TEST  Tidigare här på Nordichardware så har vi mest testat luftkylare i prestandaskiktet. Idag kommer vi dock ta ett steg till och gräva ytterligare bland de olika kyllösningar och testa ett par nya kylare, som kombinerar hög prestanda med en skaplig prislapp och bra användarvänlighet. Men istället för luft är det vatten som agerar kylmedie, bland deltagarna hittar vi bland annat kylare från Corsair, CoolIT och Swiftech.

Allt eftersom tekniken går framåt och de olika kyllösningarna blir bättre så börjar man också leta sig bort från de hederliga luftkylarna för att hitta nya sätt att kyla dagens varma processorer. Man har gått från vanliga luftkylare som byggt på en stor klump aluminium till dagens effektivare lösningar med värmerör som flyttar värmen från processorkretsarna.

Vill man ha den absolut bästa kylning idag för dagligt bruk så finns det bara ett alternativ egentligen. Det är att köpa ett vattenkylningssystem. Det finns färdiga paket där alla komponenter ingår men oftast är de inte så högpresterande och snålar oftast in på någon eller några komponenter vilket gör hela systemets prestanda lidande i slutet. Vilket då leder till att det enda rätta som man kan göra är att komponera ihop sitt eget system. Det finns dock ett flertal nackdelar med att bygga sitt eget system. Först måste man ha kunskapen om vilka komponenter som är bra och överhuvudtaget passar till ditt system. Sen krävs det en hel del tålamod vid själva monteringen och det finns alltid en risk för läckage. Det krävs också en hel del plats för att få plats med en stor radiator och även en tank och en pump, vilket dessutom brukar sluta i att datorn lägger på sig ett antal extrakilon vilket sällan är något positivt.

inledning
Vattenkylare behöver väldigt lite utrymme runt processorsockeln.

Men flera tillverkare har nu fått upp ögonen för just vattenkylning, en marknad som länge legat lite i glömska. Men allt eftersom marknaden börjat växa så har det utvecklats ett mellanting mellan egenbyggda vattenkylningssytem och vanliga luftkylare. De har kombinerar användarvänligheten och smidigheten från en luftkylare med kylningsprincipen hos en egenbyggd vattenkylning. Det är just den principen som de kylare vi testar i dagens jämförelse bygger på. Kompakta vattenkylningar där priset börjar på samma nivå som högpresterande luftkylare och sedan fortsätter uppåt. Vi kommer att testa hur dessa kylare faktiskt presterar för att se hur bra de olika tillverkarna har lyckats med denna lovande kombination.


Det har alltid varit luftkylarna som har varit det självklara valet för de flesta datorbyggare. Sedan har de mest extrema entusiasterna vänt sig till kompressorkylning. Men då kompressorkylningen mer eller mindre dött ut för vardagsbruk så finns nu egentligen bara vattenkylning kvar ifall man vill få effektivare kylning än vad vanliga luftkylare kan erbjuda.

Både luft och vatten har sina fördelar och för att göra det lite mer lättöverskådligt ska vi försöka summera ihop de tydligaste för- och nackdelarna här. Vad som är viktigt för vissa användare kan spela mindre roll för andra, så ta detta mer som ett riktmärke än en ren fakta.

Vattenkylning

Ifall man ville ha mer kyla än vad de vanliga luftkylarna kunde erbjuda för 10-15 år sedan så fanns det ett mycket begränsat utbud av vattenkylningsdelar och många byggde sina egna vattenblock och satsade på exempelvis akvariepumpar för att kyla processorerna. Då det var ont om färdiganpassade produkter så tog man vad som fanns, bland annat användes ofta gamla bilradiatorer för att kyla vattnet. De senaste åren har dock vattenkylningsmarknaden utvecklats enormt mycket och nu finns det färdiga block för processorer, moderkort, grafikkort samt radiatorer som är anpassade för datorbruk och även på pumpsidan så har utvecklingen gått otroligt framåt så även där finns det nu nyutvecklade pumpar som är anpassade för att användas i en dator.

vatten
Vattenkylningskit med vattenblock för CPU, styrkrets och grafikkort.

Fördelar

+ Högre värmekapacitet än luft
+ Bra utbyggnadsmöjligheter för att ansluta grafikkort, moderkort ifall man redan har ett fungerande system.
+ Möjligheten att få ett tystare system
+ Man behöver inte oroa sig över vilka minnen man kan använda då vattenblocken är relativt små och inte har samma yttermått som dagens ofta gigantiska luftkylare.

Nackdelar

– Dyrare än luftkylning
– Kräver en del pysslande med monteringen av allt för att få det att fungera
– Stor risk för förstörd hårdvara vid eventuellt läckage
– Kräver mycket plats för radiatorer, pump samt tank

Luftkylning

Dagens luftkylare har också utvecklats väldigt mycket de senaste 10-15 åren. Från början bestod kylarna oftast bara av en stor metallklump med en fläkt på. Men allt eftersom processorerna utvecklade mer och mer värme så har även luftkylarna genomgått en evolution. Man började med att lägga till kopparkärnor för att öka värmeöverföringen och därmed öka kylningskapaciteten på kylaren. Men de senaste 5 åren så har också ytterligare en variant av luftkylare dykt upp, något vi både har skrivit om och även testat i våra senaste recensioner där de flesta kylare varit byggda på denna princip. Nämligen kylare med stora yttermått som sköter värmeöverföringen med hjälp av gasfyllda värmerör. 

heatpipe
Luftkylare ledar ofta värmen från processorn med hjälp av värmeledningsrör.

Fördelar

+ Enkelt, bara att montera och använda datorn
+ Underhållsfritt
+ Går att flytta datorn utan att behöva oroa sig över läckage

Nackdelar

– Lägre värmekapacitet än vatten
– Stora och tunga kylare som ibland blockerar minnesplatser och andra komponenter
– Oftast högre ljudnivå, åtminstone vid en given temperatur.
– Kräver stort utrymme runt både sockel och i chassit

För den som vill göra en riktig djupdykning i skillnaderna mellan luft och vatten som kylmedia kan vi rekommendera vår artikel ”Introduktion till vattenkylning” som går igenom detta grundligt. Artikeln har ganska många år på nacken, men vetenskapen består.


 

Testsystem  
Moderkort ASUS P7P55D Deluxe
Processor Intel Core i7 870 (LGA 1156)
Minne Gskill ECO 1600mhz 7-8-7-24 1,35v
Grafikkort X700Pro
Hårddisk Seagate 500GB
Nätaggregat Corsair TX850
Operativsystem Windows 7 64-bit
Testprogram Prime95
Coretemp

 

Referenskylare och fläktar i testet
Luftkylare Intels standardkylare för LGA 1156
Vattenkylare Vattenkylningskit – Ek supreme vattenblock, Black Ice Stealth GT 240 radiator med 2st 120mm Yate-loon 1300 rpm fläktar och Eheim 1104 PCPS
Referensfläkt Scythe Slipstream 120mm 110cfm 37dB

Alla tester är idag utförda med systemet installerat i ett Corsair 700D chassi. Testerna utförst först med den fläkt som följer med kylaren samt senare med en referensfläkt från Scythe med relativt högt lufttryck och ljudnivå. Alla kylare testas med den medföljande fläkten först för att se hur prestandan är direkt från butikshyllan. Alla kylare testas sedan igen med en höghastighetsfläkt för att se hur alla kylare presterar vid lite mer extrema förhållanden samt för att få en bättre jämförelse mellan de olika kylarnas kapacitet. Vi har också valt att börja göra decibelmätningar för att kunna jämföra ljudnivån mellan kylarna och de medföljande fläktarna. Vi kommer dock inte utföra någon ljudmätning med referensfläktarna då alla kylare har samma fläktar och låter då likvärdigt.

Följer det med fästen för två fläktar så kommer kylaren testas med två fläktar monterade.

Alla kylflänsar testas med Arctic Coolings MX-2 kylpasta som är en av de mest effektiva på marknaden i dagsläget. Allt för att ge en så rättvis bedömning som möjligt. 


 

H70_sida

Specifikationer Värden
Fläkt: 2st 120x25mm
Varvtal: 1600rpm eller 2000rpm
Processorstöd: LGA 775 / 1156 / 1366 samt AM2/AM3
Tillbehör: Kylpasta, 2st 120mm fläktar

Första kylaren ut i dagens roundup är Corsair H70. Den nya H70 bygger, som namnet skvallrar om, på föregångaren H50. Denna gång har dock Corsair tagit lärdom av misstagen och kritiken de fick angående H50 och fixat dem inför lanseringen av H70. Ett av problemen, eller mer en av nackdelarna med H50 var att det bara följde med montering för en fläkt. Corsair har nu valt att utrusta H70 med två stycken 120mm fläktar samt en radiator som nästan är dubbelt så tjock. Alltså har Corsair uppgraderat kylförmågan rejält på pappret med H70. De har också designat om CPU-blocket och gjort det mer slimmat för att spara lite utrymme, anslutningarna är nu också roterbara för att underlätta vid monteringen av kylaren samt inpassningen av radiatorn.

H70 box

Kylarens förpackning påminner väldigt mycket om den som föregångaren H50 kom i. Det är en svart låda på med en del text på och några bilder på produkten.

H70 tillbehör

När man öppnar förpackningen så ligger kylaren i en form av kartong. I formen hittar man kylaren, fläktarna och de olika monteringarna samt lite skruvar till att fästa fläktarna med. Corsair har valt att låta användaren att montera fläktarna istället för att ha det färdigt från fabrik. En av anledningarna till att Corsair valt att skicka med fläktarna löst i kartongen, kan vara att de krävts en större förpackning att haft de monterade på radiatorn.

H70 bas

Basen på H70 är om något kylarens akilleshäl. Vid första blicken så ser man direkt att basen är repig. När man sedan känner på den så känner man direkt de relativt djupa reporna. Det är inget katastrofalt men det kan säkert kosta någon grad. 

Vi går vidare med monteringen av kylaren.

Montering Corsair H70

Monteringen på H70 är exakt samma som på föregångaren H50. Monteringen består av en ram och en bakplåt som man först skruvar ihop på moderkortet. När det är klart så fäster man radiatorn i chassit och sedan passar man in CPU-blocket och ”vrider” in blocket i monteringen. När CPU-blocket sitter på sin plats är det bara att skruva åt det sista med en skruvmejsel. Även Corsair har valt att skicka med montering för alla nuvarande Intel samt AMD socklar.

H70 monterad

Toppen av CPU-blocket är relativt blankt och har märkts med Corsairs logotyp.


ECO sida

Specifikationer Värden
Fläkt: 1st 120x25mm
Varvtal: 1800rpm
Processorstöd: LGA 775 / 1156 / 1366 samt AM2/AM3
Tillbehör: kylpasta, en 120mm fläkt

Nästa kylare i denna roundup kommer ifrån relativt okända CoolIT. De har skickat både deras flaggskepp Vantage och deras mer budgetinriktade kylare ECO A.L.C. Först ut är just instegsmodellen ECO A.L.C. Kylaren i sig består av en 120mm radiator samt ett CPU-block med inbyggd pump. Det första som slår en när man tittar på kylaren är hur enkelt vattenkylning kan vara. Kylaren leveras som ett slutet system och det är bara att packa upp och montera. Man behöver inte heller oroa sig över vattennivå eller dylikt, vilket man ofta behöver göra i ett vanligt vattenkylningssystem. Det man bör tänka på med denna kylare, precis som med Corsair H70, är att den kräver en 120mm plats i chassit, i närheten av processorn. Vilket inte är några problem då de flesta moderna chassin har båda fläktplatser i toppen samt i baksidan av chassit.

Eco box

Förpackningen är vit med text på samt bilder och beskrivningar på hur systemet fungerar och förklaringar på vad som är vad. 

ECO tillbehör

Innuti förpackningen så finner man en stor frigolitform. På utsidan av frigolitformen så hittar vi de olika monteringarna för Intel- samt AMD-socklarna. När man delar på frigolitformen så ligger kylaren säkert förvarad. CoolIT har också gjort så att nästan allt är monterat och klart. Fläkten sitter på sin plats så det enda man behöver göra som användare är att välja montering efter sin sockel, sen är det bara monteringen kvar. 

CoolIT har valt att skicka med montering för alla aktuella socklar från Intel samt AMD, dvs 775/1156/1366 samt AM2/AM2+/AM3. CoolIT har löst de olika monteringarna genom att använda 2 st. olika fästen för själva CPU-blocket, ett för de olika Intel-socklarna samt ett för AMD. De skickar sedan med 3 st. olika bakplåtar för 775/1156/1366, för att montera kylaren på ett AMD system så får man använda sig av bakplåten som följer med moderkortet. Det känns dock lite slösaktigt av av CoolIT att skicka med 3 st. olika bakplåtar istället för att göra en universal som många andra tillverkare satsar på.

ECO bas

Basen på CoolIT ECO A.L.C är faktiskt ganska fin. När man känner på basen med ett finger så känner man inga stora repor utan bara väldigt väldigt fina, sånna som de flesta kylare har. Basen är också ganska blank, inte spegelblank men helt klart mer än godkänt.

Vi går vidare med monteringen av kylaren.

Montering CooliIT ECO A.L.C

Monteringen är inga större problem. Det första man gör är att välja ut bakplåt efter sockel, därefter passar man in radiatorn och fäster den i chassit. Slangarna som går från radiatorn till själva CPU-blocket har lagom längd och är går någorlunda lätta att böja. När radiatorn sitter på plats så är det bara att passa in cpublocket och skruva fast det. Coolit har dock försett CPU-blockets montering med tumskruvar vilket gör monteringen väldigt lätt då det bara är att fästa blocket först lite lätt med fingrarna. För att sedan spänna dit det ordentligt med en skruvmejsel.

ECO monterad

En stor fördel med denna kylare från CoolIT, samt övriga i dagens test, är att man kan använda vilka minnen som helst då kylaren i sig inte tar upp så mycket av utrymmet runt moderkortet. Man behöver alltså inte fundera ifall kylaren passar på moderkortet utan nu får man kolla i chassit istället om det finns någon bra plats att montera radiatorn på.


Vantage_k

Specifikationer Värden
Fläkt: 2st 120x25mm
Varvtal: variabelt
Processorstöd: LGA 775 / 1156 / 1366 samt AM2/AM3
Tillbehör: kylpasta, en 120mm fläkt

Nästa kylare i vår jämförelse kommer också från CoolIT. Denna gång är det dock deras flaggskepp Vantage som ligger under luppen. Det första som slår en är att Vantage ser i princip likadan ut som CoolITs ECO. Denna modell är också bara utrustad med en 120mm fläkt, lika som ECO. När man tittar närmre på kylaren så ser man att det finns 4 st. små knappar och en liten display på själva CPU-blocket. Dessa knappar är till för att navigera i enhetens olika menyer samt göra inställningar med. Den lilla displayen är till för att visa vattentemperaturen under drift, man kan också välja bakgrundsfärg mellan röd, grön och blå. Den största skillnaden är dock att Vantage erbjuder PWM-styrning av både pump samt fläkt. Samt att det finns 3 st. olika lägen att välja mellan, så man kan kombinera prestanda och ljudnivån. Det man bör tänka på med denna kylare är att även denna kräver en 120mm plats i chassit, i närheten av processorn.

Förpackningen är svart/blå med lite text på samt bilder och beskrivningar på hur systemet fungerar och förklaringar för kylarens olika komponenter och funktioner.

Innuti förpackningen så finner man en stor frigolitform. På utsidan av frigolitformen så hittar vi de olika monteringarna för Intel samt AMD socklarna. När man delar på frigolitformen så ligger kylaren säkert förvarad. CoolIT har också gjort så att nästan allt är monterat och klart. Fläkten sitter på sin plats så det enda man behöver göra som användare är att välja montering efter sin sockel, sen är det bara monteringen kvar. CoolIT Vantage använder sig av exakt samma montering som ECO.

Basen på CoolIT Vantage är bra. Nästan en exakt kopia av lillebror ECO. Inga stora repor men man kan känna de mindre reporna med sitt finger.

Montering CoolIT Vantage

CoolIT har valt att skicka med montering för alla aktuella socklar från Intel samt AMD, dvs 775/1156/1366 samd AM2/AM2+/AM3. Då monteringen är exakt samma som för ECO så finns det inte så mycket att säga om den. Se ECO för mer information. Här kommer istället ett par bilder på hur det ser ut med kylaren monterad samt med den blåa bakgrundsbelysningen.

Som vi nämnde tidigare och som man ser på bilderna finns det två mindre knappar som man använder för att navigera i menyerna för att skifta mellan de olika lägena.

