Asus Strix Z270E Gaming: Portar och IO

På den här sidan kikar vi närmare på portarna som finns att tillgå på moderkortet, främst via IO-panelen men även via de interna kontakterna.

Video

Sett till videoutgångarna erbjuder Strix Z270E Gaming de viktigaste anslutningsmöjligheterna. VGA-porten från Z170 Pro Gaming har försvunnit, vilket främst bör påverka användare med riktigt gamla skärmar eller projektorer. Kvar finns DVI-D, HDMI samt Displayport.

USB

Värt att notera är att det inte finns några USB 2.0-portar över huvud taget att tillgå vid IO-panelen. Totalt fyra stycken går fortfarande att använda via moderkortets interna kontakter, men externt är det endast USB 3.0 och 3.1 som gäller, och ärligt talat är vi förvånade att det har dröjt så här länge innan tillverkarna tagit det här steget för vanliga konsumentmoderkort. Det finns totalt fyra externt åtkomliga USB 3.0-portar, varav två finns under PS2-kontakten och två under nätverksporten.

USB 3.1-stödet levereras via en tredjepartskontroller från Asmedia, precis som på föregångaren och på konkurrenternas kort. Av dessa kontakter använder en den traditionella Type-A-kontakten och den andra använder den vändbara Type-C-kontakten. Men det finns även en intern kontakt för USB 3.1 i frontpanelen på ett chassi. Det här är någonting som idag inte finns i någon större grad i faktiska chassin, men som innebär ett något mer framtidssäkert moderkort.

Nätverk

Förutom den vanliga ethernetporten med gigabitstöd finns det ett inbyggt trådlöst nätverkskort, med två antennkontakter tillgängliga vid IO-panelen. Det trådlösa nätverkskortet har stöd för 802.11ac med MIMO-antenner, samt tillför stöd för Bluetooth 4.1.

Ljud

Asus marknadsför sin ljudlösning i Strix Z270E Gaming som SupremeFX, precis som i den äldre modellen Z170 Pro Gaming. Och likt föregångaren så har Asus inte i grunden använt en egen ljudkrets, utan paketerat en existerande lösning från Realtek.

Likt konkurrenten MSI har Asus dock gått vidare från trotjänaren ALC 1150 till dess uppföljare ALC 1220. De två kretsarna är praktiskt taget identiska i mån av funktioner, men den nyare varianten har finjusterats för lägre brusnivåer. Asus har kombinerat kretsen med egna komponenter för brusreducering och störningsskydd samt sin egen mjukvara, Sonic Studio III.

Vi har inte gjort några djupgående tekniska analyser på kretsen, vilket kräver särskild utrustning för att ge ett trovärdigt resultat. Vi har däremot säkerställt att vårt exemplar inte har några märkbara problem med brus eller missljud. Vi har även experimenterat lite med Asus mjukvara, vilket du kan läsa mer om längre fram i artikeln.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid