar på. Ska man använda time shift under en längre period gäller det dock att ha ordentligt med hårddiskutrymme då signalen inte komprimeras någonting innan den lagras på hårddisken. Detta är positivt i det avseende att man inte förlorar någon som helst bildkvalité men det tar alltså ordentligt med plats. 60 min material tar mellan 1.3 – 2.2 GB lagringsutrymme (beroende på signalkällan) så det gäller alltså att ha en fin buffert. När du går ur time shift så rensas dock den temporära MPEG-filen direkt från datorn.

    Det som dock inte går att göra med fjärrkontrollen är att schemalägga inspelningar. Detta måste skötas med antingen mus eller tangentbord, eller ett substitut för dessa.

    Lite senare kommer vi gå in på vilka resultat vi fick med dessa digitalTV-kort i form av inspelade videoklipp och stillbilder men vi avvaktar med detta lite. Vi är som synes inte riktigt nöjda med den mjukvara TwinHan skickar med sina TV-kort och i jakt på alternativa program har vi stött på ett flertal intressanta varianter.
    Därav ska vi titta lite närmare på vilka andra alternativ, i mjukvaruväg, man har som ägare av ett TwinHan VisionDTV PCI Ter. Tyvärr har TwinHan VisionDTV USB Ter inget vidare tredjeparts stöd och under testets gång har vi inte hittat någon annan mjukvara än TwinHans egen som fungerar med USB-tunern.


    Det första tredjepartsprogrammet vi stötte på med stöd för TwinHans VisionDTV PCI-kort var ProgDVB. Programmet har varit under utveckling i över ett år och är helt gratis. För de som uppskattar mjukvaran finns det dock möjlighet att bidra med donationer, något författaren bakom ProgDVB absolut är värd.
    Programmet har stöd för en mängd DVB-S och DVB-T-kort och bland annat TwinHan.


    Mer ingående information om programmet går att hitta på dess officiella hemsida, www.progdvb.com, där man även kan ladda ner den senaste versionen. I skrivande stund är v4.38.6 den senaste versionen men den har vissa stabilitetsproblem varpå vi kan rekommendera att man testar med v4.26.4 (Optimized for Intel CPU). Även om du har AMD system kan denna version ge bättre stabilitet.



    Till skillnad från VisionDTV finns här en fullt fungerande EPG som hittar informationen på ca 1-2 sek och även inkluderar eventuell beskrivning för programmen. TextTV-funktionen fungerar också utmärkt. När väl TextTV-sidorna blivit cachade kan man byta sidor på sekunden precis som med vilken TV-apparat som helst. Fast här är sidminnet oändligt vilket alltid är trevligt.
    ProgDVB har även stöd för olika avkodningsfilter för ljud och bild vilket betyder att man kan exprimentera en del själv med detta för att hitta det optimala valet för dig personligen. Genom externa plugin har ProgDVB t.o.m. stöd för subtitels och textning, tyvärr fick vi inte detta att fungera riktigt under våra tester men potentialen finns där.

    ProgDVB – EPG

    I övrigt använder sig ProgDVB av samma bildsystem som v2.41.1 av VisionDTV. Bilden som visas använder sig av signalens format och således missar du aldrig något som vid klippning men du riskerar att få svarta kanter på sidorna beroende på vilken bildkälla du använder dig av. Men det finns även möjlighet att använda sig av ”letterbox”-läge för antingen 4:3 eler 16:9-displayer. Vilket klipper bilden så att den fyller ut hela displayen oavsett format.


    En annan intressant funktion med ProgDVB är att du kan fördela TV-signalen över ditt hemnätverk. Tyvärr lyckades vi inte få ordning på denna funktion trots en del pillande.


    Vi kommer inte att gå in mycket djupare på ProgDVB men vi har tagit med lite bilder på programmet här nedan.

     

    ProgDVB har mängder av funktioner och finesser som vi saknar på VisionDTV och det finns med stor säkerhet fler som vi inte nämnt ovan. Den enda klara nackdelen med ProgDVB är dess stabilitetsproblem. Speciellt vid mottagning av dålig signal, då det ofta bara tar några sekunder innan programmet hänger sig. Men även vid bra signal brukar det hänga sig ett par gånger i timmen, ibland inte så ofta men ibland väldigt frekvent.
    Om författaren kan få bukt med dessa stabilitetsproblem ser vi en mycket ljus framtid för ProgDVB som redan är ett mycket bra program.