Här är en bild på systemet igång och i mitt tycke så kan det faktiskt vara ganska snyggt med en bakgrundsbelysning på den lilla displayen. Ett stort plus att man kan ändra färg. Helt beroende på om man kanske kör ett rött AMD-system, eller i mitt fall ett blått Intel-system


alt

Specifikationer Värden
Fläkt 2st 120x25mm
Varvtal 2000rpm
Processorstöd: LGA 775 / 1156 / 1366 (AMD AM2/AM3)
Tillbehör: kylpasta, 2st 120mm fläktar

Sist ut idag är en lite annorlunda vattenkylning jämfört med de tidigare kylarna. Det är Swiftech H20-220 EDGE som bjuder på ett antal nya trevliga funktioner. Den största skillnaden är att detta system levereras i delar, så man behöver bygga ihop det och sedan fylla det själv. Så detta system är mer likt de vattensystem som funnits i ett par år. Detta är dock ett paket där allting man behöver följer med. Även fast detta paket egentligen är ett vanligt vattenkylningssystem så bjuder det på ett antal trevliga funktioner, jämfört med gamla hederliga vattensystem.

Först ut så är pumpen ihopmonterad med radiatorn, så själva systemet består egentligen bara av 2 st enheter, likt de övriga kylare vi testar här. Utöver det så är också pumpen PWM-styd vilket innebär att man kan koppla in pumpen till moderkortet och då låta fläktstyrningen justera pumpens hastighet. Perfekt för vardagsanvändaren då det inte finns någon anledning till att pump eller fläktar ska gå på 100% när datorn inte används fullt ut.

Förpackningen är vanlig brun kartong, aningens tråkigt, men med tanke på att jag vet vad som finns innuti så gör det inte alltför mycket. Det enda som berättar vad som finns i förpackningen är två fasttejpade små lappar på kortsidorna av förpackningen, där det står exakt vad som finns i förpackningen.

Innuti förpackningen så ligger det en bit slang, samt CPU-blocket och radiatorn som ligger i varsin förpackningen. Swiftech har också skickat med en liten flaska med en grön vätska som ska blandas i det destillerade vattnet som man sedan fyller systemet med. 

Swiftech hävdar att Edge H20-220 passar till Intel 771/775/1156/1366 samt AMD AM2/AM3. I förpackningen finner man dock bara montering för ovan nämda Intel socklar. Vill man ha monteringen för AMD så ska man kontakta Swiftech inom 90 dagar efter köpet, så skickar Swiftech ut en gratis AMD-montering. 

Här ser ni själva radiatorn med den inbyggda pumpen. Pumpen är alltså den utstickande saken längst till vänster. En sak som kan vara bra att tänka på är att pumpen verkar vara fastlimmad. Alltså går det tyvärr inte att plocka bort pumpen från radiatorn ifall man skulle vilja använda pumpen någon annanstans.

Basen på CPU-blocket som Swiftech skickar är med mycket blank. Man ser inga direkta repor och inte heller när man känner med fingret så hittar man några nämnvärda defekter, utan bara de ”obligatoriska” mindre reporna. Blockets finish är närmast spegelblankt vilket om inte annat ger en hög kvalitetskänsla.

Swiftechs system är det som idag kräver mest förarbete och som är mest avancerat av de vi provat. När vi började montera ihop systemet så upptäckte vi direkt ett större problem. Planer var att montera ihop hela systemet och installera det i toppen på vårt Corsair 700D chassi. Ett tillvägagångssätt som inte rekommenderas av Swiftech som vill att man ska montera systemet och sedan fylla på det i efterhand.

Det skulle alltså krävts att vi hade sågat hål i chassit för en fyllningsport innan montering i chassit. Vi bestämde oss dock för att montera ihop allt utanför chassit först och fylla det där. Vi började med att måtta ut slangarna så jag dessa fick rätt längd. Vi såg sedan till att tanken/radiatorn var högsta punkten och anslöt då CPU-blocket med radiatorn och började fylla systemet.

