Testsystem och testmetodik

Att testa ett nätaggregat är ett lite mer komplicerat projekt än att bara koppla in det i ett testsystem och se vad som händer. För att få en ordentlig bild av hur nätaggregaten presterar behöver vi kunna lägga en bestämd belastning över dess olika kontakter, kontrollera hur stor ström som dras, hur stabil spänningen är och hur mycket effekt som skickas till komponenterna gentemot hur mycket som dras ur vägguttaget.

Det är ingenting man gör med bara en dator och en multimeter, utan för ändamålet använder vi en dedikerad nätaggregatstestare från Sun Moon. Direkt på själva testenheten kan vi avläsa viktig belastningsdata, och för att mäta rippel används ett PC-anslutet oscilloskop. Vi ansluter även en separat digital termometer med probkablar vid aggregatets luftintag respektive utblås, och använder en takometer för att mäta fläkthastighet.

Med den här utrustningen gör vi sedan mätningar vid fem olika belastningsnivåer: 10, 25, 50, 75 respektive 100 procent av aggregatets maximala effekt. Här nedanför följer en kort beskrivning av respektive testparameter och vad som gör dem relevanta.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid