Samsung Portable SSD T5

Precis som väntat så har Samsung inte gjort några radikala förändringar till sin design och konstruktion. Och varför ändra på ett vinnande koncept? Faktum är att det verkar som att Samsung har tittat på vad kritiker tyckte de gjorde bra och dåligt med T3 och gått vidare därifrån.

Samsung Portable SSD T3
Kapacitet
500 GB
2 TB
Gränssnitt
Type-C USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps)
Operativsystem (mjukvara)
Windows 7 och senare
Mac OSX 10.9 och senare
Android 4.4 Kitkat och senare
Kontroller
Samsung MGX (850 Evo)
Överföringsprotokoll
SATA - > USB-UASP (USB Attached SCSI)
Minnesteknik
Samsung 64-Layer 3D V-NAND
Prestanda
Upp till 540 MB/s
LxBxH
74 x 57,3 x 10,5 mm
Vikt51g (71g med sladd)52g (72g med sladd)
Garanti
3 years

Precis som med T3 så har Samsung använt sin populära 850 Evo mSATA-enhet som bas. Det är en SATA-SSD som kopplas till ett bryggchip för att sedan kunna kommunicera över USB. Denna gång har dock Samsung valt att använda en ASM235CM, istället för ASM1153,  som brygga mellan SATA och USB. Det gör att T5 numera har stöd för USB 3.1 Gen2 med överföringshastighet på 10 Gbps. Det borde betyda att USB inte längre kommer att vara en flaskhals för enhetens prestanda. Det betyder också att T5 har stöd för TRIM, vilket T3 inte hade. Observera att TRIM fungerar endast med NTFS och fungerar inte ifall den är formaterad med exFAT (vilket är standard).

Den andra stora nyheten är minneskretsarna som Samsung använder sig av. När T3 lanserades så var det den första enheten som använde sig av Samsungs 48-lager 3D V-Nand. Denna gång så är T5 först med att använda Samsungs nya 64-lager 3D V-NAND. Fler lager borde betyda mer lagring för mindre pengar och det finns även möjlighet till bättre prestanda. Kontrollerkretsen på själva mSATA enheten är dock fortfarande Samsungs klassiska MGX kontroller som används i Samsungs 850-Evo enheter. Även chassit är detsamma vilket gör att T5 får samma mått och vikt som T3 har.

Precis som T3 så kommer T5 formaterad med exFAT, vilket gör att den fungerar direkt såväl i Windows som i OSX. På disken så finns också den programvara som behövs för att kryptera och dekryptera disken om man så önskar. Det går även bra att koppla in T5 direkt till en Android telefon och på så vis läsa data direkt i telefonen. Det kan vara smidigt ifall du vill ha med dig filmer på flyget exempelvis. Nackdelen är att Android inte har stöd för exFAT. Det betyder att om du vill använda T5 till din telefon så måste den formateras som FAT32 och då kan man inte lagra filer större än 4GB. Samsung har även en Android app som används för att kunna öppna disken även om den är krypterad.

StorlekPris
250 GB
500 GB
1 TB
2 TB

T5 släpps med precis samma storlekar som T3 och kommer troligtvis att ersätta gamla T3 enheter rakt av. En skillnad är att de två mindre modellerna har fått ett blått chassi, medans de två större behåller den klassiska svarta Samsung-designen. I skrivande stund så är T5 något högre prissatt än T3. Vi är dock säkra på att det kommer att ändra på sig relativt snart då T5 borde vara billigare för Samsung att tillverka och att konkurrensen borde bli större under det kommande året.

T5 är relativt enkel att plocka isär och innehållet är väldigt likt föregångaren. Det som är nytt är minneskretsarna och dessa har artikelnummer K90MGY8H5A. Det är två chip och varje kapsel innehåller 2048 Gbit (256GB) 3D TLC V-NAND. Då Samsungs nya minnen är på 256Gbit TLC, så betyder det att varje kapsel har 8 stycken NAND-enheter. Denna konfiguration är samma som vi såg med T3 och det är troligtvis därför som även den största T5 modellen är på 2TB.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
StaffanAlexander SvanebornGustav GagerMichael Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael
Gäst
Michael

Behöver man en strömsladd också? Eller räcker det med usb sladden?

Alexander Svaneborn
Gäst
Alexander Svaneborn

Hej!

Har precis inhandlat en T5 500GB och blir fundersam över hastigheten. Jag för över just nu en mapp med diverse bilder och små videoklipp och som bäst kommer jag upp i 90 MB/s. Varför går det inte snabbare? Är inte i närheten av era testresultat. Använder USB-C 3.1 i en Asus Zenbook UX430 dator med ssd 256gb. Win 10

Staffan
Gäst
Staffan

Hur snabb är SSD i datorn?