Tack vare att fyllningsporten var högsta punkten på systemet så fick vi ur all luft även fast vi frångick Swiftechs rekommendationer. När systemet var fullt så var det bara att, försiktigt, montera in det i chassit och börja testa. Förarbetet tog ca 10-15min och sen var faktiskt den direkta monteringen den smidigaste samt snabbaste av alla kylare vi testat idag. Det var bara att passa in bakplåten efter sockeln samt knäppa fast radiatorn i taket med medföljande snabbfästen och sedan skruva fast cpublocket.

Här är en bild på systemet monterat och klart. Finishen på både radiator och cpublocket var mycket bra. Helheten på systemet och allt som följde med var också mycket bra då Swiftech skickade med allt man behövde verkligen (utom destillerat vatten).


Nu har vi då kommit in på den intressanta delen av denna recension, nämligen där vi får se hur kylarna presterar. Vi kommer först titta på hur kylarna presterar med de medföljande fläktarna. Fläktarna kommer då att köras på full fart. CoolIT Vantage kommer vi prova i de olika PWM-lägen som den har inbyggt.

standard

På graferna ovan kan man alltså se att Swiftech Edge 220 presterar otroligt bra och lyckas hålla andraplacerade Corsair H70 på hela 12 graders avstånd. Det är dock värt att tänka på att Corsair H70 är en vanlig kompakt vattenkylning medans Swiftecs variant är en fullfjädrad vattenkylning, samt att Swiftech Edge kostar ca 3 gånger så mycket som Corsair H70.

Fortsätter man neråt i listan så hittar vi Coolit vantage och H50 samt Coolit Eco efter varandra. Först av dem ligger då Vantage på ”Extreme” läget tätt följt av H50, sist av dem kommer Coolit ECO som ligger ca 2 grader efter Corsair H50. 

Nu går vi över till att titta på ljudnivån vid ovanstående test.

sound

Här ser vi då temperaturgraferna fast omvänt. Den mest högljudda kylningen är också den som håller processorn i lägst temperatur. Den kylning som hade lägst ljudnivå var också den som höll högst temperatur. Det är alltid viktigt att ta med ljudnivån i sina beräkningar om man är inställd på att köpa sin kylare och använda den som den är direkt från butikshyllan. 

Noterbart är även att vi inte hade möjlighet att mäta ljudnivån på Noctua D14 som med sina standardfläktar troligtvis hade legat ganska bra till även här. 

En effektiv kylare kan dock alltid tystas med en fläktkontroller eller helt enkelt tystare fläktar, därför går vi vidare med ett sista test där vi testar kylarnas effektivitet med samma fläktar.


I vårt sista test har vi utrustat alla våra kylare med våra referensfläktar från Scythe. Med ett luftflöde på hela 110 CFM ger det kylarnas radiatorer chansen att sträcka på benen ordentligt. Genom att använda samma fläktar på alla kylare kan vi lättare se vilka skillnader det är i effektivitet på radiatorer och processorblocken.

Märk väl att vi använder det antal fläktar som kylarna har stöd för från butikshyllan.

referens

Vi ser hur temperaturerna sjunkit överlag där Swiftech är den enda kylaren som faktiskt presterar sämre än tidigare. Trots att fläktarnas specifikationer stämmer väl överrens med de som skeppas med kylaren verkar Swiftech valt ypperligt passande fläktar till sin EDGE 220. Trot allt visar Swiftech att man som väntat, är den odiskutabla prestandakungen. Samtidigt som temperaturen med Corsair H70 sjönk ytterligare ca 2 grader och lämnar de övriga slutna lösningarna bakom sig. Den kraftigare radiatorn och stödet för dubbla fläktar har onekligen gett utslag i prestandan.

Eftersom kylarna använder sig av samma fläktar har vi inte gjort några ljudnivåmätningar då dessa ger mer eller mindre samma resultat. Även om ljudnivån givetvis kommer att ligga högre på Corsair H70 och Swiftech EDGE H20 220 som använder sig av dubbla fläktar. Därmed är det också dags att gå vidare till vår slutledning.


Den största nackdelen med vattenkylning har oftast varit att systemen krävt en hel del jobb att montera och se efter. Risken för läckor har också funnits där samt att det dessutom kosta en hel del att plocka ihop ett komplett vattenkylningssystem. I detta test har vi dock sett att det finns flera spännande alternativ till vanliga kylflänsar, som varken kräver allt för mycket kunskap eller jobb att montera. Det går alldeles utmärkt att kombinera pris/prestanda med användarvänlighet, även med vatten som kylmedie. Men samtidigt är det ingen garanti att man sänker temperaturen om man köper en av de billigare vattenkylarna jämfört med en kraftfull luftkylare. Vilket man tydligast ser på Corsair H50 samt CoolIT ECO A.L.C där vår referenskylfläns Noctua D14 levererar snäppet bättre temperaturer, om än med ett något högre pris.