    DigitalWatch

    Detta program är speciellt skrivet för dem som använder TwinHans VisionDTV PCI Ter-kort och programmets funktioner går alldeles utmärkt att styra med fjärrkontrollen som skickas med TwinHan-kortet. Tyvärr är det nog inte ett bra val för alla användare och speciellt dem som bara är ute efter att installera sitt TV-kort och sedan vara igång.
    Det är väldigt snålt med menyer och inställningar görs oftast genom snabbkomandon eller i textfiler (.ini). Det finns t.ex. ingen automatisk kanalsökning utan man måste manuellt skapa sig en kanallista. Enklaste sättet är att genom ett annat program ta en närmare titt på de kanaler som hittats under sökningen och använda dessa uppgifter.

    Programmet är annars mycket välgenomtänkt med fina funktioner som byte av avkodningsfilter och man kan även finjustera inställningar i de codecs man använder. DigitalWatch har även en Zoom-funktion likt dem man ofta ser på widescreen TV-apparater. Får man t.ex. in en 4:3 sändning dras bilden ut i sidled för att fylla en skärm i 16:9 format. Bilden blir ju något förvrängd och det är mest en smaksak om man vill använda denna funktion. Du kan såklart stänga av denna funktion och då låter DigitalWatch insignalens format styra precis som VisionDTV v2.41.1.

     

    Inställningar som sköts inom programmet dyker upp på en OSD-display (On Screen Display) och man kan även få fram alla uppgifter samtidigt.

    Vad som kanske är mest positivt är att DigitalWatch uppdateras med mycket goda mellanrum och författaren (nate) ger ofta svar på tal i

    DVB-t Owners Discussion Forum. Detta gör att eventuella buggar och problem oftast löses snabbt och effektivt genom ett inlägg i detta forum.

    Du kan hitta mer information om DigitalWatch och dess egenskaper här.
    Men kort och gott kan vi säga att DigitalWatch är ett program för de mer avancerade användarna som verkligen vill försöka få ut maximal prestanda ur sitt TwinHan digitalkort.

    Detta är ett urval ur de program som kan användas till TwinHans digitalkort och det går utan tvekan att hitta fler alternativ. Ett är t.ex. myTheatre som dock inte är ett gratisprogram och än så länge enbart har beta-stöd för TwinHans kort. Under våra korta tester lyckades vi inte heller få detta program att fungera med TwinHan VisionDTV PCI Ter.

    BDA – Mjukvarutillverkarens dröm

    Broadcast Driver Architecture är en generell arkitektur för mottagare av video, audio och data signaler. Använt på rätt sätt blir kompabiliteten mellan hårdvara och mjukvara mycket större när man använder drivrutiner och mjukvara programmerad enligt BDA-standarden.

    Om vi tar TwinHans digital-TV-kort som exempel måste mjukvara som används till kortet vara kompatibelt med just TwinHans drivrutiner. Om man som mjukvaruutvecklare vill vara flexibel gäller det att ha stöd för så mycket hårdvara som möjligt och då krävs det specifik kompabilitetsprogrammering för varje kort med egna drivrutiner. Det utmynnar såklart i en väldans massa jobb och även större risk för kompabilitetsproblem mellan hård- och mjukvara.

    Om man istället programmerar t.ex. en TV-tuner-mjukvara att ge stöd för BDA-standarden betyder det att alla drivrutiner skrivna enligt BDA-standarden fungerar direkt i detta program. I grund och botten behöver olika digitaltv-kort olika drivrutiner men genom BDA ser den slutgiltiga drivrutinen identisk ut för alla kort. Istället för att drivrutinen säger t.ex. ”TwinHand Video tuner” säger den ”BDA tuner”. Det betyder att man som mjukvarutillverkare enbart behöver optimera stödet för BDA-drivrutiner, eftersom alla kort använder sig av denna universala drivrutin.

    Det finns i dagsläget BDA-drivtuiner för TwinHan VisionDTV PCI Ter och även om de enbart är i betastadie fungerar de minst lika bra som TwinHans egna drivrutiner. BDA-drivrutinerna erhålls inte av TwinHan och deras VisionDTV-mjukvara ger inte heller stöd för BDA-standarden i dagsläget men det finns mjukvaror som gör.
    DigitalWatch är ett av dessa som nu finns i en BDA-version och ett annat program som vi använt i testlabbet är ShowShifter. Det senare är ett helt multimedia interface likt Windows Media Center och är inte heller ett gratisprogram.
    Vi har fått det att fungera med TwinHan VisionDTV PCI Ter och dess BDA-drivrutiner. Trots betastadiet både för drivrutinerna och mjukvaran fungerade det utan större problem.

    Vi kommer inte gå in närmare på BDA men enligt uppgifter vi fått har TwinHan visat intresse av att utveckla stödet för BDA tillsammans med utvecklarna av ShowShifter. Detta låter som mycket intressant information enligt oss men framtiden får utvisa hur resultatet blir.

    För de som redan nu vill prova på BDA med sitt TwinHan-kort finns här nedan länkar till relevant information.

    Inofficiella betadrivrutiner enligt BDA-standard – Spectrum BDA drivers
    Forumstråd angående Spectrums BDA-drivrutiner – Forumstråd
    BDA version av DigitalWatch – DigitalWatch BDA version
    BDA version av ShowShifter – ShowShifter BDA version

    Nu är det dags att gå vidare med lite riktiga tester och se vad man kan vänta sig av en digitaltv-sändning. Se till att läsa vidare för resultaten var omvälvande för oss åtminstonde.


    För mig personligen tog recensionen en helomvändning när jag väl skulle börja jämföra de två TV-tunerna. Anledningen var att jag under längre tid testat TwinHans PCI-lösning för att försöka optimera dess prestanda och testa mig fram med olika mjukvaror för detta kort. USB-tunern användes först bara för lite mobila tester som vi kommer gå in mer på snart och det var inte förrän efter någon vecka som jag först testade USB-tunern i samma system som PCI-kortet suttit ett tag. Vi återkommer till detta lite senare men först ska vi titta närmare på resultaten med TwinHan VisionDTV PCI Ter.


    Testsystemet som användes under recensionen har följande specifikationer.

    Testsystem – hårdvara
    Processor:
    AMD Athlon XP 1700+
    Moderkort:
    ABIT NF7-S v2.0 (nForce2)
    Grafikkort:
    ABIT Radeon 9800XT
    Minne:
    1GB Corsair TWINX PC4400
    Ljudkort:
    nForce2 APU (Realtek D/A-omvandlare)
    Hårddisk:
    IBM Deskstar 75GXP
    Operativsystem:
    Windows XP
    Mjukvara
    Operativsystem:
    Windows XP Professional (Service Pack 1 + uppdateringar)
    Videodrivrutiner:
    ATi: Catalyst 4.5
    Andra drivrutiner:
    nVidia ForceWare UDA Chipset Drivers v3.13
    Mjukvara:
    VisionDTV 2.41.1 (PCI)
    VisionDTV 2.411 (USB)
    Cyberlink PowerDVD 5.0

    Alla tester och exempel som vi publicerar här är utförda i VisionDTV då detta är den officiella mjukvaran och även den enda som fungerar till USB-tunern.

    När man recenserar bild och ljudprodukter är det inte så enkelt att visa upp eventuella resultat utan det mesta blir subjektiva omdömen från skribentens sida. Det vi dock kan göra är att bjuda på ett flertal filmklipp och bilder från de produkter vi testat. Det ger ingen direkt bra bild för en långvarig funktion men det ger ett humm om vad man kan vänta sig, i detta fall både av DigitalTV i sig men såklart även de tuners vi testat.

    Vi kommer först och främst ge er möjlighet att ladda ner flera 1 min filmklipp som vi spelat in med hjälp av de två tunerna. Detta är gjort med mjukvaran VisionDTV för båda tunerna och eftersom VisionDTV inte utför någon som helst komprimering på insignalen är det ett ypperligt tillfälle att utforska kvalitén på digitalTV-sändningarna.
    Tillsammans med information för filmklippen (vidoe/audio bitrate och upplösning) kommer detta ge er läsare en god möjlighet att se potentiallen i de marksända digitalTV-signalerna.

    För de som inte sitter på bredbandsuppkoppling (filmklippen är 20-30 MB stora) bjuder vi även på ett par skärmdumpar. Då VisionDTVs capture-möjligheter var undermålig som bäst har vi tagit skärmdumpar med Cyberlink PowerDVD 5.0 från de inspelade filmklippen.

    Innan vi går vidare med resultaten kan vi meddela att uppspelning av MPEG-2 signaler kan bli problematiskt på vissa system pga. codec-konflikter och liknande. Vi testade att spela upp våra filmklipp på två datorer, testsystemet och ett vardagligt system. Det förstnämnda spelade upp filerna helt perfekt i WMP9 medan det sistnämnda inte alls fungerade med WMP9. Vi kunde spela upp filmklippen på det senare systemet genom PowerDVD men fick det även att fungera ypperligt med K-Lite codec pack 2.26 – Full och Media Player Classic som följer med i detta codec pack.
    Annars är vårt tips att testa med någon sorts DVD-uppspelningsmjukvara då DVD-formatet baseras på just MPEG-2. För vårt sekundära system fungerade dock Media Player Classic absolut bäst då PowerDVD 5.0 upplevde vissa ryckningar som inte visade sig på vårt testsystem eller i Media Player Classis på vårt sekundära system.

    Nu är det dock dags att gå vidare med resultaten från våra tester, först ut är Vision DTV PCI Ter.


    Först ut är alltså vårt PCI-kort och utan att fler fördröjningar hoppar vi direkt på våra exempel.

    SVT1 – Bilder och filmklipp från ”Musik har inga gränser”
    Upplösning: 720×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~4.47 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (35MB).

    SVT håller överlag en bra standard på sina digitalTV-sändningar och den sporadiska inspelningen vi gjorde var inget undantag. SVT använder sig alltid av DVB-T standardens maximalupplösning som är 720×576 pixlar (Samma som på DVD-formatet). Även bitraten är överlag hög för att vara TV-sändningar och den inspelning vi gjorde ur dokumentären ”Musik har inga gränser” hade högst medelbitrate av alla inspelningar vi gjorde. 4.47 Mbps är i samma klass som många TV-serier vi ser på DVD i dagsläget även för långfilmer på DVD. Högkvalitativa DVD-släpp brukar dock ligga mellan 7-9 Mbps.
    Ljudbitraten ligger på 256 Kbps vilket är högsta klass för stereoljud och i paritet med den bitrate vi ser på DVD-släpp.

    Om vi ska ge några korta kommentarer kring filmklippet kan vi efter ca 12 sek se vissa MPEG-2 artefakter i bilden (fyrkantiga block av missfärgningar) och så även efter 45 sek. I VisionDTV upplevs dessa signalstörningar inte som MPEG-artefakter utan visar sig istället genom ryckning i ljud och bild. Något jag personligen tycker är mer irriterande faktiskt. Hur man upplever dessa signalstörningar beror helt på vilken mjukvara man använder och vilka video/ljud codecs som används. ProgDVB t.ex. hade en tendens att visa MPEG-artefakter istället för ryckningar i ljud och bild.

     

    Barnkanalen – Bilder och filmklipp från ”Gnottarna”
    Upplösning: 720×576, bildformat 16:9
    Video Bitrate: ~3.60 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (28MB)

    Vi går vidare med SVTs Barnkanal som ofta förlitar sig på sändningar i 16:9 format, vilket återigen visar på SVTs framåtanda. Upplösningen är som på alla SVTs kanaler (och DVD-formatet) 720×576 pixlar men skalas alltså till 16:9 bildformat. För att få ut rätt bildsignal när man spelar upp filmklippet gäller det att ställa in i uppspelningsmjukvaran för att behålla insignalens bildformat (Keep Aspect Ratio). Ljudets bitrate är även här på 256 Kbps och är alltså inte mycket att orda om.

    Även i detta filmklipp ser vi MPEG-artefakter, denna gång vid tre tillfället och det första redan efter 2 sek. Även vid 33 sek och runt 50 sek ser vi vissa artefakter som är pga. störningar i bildsignalen. Återigen vill vi påminna om att dessa visar sig som ryckningar (stuttering) vid realtids tittande med VisionDTV.

    TV3 – Bilder och filmklipp från ”Galen i dig”
    Upplösning: 720×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~3.16 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 192 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (24MB)

    TV3 sänder precis som SVT i 720×576 upplösning men ligger överlag på en lägre bitrate för både video och audio som vi ser i tabellen ovan.

    Som vi tidigare nämnt hade TwinHan PCI Ter stora problem att få in TV3 och både på skärmdumparna, men speciellt i filmklippet, kan ni se vad vi menar med detta. Det är MPEG-artefakter mer eller mindre konstant och även om det går att följa med trots detta är det stört omöjligt att klara av en så dålig signal när MPEG-artefakterna upplevs som ryckningar i bild och ljud. Då liknar det hela mer ett bildspel och är alltså vad man ser i VisionDTV. Helt oanvändbart med andra ord.

     

    TV4 – Bilder och filmklipp från ”Sunset Beach”
    Upplösning: 704×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~4.00 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (32MB)

    TV4 sänder med marginellt lägre horisontell upplösning jämfört med SVT och TV3. Dock ligger de bra till i bitrate för både ljud och bild vilket kan ses i specifikationerna för vår Sunset Beach teaser. Tyvärr har TV4 mystiska ljudstörningar på alla deras sändningar, även analogt, som visar sig som ett bakgrundsknaster.
    Detta märks lättast vid tal i deras sändningar och det är ett stort mysterium för oss vad detta beror på. Speciellt eftersom det uppkommer både digital och analogt. Det är inte heller regionalt bundet då vi fått liknande rapporter från olika platser i landet. Alla märker nog inte av det men när man väl gör det blir det desto mer irriterande. På senare tid har det dock verkat försvinna ur TV4:as sändningar vilket pekar åt ett internt fel som nu alltså är åtgärdat.

    I våra tester hade vi dock bra mottagning för TV4 och i filmklippet kan vi bara se tydliga MPEG-artefakter en gång och detta efter 52 sek speltid.

    ZTV – Bilder och filmklipp från ”Hitparad”
    Upplösning: 704×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~2.96 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 192 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (23MB)

    ZTV sänder precis som TV4 i 704×576 upplösning men de ligger även relativt lågt i deras bitrate. Tillsammans med TV3 har ZTV lägst bitrate på både bild och ljud vilket faktiskt kan skönjas vid goda förhållanden genom bland annat något sämre skärpa i bilden. Eftersom ZTV är en kanal inriktad mestadels på musik hade vi också gärna sett högre bitrate på ljudet men vi antar att detta är en kostnadsfråga för distributören VIASAT då man även sänder kanal 3 med samma ljudformat.

    Vår mottagning för ZTV var också mycket bra varav vi bara kan hitta ett tydligt tecken av MPEG-artefakter efter runt 20 sek speltid. Det syns även en artefakt precis vid slutet av inspelningen vi dock inte är säkra på beror av dålig insignal.

    Trots att våra filmklipp enbart är runt 60 sek långa är det som synes inget av dem som är helt befriade från störningar. Något vi även kan understryka efter att ha använt TwinHan PCI Ter under ett par veckor. Det har varit omöjligt att helt komma undan smärre ryckningar i bild och ljud oavsett kanal och signalkvalité. TV3 är som synes oanvändbar med PCI-kortet vilket verkligen är synd.
    De övriga kanalerna är helt klart användbara men att uppleva microryckningar mer eller mindre varje minut kan bli frustrerande. Speciellt om det händer i ett viktigt ögonblick. Som t.ex. när jag tittade på en fotbollsmatch på TV och fick en ryckning precis i ett avslutningsögonblick. Resultatet blev att jag såg när spelaren slog till bollen och nästa bildruta var bollen helt plötsligt i mål. Inget man vill uppleve under viktiga EM-matcher direkt.


    Nu är det alltså dags att se om USB-tunern kan ge oss bättre resultat än vad dess PCI-motsvarighet lyckades med.

    SVT1 – Bilder och filmklipp från ”Musik har inga gränser”
    Upplösning: 720×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~4.48 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (35MB)

    Vi lyckades faktiskt spela in ett filmklipp från reprisen av den norska dokumentären ”Musik har inga gränser” vilket ger oss en direkt jämförelse med filmklippet från PCI-kortet.
    Bild och ljudformat är enligt SVTs standard med 720×576 upplösning och ljudbitrate på 256 Kbps.

    Till skillnad från PCI-kortet som uppvisade två signalstörningar kan vi inte hitta några märkbara störningar här. Mycket intressant och inte minst överraskande måste vi säga. USB-tunern vinner alltså första ronden mot sin PCI-motsvarighet och frågan är om det bara var en tillfällighet.
    Som ren notis kan vi även säga att vi här kan se prov på ett av VisionDTVs brister, man kan alltså inte snappa upp textningen som skickas separerad från ljud och bildsignalen. Detta gör helt enkelt att man får klara sig utan textning på SVTs kanaler som använder denna teknik.

     

    Barnkanalen – Bilder och filmklipp från ”24seven”
    Upplösning: 720×576, bildformat 16:9
    Video Bitrate: ~3.60 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (28.5MB)

    Från SVTs barnkanal har vi återigen snappat upp en bredbildssändning i 16:9-formatet. Det finns inte så mycket att orda om angående själva sändningen då den följer SVTs referens.

    Inte heller här kan vi hitta några MPEG-artefakter som kan härledas till dålig signalkvalité. Med PCI-kortet kunde vi se prov på detta vid hela tre tillfällen medan vi här är helt befriade från alla störningar. 2 – 0 till USB-tunerna alltså.
    Även här ser vi ett tillfälle där textning egentligen finns tillgänglig men inte kan utnyttjas av VisionDTV. Har man tänkt sätta ungarna framför barnkanalen kan det alltså bli stora problem med språkförståelsen.

    TV3 – Bilder och filmklipp från ”Förhäxad”
    Upplösning: 720×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~3.15 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 192 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (24.6MB)

    På TV3 har vi spelat in en snutt av den populära serien förhäxad och även denna sändning är i 720×576 upplösning med 192 Kbps ljudbitrate. Efter en hel del tester har vi märkt att TV3 sänder med överlag lägre bitrate än SVT och TV4 t.ex. Både ljud och bild ligger på en något lägre nivå. Även om grundmaterialet ger olika förutsättningar verkar TV3 använde något hårdare komprimering.

