Samma namn, nytt innehåll

När vi först började testa den här enheten undersökte vi även vad andra testare har kommit fram till. I flera tester har den fått dugliga resultat tack vare att kombinationen SMI2246 + MLC ger klart godkänd prestanda. Men när vi sedan jämförde med de resultat som vi fått från våra egna tester, så visade det sig att någonting inte alls stod rätt till. Våra testresultat var långt under de resultat som andra sidor fått och det fick oss att tänka efter. Varför skulle Sandisk fortsätta sälja en budget-SSD med 19 nm MLC år 2016? Numera måste man använda 15 nm eller TLC för att ens vara med i matchen.

Vi misstänkte därför att Sandisk någon gång under dessa två år bytt ut komponenterna utan att byta namn på enheten. Det här är något som vi har sett tidigare och vi gjorde en stor artikel när vi testade Kingstons V300. Där hade man bytt ut synkrona minneskretsar till asynkrona, med mycket sämre prestanda som följd. Det ser alltså ut som om Sandisk har gjort en liknande fint, och dessutom kommit undan med det.

Flera olika modeller av Sandisk SSD Plus

Efter lite efterforskning så ser det ut som om Sandisk SSD Plus har gått igenom flera olika revisioner med olika komponenter. Den första modellen är väldokumenterad och använde sig av SM2246 och MLC-NAND. Initialt så använde man sig av SanDisk 19 nm MLC men det finns indikationer på att det också har funnits en version med SM2246 och Sandisk 15 nm MLC (vi har ej lyckats bekräfta att den finns).

Den modell som vi testar idag, som verkar vara den senaste, använder sig istället SM2256S tillsammans med Sandisk 15 nm TLC. Det finns också indikationer på att Sandisk ett tag använde sig av Marvell 88SS1074 tillsammans med 15 nm TLC. Det har också visat sig att Marvells kontroller är bättre än Silicon Motions och därför kan det även där vara en viss skillnad mellan modellerna. Men att gå från 19nm MLC till 15nm TLC är som att gå från en Crucial BX100 till en BX200 och den skillnaden är enorm.

Till Sandisks försvar så är det faktiskt en liten namnskillnad. De gamla modellerna (de med MLC) har ”G25” i sitt produktnamn och de nya TLC-baserade enheterna heter istället ”G26”. Problemet är att nästan inga butiker skriver ut vilken modell de säljer. Det finns inte heller något sätt att se på kartongen vilken modell man köper. Vissa webbutiker skriver ut vilken modell det är, men samtidigt så är det inte säkert att butiken själva vet att de har en långsammare enhet. Säg att man fick produktnumret när Sandisk först lanserade enheten, och vartefter det kommit nya enheter så har man inte bytt numret. Det finns alltså en risk att man köper en enhet i tron om att det är MLC, men det är TLC.

Två olika svenska webbutiker listar samma SSD (från Prisjakt) med två olika produktnummer. Så vilken SSD är det egentligen? Vidare så har Sandisk inte listat vilken kontroller eller typ av minnen som sitter i enheten. Det gör att Sandisk teoretiskt sätt kan byta komponenterna precis som man vill. Det betyder att om du som konsument köper fel modell så har du ingen rätt att kräva någon ersättning. Däremot så kan du nog kräva att häva ett köp om butiken skriver ut fel produktnummer på sin hemsida.

Hur vet jag om jag har MLC eller TLC i min Sandisk Plus?

Det verkar tyvärr inte finns något jättebra sätt att se vilken modell man har. Men har du köpt din modell nyligen så kan du vara ganska säker på att du har en TLC-modell. Om någon av er läsare sitter med en äldre modell som inte har samma firmware som vårt testexemplar (Z32070RL) så får ni gärna höra av er så vi vet mer om vilka versioner som finns.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid