Nvidia spänner på musklerna med nya premium- och entusiastkortet Geforce GTX 1080 Ti – ett prestandamonster med höga kylningskrav.

Den här artikeln är en del av Svenska Grafikkortsguiden, Sveriges största löpande test av grafikkort och din hub på Nordichardware för allt material som har med grafikkort att göra. Där hittar du alltid våra senaste produktrekommendationer, tester, nyheter och marknadsanalyser.

Obs! Missa inte vår livesändning kl. 16.00 om Geforce GTX 1080 Ti. Sändningen hittar du i den inbäddade artikelvideon och via den här artikeln.

Att en Ti-modell av Geforce GTX 1080 skulle dyka upp var det ingen som helst fråga om, då samma sak skett med Nvidias flaggskepp ur tidigare serier. Frågan var snarare när det skulle ske. Som vi skrev om i tidigare artiklar om det nya flaggskeppskortet, så fick vi information från våra källor i Taiwan att en lansering skulle ske runt den tredje veckan i mars, och vi var väldigt nära på det faktiska datumet. Det blev en vecka tidigare än förväntat och nu är det äntligen här, sista spiken i kistan från Nvidia i entusiastsegmentet.

Likt tidigare år sker även den här generationens stora Ti-lansering första halvan av året, och strax under ett år efter lanseringen av Pascal-arkitekturen med Geforce GTX 1080 i spetsen, följt av GTX 1070, samt hela produktfamiljen därefter. Efter nio månader med Pascal kan vi konstatera att entusiastsegmentet har erövrats av Nvidia och man saknar konkurrens, marknaden saknar det, och konsumenterna saknar det mest. Rivalen AMD har valt att för den här generationen satsa på mindre kostsamma grafikkortsmodeller vilket har öppnat upp vägen för den totala dominans av Nvidia vi ser i entusiastsegmentet idag. Det var snart två år sen, det vill säga sommaren 2015, som AMD lanserade ett entusiastgrafikkort senast.

Likt prissättningen och tillgängligheten, som för oss fortfarande är ett mysterium, av det riktiga flaggskeppskortet Titan X Pascal, kan Nvidia på grund av deras dominans sätta priserna lite högre än tidigare år. När GTX 1080 Ti lanseras idag får det ett ungefärligt butikspris på 8 490 kronor, vilket är snäppet högre än fjolårets motsvariga modell, GTX 980 Ti, som började på omkring 7 000 kronor. Notera även att priset på GTX 1080 Ti gäller Founder’s Edition, vilket betyder att partnertillverkarnas grafikkort mycket väl kan kosta uppemot 10 000 kronor.

Nvidia har prickat rätt med utvecklingen av Pascal, bevisligen, och med dagens lansering visar man att Pascal har mer att ge för konsumenterna, om än med ett lite högt pris.

Största prestandaskillnaden hittills

Ti-modellerna är regelrätta premiumkort speciellt inriktade för entusiaster. De kommer med lite högre prestanda och baseras alltid på den fullstora grafikkretsen för den generationen. Hittills har vi sett en prestandaökning på upp till 25 procent mellan de vanliga grafikkorten och deras Ti-modeller, men för GTX 1080 Ti slår Nvidia sig själv på bröstet och menar att det är den största prestandaskillnaden någonsin. Upp till 35 procent bättre än GTX 1080 ska det nya flaggskeppet prestera tack vare fler beräkningsenheter, men också generella drivrutinsoptimeringar för spelen i fråga.

Vi dröjer inte mer med testerna utan kör på direkt för att se om GTX 1080 Ti faktiskt är så bra som Nvidia menar, men först kikar vi lite närmare på den nya grafikkretsen GP102-350 på nästa sida. Eftersom vi redan har skrivit om arkitekturen Pascal hoppar vi över den här, den som är intresserad om själva arkitekturen kan läsa vår artikel om referenskortet Nvidia Geforce GTX 1080 här.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBHamit SenCarl HolmbergMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
saldot
Medlem
saldot

Har ni några planer på att vattenkyla kortet?
Skulle vara intressant att se vad det gör för överklockningen då tempen verkar vara den begränsande faktorn.

Mikael Linnér
Medlem

Fantastiskt fin recension Hamit! Riktigt bra jobbat!

En fråga angående artikeln, vilka minnen/frekvens använde ni till RyZen?

Ryzen får upp till 15% högre i tester där GPU inte är flaskhgals med snabbare minnen:

Carl Holmberg
Editor

Vi använder 2 400 MHz där det är möjligt, men har noterat en hel del problem med minnesskalning med våra Ryzen-exemplar, med två olika moderkort och två olika uppsättningar moduler. Jag filar på en artikel om detta för att granska det djupare, och förhoppningsvis kommer problemen lösa sig med den senaste UEFI-uppdateringen 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Tyvärr är det dessutom så att de som verkligen spelar i 4k inte spelar på Ultra settings. En av de första sakerna man gör är att bland annat dra ner på AA, det påverkar inte grafikkvalitén när du spelar i 4k och ökar prestandan påtagligt i de flesta spelen. Detta gör delen med 4k settings i CPU jämförelserna lite skev tror jag. Det olyckliga är nog att Intel nog skulle få ännu mer mark i 4k när GPUn belastas mindre.

Dessutom är det värt att notera tämligen store prissänkningar på 1080 korten i samband med IT släppet.

Medlem

Jag tycker definitivt att NHW går från klarhet till klarhet när det gäller deras grafiktester.
Grym recension på marknadens snabbaste kort.
Kul att ni även fick med jämförelser mellan Ryzen och Intel.
Det billigare alternativet vann 🙂

JB
Medlem
JB

Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: ”CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det är inte riktigt rättvist gentemot Ryzen-processorn att göra jämförande tester i detta tidiga skede, ALLA spel är optimerade för Intel men få… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Vill bara passa på att lägga till den här brasklappen – om varför jag inte gillar referenskort, vare sig de innehåller A- eller N-GPUer – motivering: Det minsta lilla surr från fläkten förstärks i höljet som fungerar som en resonanslåda, och vart tar det vägen, jo direkt ut genom plåthållaren/-gallret. Det hjälper alltså inte om man nu har kostat på sig ett ljuddämpat chassi, enda lösningen är lurar, eller en riktigt kraftig ljudanläggning (som dränker missljudet). Har säkert byggt 10-15 datorer där just detta problem uppstått. Nyligen var det ett Sapphire RX480 (ref.kort) vars fläkt avgav ett väldigt enerverande ”klirr”-ljud… Läs hela »

JB
Medlem
JB