    Efter resultaten i våra PCI-tester var detta mandomsprovet då TV3 verkligen gav horribelt resultat på PCI-tunern.
    Resultaten ni kan se i videosnutten och på skärmdumparna säger det mesta. Vi blev helt tagna på sängen när USB-tunern klarade av även TV3 med bravör! Inga signalstörningar över huvud taget på en kanal som mer eller mindre bestod av signalstörningar med PCI-tunern.
    Vi blev mäkta förvånade över resultatet men innan vi stänger butiken ska vi även titta närmare på TV4 och ZTV.

     

    TV4 – Bilder och filmklipp från ”Band Of Brothers – Kapitel 9”
    Upplösning: 704×576, bildformat 16:9
    Video Bitrate: ~4.22 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 256 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (33MB)

    Även TV4 har en del sändningar i 16:9 format och då handlar det oftast om långfilmer eller större serieproduktioner. Det omåttligt populära krigseposet är utan tvekan som en av de mest påkostade serier någonsin, och i mitt tycke förmodligen den bästa någonsin.
    TV4 sänder Band Of Brothers i bredbildsformat 16:9 men i vanlig ordning med något lägre horisontell upplösning, 704 pixlar vs. 720 pixlar. Ljudet är i stereo med en bitrate på 256 Kbps.
    En intressant jämförelse vi kan göra här är hur BoB på TV4 står sig mot BoB på DVD. Vi gjorde en snabb jämförelse med Pal-versionen av BoB (720×576, 16:9, 50 Hz) och fann att videobitraten på samma sekvens låg i snitt på 5.2 Mbps jämfört med TV4-versionen som snittade på 4.22 Mbps.
    DVD-versionen ger alltså runt 23% högre bitrate och även om det kan märkas något i slutändan på en bra utkälla (storbilds-TV, projektor eller liknande) är det inte lätt att se någon skillnad. Och faktum är att de flesta inte kommer märka någon direkt skillnad alls.
    Vi kan tyvärr inte göra en direkt jämförelse med den analoga sändningen av serien men det är inte svårt att utse den digitala motsvarigheten som överlägsen i kvalité.

    Succen för USB-tunern fortsätter om vi ser till filmklippet. Inga synliga artefakter på vår 1 min långa filmsekvens.

    ZTV – Bilder och filmklipp från ”Hitparad”
    Upplösning: 704×576, bildformat 4:3
    Video Bitrate: ~3.15 Mbps (Originalsignal MPEG-2)
    Audio Bitrate 196 Kbps (Stereo)
    – 1 min okomprimerat filmklipp med ovanstående specifikationer (22.5MB)

    ZTV är återigen efter sina konkurrenter vad gäller upplösning och bitrate på både audio och video. Dock ska vi säga att originalformatet har stor inverkan då videobitrate kan skifta kraftigt mellan olika program på alla kanaler. ZTV som visar mycket musikvideor ligger inte direkt högt upp på listan men det också bero på att just musikvideor inte spelas in i samma kvalité som andra produktioner.
    Men generellt ligger Viasat sämre till med både TV3 och ZTV jämfört med SVT och TV4.

    Som ni kan se har USB-tunern gjort det återigen, inga som helst störningar i bildsignalen vilket ger en jordskredsseger till TwinHans USB tuner.

    Som avslutning kan vi även säga att våra tester med den externa mini-antenn som följde med USB-Ter blev ett riktigt fiasko. Vi sprang runt större delar av Lund med en bärbar dator i högsta hugg utan att någon gång få i närheten av acceptabel mottagning. USB-tunern drog även en hel del ström då batteriet på vår laptop sinade klart snabbare än vanligt.
    Vi är övertygade om att resultaten kan vara mycket skiftande beroende på ort men den externa mini-antennen känns ändå mest som ett roligt tillbehör utan något större användningsområde.


    Vi har nu bjudit på flera jämförelser mellan både TwinHans PCI och USB tuner. Även om skärmdumpar och videosekvenser kan ge en fingervisning om TV-tuners prestanda är det trots allt daglig användning som är det intressantaste.
    Jag har personligen använt både PCI och USB-tunerna i över två veckor vardera och mina erfarenheter stämmer relativt väl överrens med de resultat vi sett på filmklippen tidigare i recensionen.


    PCI-kortet har överlag gett sämre signalkvalité med både ryckningar i bild och ljud. Det har varit mindre frekvent på vissa kanaler men t.ex. TV3 blev helt oanvändbar. PCI-kortet har aldrig gett helt tyckfri bild vad jag kan påminna mig och även om det inte alltid märks lika tydligt är det smärtsamt tydlig och irriterande under sändningar med snabb och konstant rörelse, som musikvideos och sportsändningar.


    Såhär i EM-tider är det då mycket skönare att luta sig tillbaka med USB-tunern installerad. Vi kunde inte urskilja en enda MPEG-artefakt ur våra filmklipp inspelade med USB-tunern men inte heller USB-modellen är hundraprocentig vad gäller signalkvalité. Ryckningar förekommer även med USB-tunern om än ofta i mycket små doser och vid enstaka tillfällen. Vid vissa EM-sändningar har jag haft en något ryckig bild men det har oftast lösts med en omstart av datorn, har jag inbillat mig i alla fall.
    USB-tunern är alltså inte felfri den heller men det är väldigt sällan man stör sig på ryckningar eller andra fel i signalen. USB-tunern har alltså överlägsen signalhantering och om detta beror på dess externa natur eller andra fysiska skillnader kan vi tyvärr inte säga.


     


    Digitala TV-sändningar från olika bolag


    Eftersom detta är vår första inblick på DigitalTV-marknaden har vi tänkt göra en kort summering av TV-bolagens DVB-T-satsningar och vi börjar såklart med ursprungsbolaget, Sveriges Television.


    Sveriges televisions digitalTV-sändingar är utan tivel de ledande bland public service kanalerna. I internationella mått mätt är SVT långt ifrån drivande kraft men i Sverige ligger man främst vad gäller nya tekniker och kvalité på sina sändningar. Både på gott och ont för denna recension kan tilläggas. Man är den distributör som erbjuder klart flest sändningar i 16:9 format, där flera egenproducerade program och serier går att räkna in, men oftast är det långfilmer som skickas i sitt ursprungsformat vilket alla filmintresserade naturligtvis uppskattar. Alla nyproducerade program spelas in i bredbildsformat på SVT vilket bådar gott för framtiden. Även SVTs barnkanal förlitar sig till stor del på 16:9 sändningar och de interaktiva delarna av kanalen är alltid i 16:9-format.
    SVT ligger i toppen också vad gäller ljud och bildkvalité med bitrates som är jämförbara med många DVD-släpp i dagsläget. När vi diskuterar digitalTV är dock grundmaterialet också en viktig faktor då just videobitrate kan skifta märkbart från program till program, trots att de sänds från samma bolag.
    SVT har faktiskt även gjort sändningar med AC3-ljud (Dolby Digital Surround) vilket är mycket intressant. Det var komediprogramet "Kvarteret Skatan" som sändes med detta ljudformat men tyvärr hade vi aldrig möjlighet att testa detta med TwinHans tuners. Det visar dock att SVT återigen försöker bryta ny mark inom DigitalTV.
    Det enda negativa för oss var den separata textningen som inte går att få fram genom TwinHans mjukvara VisionDTV. Detta är ju dock en miss i VisionDTV och ses av många som en trevlig egenskap för SVT-sändningar.


    TV4 har snålat marginellt med upplösningen på deras sändningar men det är knappast något man lägger märke till. Man uppväger också detta bra med hög bitrate på både bild och ljud. Det irriterande bakgrundsknaster som vi upplevde under våra tester verkar dock ha försvunnit och vi hoppas att det förblir så.
    TV4 sänder också material i bredbildsformat (16:9) men det är främst filmer och större serier som inte är egenproducerade.


    VIASAT som står bakom TV3 och ZTV har inte varit del av public service utbudet i DVB-T under lika lång tid som SVT och TV4. Om detta är en av orsakerna till deras något snåla satsning på DTV är dock inget vi kan svara på. Men det är ett faktum att båda kanalerna sänder med något lägre horisontal upplösning, precis som TV4, och även ljud och video bitrate ligger lägre än SVT och TV4. Ljudet ligger på 192Kbps och vide bitraten är generellt lägre än sina konkurrenters.
    Det är inga enorma skillnader och som vi tidigare nämnt spelar grundmaterialet stor roll men det är ändå en noterbar skillnad.


    Efter att vi nu gått igenom såväl de testade TV-tunerna och DigitalTV överhuvudtaget är det dags att summera våra intryck.


    Det är i vår mening lite knepigare än vanligt att skriva en slutledning för denna recension då vi själva är lite konfunderade efter flera veckors testande. Det enda som är helt uppenbart är att DTV (DigitalTV) är här för att stanna och för dem som nyttjar en storbildsdisplay av någon sort, speciellt digitala varianter (LCD-monitorer/projektorer, bakprojektions TV-apparater, plasma-TV m.m.), ska man inte ens fundera på vanliga analoga TV-sändningar. Huruvida man föredrar marksänd, kabel eller satellitsänd DTV är upp till var och en men vi kan understryka att marksänd DTV är ett mycket prisvärt alternativ.

