Värme och throttling

När vi testade 950 Pro förra året så upptäckte vi att om man pressar enheten väldigt hårt under en längre period så kommer kontrollerkretsen att klocka ner sig för att få ner temperaturen. Skillnaden var inte så jättestor men man ser det klart och tydligt när man utsätter enheten för sekventiell skriv eller läs. I vårt test så såg vi att det dröjde ungefär 140 sekunder av kontinuerlig sekventiell skrivning för att kontrollern skulle klocka ner sig. Minsta lilla avbrott gör att enheten klarar sig längre.

Efter en hel drös med tester så kom vi fram till att även ett mindre luftflöde över enheten löser problemet. Dessutom så fick vi aldrig problemet i några av våra verklighetsbaserade tester. Problemet uppstår endast under långvarig syntetisk, sekventiell, belastning. Ändå är det många som blev lite oroliga för att 950 Pro inte alltid skulle kunna leverera på topp, så med 960 Pro har Samsung tagit tag i problemet. Även om man inte lyckats eliminera problemet helt, så har man vidtagit åtgärder för att minska risken att det händer.

Etiketten agerar värmespridare

För att lösa problemet så har Samsung gjort två förändringar med 960 Pro jämfört med 950 Pro. Först och främst så har man lyckats sänka strömförbrukningen på kontrollern och lägre strömförbrukning betyder automatiskt mindre värme. Man har exempelvis lyckats sänka strömförbrukningen vid läsning från 5,6 watt (W) i 950 Pro till 5,1 W med 960 Pro. Det låter inte mycket, men det är nästan 10 procent och kan göra stor skillnad.

Vidare så har Samsung varit lite kreativa och helt enkelt gjort klisterlappen på enheten till en enklare värmespridare. I själva klisterlappen så finns ett tunt kopparlager som då ska flytta värme från kretsarna till den omgivande luften. Även detta bör inte göra någon gigantisk skillnad men då ska man komma ihåg att det behövdes inte mycket för att 950 Pro skulle klara sig utan problem.

Så för att testa hur stor skillnad det blir mellan 950 Pro och 960 Pro så drog vi igång IOMeter och körde ett sekventiell skrivtest i 10 minuter. Vi passade även på att plocka bort etiketten under ett test för att se om det blev någon skillnad.

Throttling-tester

samsung_960_pro_thermal_I sitt standardutförande så måste vi ändå säga att 960 Pro presterar bra. Även om värme gör att enhetens prestanda sjunker så sjunker inte prestandan lika drastiskt som hos 950 Pro. Det känns som om Samsung byggt in betydligt fler ”lägen” för kontrollern att byta emellan. Dock så kvarstår faktum att värme är ett problem för 960 Pro. Om vi tar bort klisterlappen så blir skillnaden inte jättestor. Den stora skillnaden är att enheten går aldrig på full hastighet. Vi testade även att sätta en stor bordsfläkt blåsandes rakt på enheten och då fick vi givetvis full hastighet genom hela testet.

Även om 960 Pro är bättre än 950 Pro så har vi fortfarande ett problem här och då ska vi komma ihåg att dessa tester kördes med ett öppet chassi i en PCIe-adapter och den sitter inte nära några varma komponenter. När vi haft lite mer tid så hoppas vi att vi kan göra lite mer ingående värmetester i en laptop för att se hur prestandan påverkas där.

För resten av receptionen så har vi testkört 960 Pro i ett svalt rum (20 grader) i öppet chassi, men ingen extra fläkt.

FUA och drivrutiner

När vi började testa 960 Pro så upptäckte vi att skrivprestandan i vissa tester var mycket sämre än vad den borde vara. Felet uppstod inte i alla tester och verkade endast påverka skrivprestanda. Efter lite mer testande så upptäckte vi att problemet har att göra med Microsofts NVMe-drivrutin och något som kallas för FUA eller Forced Unit Access.

MS NVMe-drivrutin använder FUA-skrivkommandon som en slags säkerhetsmekanism för att minska risken för dataförlust. När enheten skriver med FUA så väntar drivrutinen på att datan som skrivs har blivit korrekt sparad i flashminnet. I praktiken så betyder det att drivrutinen mer eller mindre hoppar över enhetens DRAM-cache och resultat är dramatiskt sämre skrivprestanda. Intel 750 har skydd mot strömavbrott och behöver inte det här extra skyddet och har därför har intel valt att hoppa över FUA i sina drivrutiner. Samsung har gjort detsamma med sina drivrutiner, men löper istället större risk att data skulle försvinna i DRAM-cachen.

Så lösningen är helt enkelt att använda Samsungs NVMe-drivrutin för att få bästa prestanda. Tyvärr så lyckades inte Samsung få fram en NVMe-drivrutin för 960 Pro i tid för det här testet, så vi använde oss av Samsungs 950 Pro-drivrutin istället. Med den här drivrutinen så är FUA avstängt och vi fick de resultat som vi hade förväntat oss. Med det sagt så har vi använt en drivrutin som egentligen inte är tänkt att användas med den här enheten och strömförbrukning och prestanda kan ju bli något bättre när vi får de riktiga NVMe-drivrutinerna från Samsung.

samsung_960_pro_writecache

 

För de som vill använda Microsofts drivrutin så ska det gå att stänga av FUA genom att bocka i rutan ”Turn off Windows write-cache buffer flushing on this device” på SSD-enheten i enhetsnhanteraren. På grund av tidsbrist så har vi dock inte hunnit testa.

