Samsung Portable SSD T3

samsung_t3_kartong

Samsung Portable SSD T3
Kapacitet 500 GB / 2 TB
Gränssnitt Type-C USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps)
Operativsystem Windows 7 och senare
Mac OSX 10,7 och senare
Android 4.4 Kitkat och senare
Kontroller Samsung MGX
Överföringsprotokoll SATA – > USB-UASP (USB Attached SCSI)
Sekventiell skrivprestanda 450 MB/s
Sekventiell läsprestanda 450 MB/s
LxBxH 74 x 58 x 10,5 mm
Vikt 50/68 g utan sladd, 51/69 g med sladd
Garanti 3 år

Redan förra året släppte Samsung sin T1 SSD, och det verkar som om T1 togs emot bra av marknaden då Samsung nu släpper en uppföljare som märkligt nog fått namnet T3 (vad hände med T2?). En påtaglig skillnad mellan T1 och T3 är att den nya enheten finns i en 2TB-modell. Den största T1-enheten var bara på 1TB. Vidare så har Samsung bytt ut Micro-USB till en USB Type-C. Enheten har nu också fått ett metall-chassi som göra att enheten får högre kvalitetskänslan, men också att agera kylning för kontrollern.

Trots att Samsung nu använder sig av en Type-C kontakt så använder man fortfarande USB 3.1 Gen 1. Det beror på att man använder sig av samma brygg-chip som T1 och Sandisk 500 (Asmedia 1153E). Enheten är alltså begränsad till 5 Gbps över USB, vilket borde göra att maximal prestanda landar  någonstans mellan 400 – 450 megabyte per sekund. Då enheten använder sig av UASP så får man räkna med att få lägre prestanda om man har ett äldre system där man inte har UASP-stöd.

Precis som Sandisk Extreme 500 så kommer T3 formaterad i exFAT för att enkelt komma igång med både OSX och Windows. Det går givetvis att formatera med NTFS eller vad man nu skulle vilja ha istället. På enheten så finns också en liten applikation som man kan använda för att redigera och modifiera krypteringen. Krypteringen sker i hårdvara och ska därför inte påverka prestandan när den är påslagen. Med programmet kan man enkelt sättaeller ändra lösenordet eller låsa upp innehållet. Programmet finns även tillgängligt som en APP för Android och man kan således ha enheten krypterad och ändå använda den på sin Android-enhet. Observera att Android inte har stöd för exFAT och ska man använda den där så måste man formatera om enheten till FAT32 (vilket exempelvis inte tillåter filer större än 4GB).

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet Pris
Samsung T3 2 TB 450 MB/s 450 MB/s Product price
Samsung T3 1 TB 450 MB/s 450 MB/s Product price
Samsung T3 500 GB 450 MB/s 450 MB/s Product price
Samsung T3 250 GB 450 MB/s 450 MB/s Product price

Att Samsung nu släpper en 2TB modell är ytterst intressant. I dagsläget så är det bara Samsung 850 Evo och 850 Pro som finns i 2TB som konsumentversion. Dessa enheter använder 8 stycken chip med 16 NAND-enheter i varje för at nå 2TB. Det fungerar bra i 2,5-tumsformat, men i den här storleken så känns det inte rätt. Så frågan är vad Samsung gjort.

Efter lite efterforskningar så visar det sig att Samsung använder 4 stycken chip som innehåller 16 stycken 256Gbit NAND-enheter. Det betyder att detta är första produkten på marknaden som använder Samsungs senaste generation V-NAND. Det är också första gången vi ser NAND-enheter på 256Gbit i en faktiskt produkt som går att köpa. Om Samsung använder dem i sina T3 enheter så betyder det att chippen är redo att användas i övriga SSD-enheter också. Vem vet, vi kanske kan få se en 4TB-modell av 850 Pro eller 850 Evo, innan året är slut.

Innehåll

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tommy Daniels Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Jag brukar ta en lätt fuktad trasa och göra rent min laptop med. Har man ett chiclet tangentbord är det inga problem att få rent runt tangenterna heller. I svåra fall kan man ta ett papper och trycka ner mellan tangenter och kanten och dra i sidled så brukar man få med det mesta av smutsen. Ett tips om man ska ta en bild och lägga ut på en blogg.