Låter man budgeten rinna iväg (ursäkta ordvitsen red. anm) finns det dock ingen möjlighet för vanliga luftkylare att hänga med i svängarna.

Då är den stora frågan hur de system och kylare vi testat idag står sig mot varandra. Det har varitväldigt svårt att utse en direkt vinnare här eftersom priset på de testade lösningarna spänner mellan 600 kronor upp till hela 3 000 kronor. Det hela gjordes inte lättare av att alla kylare presterade överlag mycket bra, men trots detta fanns det vissa som stod ut från mängden.

Coolit ECO A.L.C:

Vi börjar med den den billigaste kylaren av de vi testar idag och också den som hamnar på efterkälken i våra temperaturgrafer. Coolit ECO A.L.C. är dock inte dålig för det, tvärtom. Denna kylare kan vara ett bra förstasteg för de som vill ha något mer än en vanlig luftkylare, men som inte vill ta steget till en vattenkylning.

cooliteco

Fördelar:
+ Relativt billig
+ Bra instegsmodell
+ Stöd för alla moderna Intel samt Amd socklar

Nackdelar:
– Relativt högljudd på full fart
– Klarar inte riktigt av att konkurrera med de bättre kylarna

Lägstapris på prisjakt.se:

 

CoolIT Vantage A.L.C:

Vi testade också Eco’s storebror, Vantage i denna recension. Vantage är egentligen mycket lik ECO där den största skillnaden är att Vantage har flera olika PWM-profiler man kan välja mellan. PWM-profilerna styr då både pumpen och fläkten beroende på temperaturen i vätskan något vi faktiskt kom att uppskatta. En display med information om kylarens status är också ett klart plus i kanten, men för användare utan chassifönster gör displayens placering att användningsområdet krymper ordentligt. CoolIT Vantage är en på det stora hela bra kylare men som dras ner av en allt för hög prislapp.

pf2

Fördelar:
+ Bra prestanda
+ PWM-styrning av pump och fläkt
+ Stöd för alla moderna Intel samt AMD-socklar

Nackdelar:
– Dyr
– Klarar inte av att leverera samma kylprestanda som andra kylare i samma prisklass

Lägsta pris på prisjakt.se:

Corsair H70:

H70 är Corsairs efterföljare till H50. H70 har försetts med en kraftigare radiator samt en extra fläkt. Den prestar väldigt bra och prislappen är inte alltför blodig men är tillräckligt hög för att skrämma bort en del potentiella kunder. 900 kronor anser vi är lite väl mycket för en ”vanlig” kylare. Prestandan är dock mycket bra och är man ute efter så mycket prestanda som möjligt men vill inte ta steget till en riktig vattenkylning är Corsair H70 det givna valet.

Vi har därför valt att utse Corsair H70 till ”Redaktörens val” då den kommer med en smidig design och presterar bättre än andra CPU-kylare i samma segment. Corsair skickar också med montering för alla moderna processorplattformar samt 2 st. 120mm fläktar. 

silicon2

NordicHardware_award_RedaktorensVal_OrangeFördelar:
+ Mycket bra prestanda
+ Låg profil på kylarblocket
+ Dubbla fläktar
+ Stöd för alla moderna Intel samt AMD-socklar
+ Enkel montering 

Nackdelar:
– Något högljud utan fläktstyrning
– Relativt högt pris

Lägsta pris på prisjakt.se:

Swiftech Edge H20 220:

Sist ut är Swiftech med ett lite annorlunda paket, jämfört med de andra. Detta är alltså ett komplett vattenkylnings system som man själv får bygga ihop. Det bygger dock på samma koncept, att det ska vara litet och smidigt. Vilket man uppnått genom att bygga in pumpen i tanken. Vi har valt att utse Swiftec Edge till denna recensions vinnare av utmärkelsen ”Bäst prestanda” då den helt enkelt presterar otroligt bra och håller temperaturerna väldigt lågt. Den har dock några stora nackdelar och det är att den är extremt dyr när vi placerar den i facket ”CPU-kylare” samt att den inte går att få tag på i Sverige utan importering.

swifth

NordicHardware_award_BastPrestanda_LightgreenFördelar:
+ Grym prestanda
+ Utbyggbar med flera kylblock

Nackdelar:
– Mycket högt pris
– Ingen montering för AMD med i förpackningen
– Avancerad montering
– Risk för läckage

Cirkapris (säljs inte i Sverige idag): ~2 500 :-

 

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedSnowman89SuperNovaHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

tror vattenkylning kommer komma tillbaka mer och mer på längre sikt faktiskt. Fler grafikkort i burken och fler kärnor och svårare att krympa tillverkningstekniker gör att vi får se mer värmeutveckling. En tystare dator är aldrig fel heller 🙂

Anton Karmehed
Admin

Jag tror också på dessa slutna mer lätthanterliga lösningar. Har själv fnulat mycket på hur man ska bygga en riktigt tyst men kraftfull burk och tycker allt som oftast att man kommer tillbaka till just vattenkylning..
Ska bli intressant att se hur Corsair agerar nu när man börjat samarbeta med CoolIT och samtidigt som Antec lanserar kylare med samma Asetek-teknik som dagens Corsair H50.

SuperNova
Medlem
SuperNova

Problemet med vattenkylning idag jämfört med ”förr” är just grafikkorten. Förr så fungerade ett block till flera grafikkort och minnen osv kunde ofta kylas passivt eller med div universallösningar. Idag behöver man ju i stort sett ett fullcoverblock som kostar massor. Så fort man byter kort måste man även byta block, vilket är som att kasta pengar i sjön. Läger man sen till de faktum att grafikkorten ofta låter mera än processorkylarna (och de behöver inte vara speciellt dyra) så skapar det ytterligare problem. Tillbaka till recensionen, som var en bra sådan, så är dessa kompakta system väldigt effektiva. Funderar… Läs hela »

Medlem
Olle P

Jag tycker kringresonemangen i testet haltar lite.– [b]All[/b] kylning är luftkylning, dvs en fråga om att överföra värmen till luften. De alternativ som testas är värmerör (Noctua D14) mot annan vätska (huvudsakligen bestående av vatten). – Anledningarna till att vattenkylning i ett historiskt perspektiv har varit tystare än konventionell kylning är att man haft större kylflänsar och större (lågvarvigare) fläktar. Ljudet från vattenpumpen har varit obetydligt i sammanhanget.Numera är värmerörskylarna helt i samma storleksordning som de testade vattenkylarna, så effektiviteten blir ungefär densamma. Ett värmerör är dock till skillnad från vattenpumparna helt tyst. – Som påpekas är ljudnivån ofta en… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Visst har du rätt i sakfrågan Olle, att all kylning är luftkylning i slutändan. Men det handlar ju ganska uppenbart om kylmediet som skiljer dem åt och även om värmeledningsrör innehåller vätska är det inte något man som konsument behöver bry sig om, eller ens är medveten om. Här börjar samtidigt gränserna tunnas ut mellan vattenkylning och luftkylning då både Corsair och CoolIT ganska effektivt döljer det faktum att de använder en vätska i sina kylare, detta genom att skeppa kylarna intakta och utan behov av översyn. Men detta nämns också i testet. En av poängerna med testet är just… Läs hela »

Medlem
Olle P

[quote name=”Anton Karmehed”]En av poängerna med testet är just att ta reda på hur de olika kylningsteknikerna skiljer sig åt, är kylflänsar med värmeledningsrör lika effektiva som regelrätta vattenkylningslösningar? Svaret är som vanligt beroende på vart man lägger ribban, där vattenkylning har mer att ta i form av värmeledningsförmåga vilket syns i Swiftechs paket.[/quote]Kyl[b]flänsarnas[/b] effektivitet har ju i princip ingenting att göra med hur värmen transporteras till dem. Det är bara storlek och form som är avgörande.Anledningen till att Swiftechs paket kyler bäst är att 1) flänsen (dvs radiatorn) har den största effektiva ytan av alla testexemplaren, och 2) fläktarna… Läs hela »