22
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
16 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
BogeyGustav GagerklappadarrenjRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kurt I. Kuvös
Gäst

Det går fort nu (pun intended)! 2,7Gbyte/s läshastighet börjar så sakteliga närma sig vad m2 alls – med hänsyn till overhead – mäktar göra på sina max 4 PCIe lanes.
Man får hoppas att m2 uppdateras i samband med PCIe 4.0 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ja det är ganska overkliga hastigheter måste man säga. Lagringsmarknaden betar av nya överföringsprotokoll snabbare än vissa byter kallingar. 🙂
Men vi ser ju redan hur tillverkarna gått över till PCIe x8 för att kunna öka hastigheten ytterligare.

Kurt I. Kuvös
Gäst

Lagringsmarknaden verkar dock landa ganska tryggt i *någon variant av PCIe* sedan SATA till synes slutat försöka. Du skrämde mig lite där, jag trodde att jag kanske missat någon ny socket-typ för M.2 som tillät x8 men så verkar ej vara fallet? Antar att du menar fullstora PCIe-kort. Jag föredrar nog faktiskt sådana, i vart fall för stationära maskiner, men åtgången av pci-lanes kan bli knölig om man råkar köra många instickskort. Rätt vad det är sitter man där med skammens rodnad på kinderna och kör instickskort på färra lanes än vad de egentligen vill ha. ”Fåtalet” PCIe-lanes tror jag… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

hehe ja förlåt Kurt, jag som va lite otydlig. På servermarknaden är det nästan uteslutande rena PCIe-lösningar de kör, alltså fysiska PCIe-kort och det var de jag syftade på. 🙂 jag föredrar det på ett sätt men på ett annat är det problematiskt, har mATX nu och vill testa dubbla GPUer. hade jag kört PCIe-kort för SSD hade jag bokstavligen varit kokt 😛 Sen är det som du säger ont om PCIe-lanes samt att moderkorten har lite olika konfiguration för hur banorna går till de olika portarna. Det fick vi erfara i våra kontorsbyggen där vi körde Intel 750 på… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jag läste era mätningar om spelprestanda men … ja, hur tolkar man resultatet? På vilket sätt märks en snabbare SSD i spel, annat än i mätvärden?

Anton Karmehed
Admin

Det där är en jättebra fråga Rråland som vi kommer att dyka djupare i. Det snabba svaret, innan Gustav kommer med det långa ;), är att skillnaden är väldigt olika beroende på spel och situation. Du kan märka att du laddar en karta i ett spel betydligt snabbare med en SSD, eller att själva spelet startar snabbare än om det ligger på en hårddisk. Vilket gör den generella spelupplevelsen bättre och i vissa onlinespel faktiskt kan bli en fördel när du kommer in tidigare på kartan än andra. Ser du däremot på FPS i spel, alltså antalet bilder per sekund… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jo, men det är jag helt och fullt med på att en SSD laddar banor med mera snabbare än en HDD. Men om jag nu investerar i t ex den här ursnabba SSD:n (istället för den SSD jag har idag), exakt hur mycket gladare, och på vilket sätt, blir jag som gamer, i praktiken? =) Banorna laddas en sekund snabbare, eller två.. eller tre? Det är väl kanske den typen av test man som gamer vill se, när olika SSD:er ställs mot varandra. Snarare än en hyfsat obegriplig radda ”värden”.. Ja, inget ont menat. Tvärtom är det jättebra att ni… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Nu har ni kört med ett PCIE x4 adapterkort i PCIE 3.0 slot i testerna, men hur blir prestandan på befintligt högpresterande grafikkort i PCIE 3.0 x16 detta går väl då ned till PCIE 3.0 x8? Nästa fråga: om man monterar denna i M.2 kontakten på tex. ett Asus Z97 Deluxe moderkort som delar bandbredd med SATA-Express _1 hur blir prestandan på denna M.2 kontakt? Det tycker jag kan vara värt att veta och gärna lite förklaringar på skillnaderna mellan dessa två. Tackar för en i övrigt intressant och bra test och ser fram mot test av 960EVO samt med… Läs hela »

Gäst

Jag skulle vilja ha möjligheten att snabbsöka efter SSD-modell och att att välja de SSD’s man vill jämföra med varandra, t ex upp till 3st. Det tar en hel del tid att hitta en specifik ssd-modell ju fler tester som fylls på allteftersom.

Det skulle göra era SSD-tester så mycket bättre!

darrenj
Medlem
darrenj

En så länge för dyrt, måste salja ett barn,, i-lands problem

Bogey
Medlem
Bogey

Fantastisk recension! Tack så mycket Gustav.