    Vad vi gärna ville visa i denna recension var att DTV också går alldeles utmärkt att integrera i sin PC, HTPC eller vanlig hemPC spelar mindre roll. Vi tycker också att TwinHan lyckats bevisa detta med sina DTV-tuners men det märks tydligt att DTV inte är lika genomarbetat som sin analoga motsvarighet än så länge. DTV-tuners för datorer är inget man ser i varje datorbutik och i dagsläget känns det som att både mjuk och hårdvarutillverkare känner sig fram.

    TwinHan har laddat upp med en relativt stor arsenal av tuners för att täcka alla sändningsstandarder och vi har alltså synat deras två DVB-T-modeller.
    TwinHan VisionPlus DTV Ter (PCI) var med en gedigen specifikationslista, för sitt pris, vår absolut hetaste kandidat från start. Det var inte heller förrän ett par veckor in som vi förstod att PCI-kortet skulle få stå i skymundan för sitt externa syskon.
    PCI-kortet erbjöd egenskaper som TextTV, EPG och ett brett stöd bland tredjepartsmjukvara. Tyvärr är dessa egenskaper minst sagt obetydliga när själva huvudfunktionen på kortet felar. Att titta på DTV med VisionPlus DTV Ter är nämligen ingen allt för angenäm upplevelse, enligt våra tester och erfarenheter.
    Kortet har stora problem att behålla en stark och kvalitativ signal vilket resulterar i ”stuttering” (ryckningar i ljud och bild). En mycket irriterande upplevelse som gör det väldigt svårt för oss att överhuvudtaget rekommendera kortet till någon. Det är möjligt att vissa användare med exeptionell mottagning kan få PCI-kortet att fungera bättre men det är en onödig chansning enligt oss. För alla som vill testa TwinHan VisionPlus DTV Ter kan vi bara säga, se till att ha öppet köp! Risken är stor att man blir besviken annars.

    Om TwinHan misslyckats hårdvarumässigt med sitt PCI-kort verkar de gjort ett klart mycket bättre jobb med sin USB-modell. VisionPlus DTV USB-Ter är inte alls lika känslig med insignalen och ger kort och gott en bättre upplevelse vid TV-tittande. USB-tunern saknar tyvärr stöd för TextTV och EPG så kan man inte leva utan dessa funktioner ska man tänka en gång extra innan man slår till. Tyvärr har inte USB-tunern något tredjeparts stöd vad gäller mjukvara och med TwinHans bristande VisionDTV-mjukvara blir även detta ett irritationsmoment. Som plåster på såren är USB-tunern mobil och kan, teoretiskt sätt, användas när och var som helst där det finns minst en bärbar dator.

    Den sista akilleshälen för TwinHans DTV-tuners är den relativt bristfälliga mjukvaran. VisionDTV erbjuder väldigt få inställningar och konfigurationsmöjligheter för den erfarne användaren. Även vissa basfunktioner fungerar mycket bristfälligt som TextTV och EPG. Dock har det förstnämna blivit åtgärdat i en mjukvaruuppgradering under recensionens gång.
    Med vissa tredjepartsprogram i åtanke är det tragiskt att se flera klara brister i originalmjukvaran och vi hoppas innerligt att TwinHan lägger mycket energi på att utveckla sin egen mjukvara.

    Tyvärr har båda TwinHans DVB-T-tuners sina klara brister och vi kan inte med gott samvete rekommendera någon av dem rakt av. Men för dem som klarar sig utan en massa finesser och mer eller mindre bara vill titta på DTV kan VisionPlus DTV USB-Ter vara ett prisvärt alternativ. Jag personligen säga att TwinHan VisionPlus DTV USB-Ter kommer vara ett utmärkt komplement i min HTPC tills jag hittar en eventuell ersättare.

    TwinHan VisonPlus DTV Ter
    TwinHan VisonPlus DTV USB-Ter
    Fördelar:
    + Relativt billig
    + Stöd för EPG och TextTV
    + Stort tredjepartsstöd
    + Fjärrkontroll

    Nackdelar:
    – Stora problem med stuttering
    – Bristfällig mjukvara

    Fördelar:
    + Bra mottagning
    + Kräver ingen kortplats
    + Mobil utan extern strömförsörjning
    + Fjärrkontroll


    Nackdelar:

    – Saknar stöd för TextTV och EPG

    – Bristfällig mjukvara
    – Externa antennen fungerar mycket dåligt
    Pris: ~800 kr Pris: ~1100 kr

    Sist men inte minst har vi en liten trevlig filmsnutt från Sveriges bästa insats i fotbolls-EM 2004 som tyvärr slutade så tvärt, alla målen i 5 – 0 vinsten mot Bulgarien.

    Tack till PCB Distribution som gjorde recensionen möjlig!

    Leave a Reply

    Please Login to comment
      Subscribe  
    Notifiera vid