Intel Z170 och Z270 - vad är skillnaden?

Intel har för vana att bara lansera större chipsetuppgraderingar i samband med att arkitekturen i processorerna också byts ut. Mellan mindre uppdateringar, såsom ny tillverkningsteknik eller förfinad tillverkningsteknik (som är fallet med Kaby Lake) bibehålls bakåtkompatibilitet med föregående serie, och därmed också med föregående styrkrets.

Det finns dock ett fåtal skillnader värda att ringa in med de Z270-moderkort som lanserats under vintern, dels några som är specifika till själva styrkretsen och dels några som snarare är trender som vi ser hos nästan samtliga tillverkare.

     

Hejdå, SATA-Express

SATA-Express var från början tänkt som en ersättare till den åldrande SATA-standarden, och som en metod för att kombinera SATA med PCI Express. Den bakomliggande tanken var god: SATA är för långsamt för modern flashlagring, men är fortfarande aktuellt för mekaniska hårddiskar, så SATA-Express var helt enkelt tänkt att kombinera båda dessa standarder i samma anslutning.

Verkligheten blev dock annorlunda, och i skrivande stund har det inte lanserat en enda kommersiellt tillgänglig lagringsenhet med stöd för SATA-Express. Mekaniska hårddiskar har ingen anledning att byta gränssnitt, och för SSD är det istället det kompakta M.2-formatet som har blivit ny branschstandard för riktigt snabb flashlagring.

Den trenden var tydlig redan för mer än ett år sedan, men först nu har moderkortstillverkarna till slut satt sista spiken i kistan för SATA-Express. Bland alla de nya Z270-baserade moderkort som lanserats är det i princip endast Gigabyte som fortfarande använder gränssnittet – alla andra har istället valt att inkludera en extra M.2-plats.

Intel Optane gör entré

Optane är namnet på Intels nya lagringsteknik som inte använder den traditionella NAND-tekniken, men som fortfarande ska vara markant snabbare än mekanisk lagring. I längden kan Intel Optane bli aktuellt som en ersättare till NAND, åtminstone för Intels del, men det är inte riktigt så tekniken används idag.

Intel Z270 blir den första styrkretsen för stationära datorer som får stöd för Optane som cacheteknik. Tanken är att du ska kunna kombinera en Optane-lagringslösning med en mekanisk hårddisk och använda Optane-delen som en cache för att ge bättre prestanda för data som används ofta. I princip så bygger du din egen SSHD.

Det här är en lösning som fortfarande behöver testas grundligt, men den har redan börjat introduceras i ett antal bärbara datorer, bland annat från Lenovo.

Notera dock att Optane endast fungerar med Kaby Lake-processorer.

Extra PCIe-banor

En viktig skillnad mellan Z170 och Z270 är att sistnämnda har fyra extra PCIe-banor som kan användas till olika delar av moderkortet. Med dessa kanaler avses PCIe-banor som är utöver de 16 PCIe 3.0-banor som är reserverade för grafikkort. De extra banorna är med andra ord snarare till för extra kretsar, såsom fler lagringsenheter (fyra PCIe-banor är tillräckligt för en modern PCIe-SSD), USB-kontrollerkretsar eller nätverkskort.

Skillnaden är inte jämförbar med entusiastsidan, som har betydligt fler PCIe-kanaler som kan användas för grafikkort. Kanalerna ger däremot moderkortstillverkarna friare tyglar att implementera nya funktioner.

Kaby Lake – Z170 eller Z270?

Både Z170 och Z270 klarar av exakt samma processorer, det vill säga både Intels 6000-serie (Skylake) och 7000-serie (Kaby Lake). Skillnaden är att Z170 kan behöva en UEFI-uppdatering från tillverkaren innan de nya processorerna fungerar korrekt. Att köra en Skylake-processor på ett Z270-moderkort kommer däremot fungera direkt ur lådan.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid