Saitek X52 Pro

Som nämns i inledningen är X52 (Pro) en utav de mest välkända joysticklösningarna någonsin, och har hängt med länge. Då det är en ganska dyr ”leksak” än idag så är den främst avsedd för mer seriös flygsimulering. Exempelvis i samband med Prepar3D, X-Plane eller DCS stridssimulatorer. Av just den anledningen kommer den även bedömas i dessa sammanhang.

Saitek X52 Pro 
TypJoystick
Analoga styrspakar2 st (joystick + gasreglage)
Knappar10 st
Styrkors3 st (2 st på joystick, 1 st på gasreglage)
AnslutningUSB

Förpackning

Paketet bjuder inte på något särskilt mer än sedvanlig information om produkten. Vi fortsätter därför med uppackningen.

I paketet medföljer, som väntat, ett gasreglage samt joystick. Även sladdar medföljer för inkoppling: en USB till datorn och en mellan enheterna.

Knappar och layout – joystick

Tittar vi närmre på joysticken så ser vi på toppen en D-pad (styrkors) samt ett antal programmerbara knappar och en D-pad i förklädnad i form utav aluminiumcirkeln. Denna ställs oftast in för att justera vyn, vilket är väldigt praktiskt. Det röda ”SAFE” locket kan lyftas upp för att komma åt en knapp undertill. Denna ställs oftast in för just exempelvis missiler eller liknande som inte bör kommas åt av misstag.

Från sidan ser vi ett till aluminiumreglage som snurrar till tre distinkta lägen. Här kan exempelvis vy, vapen eller annat ändras om så önskas. På baksidan ser vi en avtryckarknapp, som lämpligen används för att skjuta eller bromsa.

Vidare i botten ser vi en platta i plast, med upplysta knappar (grönt) som kan tilldelas 6 olika funktioner. (upp/ned x 3). Plattan är ganska lätt vilket gör att den kan flytta på sig vid häftiga utslag. Å andra sidan rör sig joysticken väldigt lätt, något orealistiskt, så risken är överlag liten att det behövs så pass mycket kraft vid spakandet av sitt flygplan.

Greppet är väldigt bekvämt och handen vilar stadigt på det lilla stödet som finns i botten. Detta stöd kan justeras uppåt med hjälp av en skruv som lossas på baksidan.

På baksidan ser vi just justeringsskruven för stödplattan, men även en till knapp i botten som nås med lillfingret. Överlag är greppet väldigt bekvämt, om något plastigt. Till räddningen är den lätta gummibeklädnaden som syns runtom handtaget i bild.

Knappar och layout – gasreglage

Tittar vi närmre på gasreglaget ser vi en bas av mestadels plast igen, en liten taktisk display samt en mängd mindre knappar och reglage.

Huvudpoängen är att använda den vänstra spaken till gas och högra för övriga kontrollytor som syns på bild. Hårdheten av gasreglaget kan ställas in med hjälp av en liten skruv på högra sidan. Överallt runtom gasreglaget hittar vi knappar, reglage som kan ställas in till valfri funktion.

En kul detalj är att på högra sidan finns ett reglage som kan fungera som en muspekare. Det kan komma till hands ibland, men oftast är det både snabbare och enklare att släppa kontrollerna för att använda musen för eventuella klick i spelet.

Till sist lämnar vi displayen som kan visa vilket läge en befinner sig i (1-2-3) samt ta tid och visa information som kan anpassas av användaren. Det finns även särskilda plug-ins för särskilda simulatorer och på den extra bilden visas t.ex radiofrekvenserna som är inställda i flygplanet.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TobbeChrisCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobbe
Medlem
Tobbe

Retro-recensioner.. nje.