Seagate Firecuda SSHD

ST1000DX002 ST2000DX002
Lagring 1 TB 2 TB
Cache 64 MB (8 GB NAND) 64 MB (8 GB NAND)
Rotationshastighet 7 200 RPM 7 200 RPM
Format 3,5 tum 3,5 tum
Anslutning SATA 6 Gbps SATA 6 Gbps
Garanti 5 år 5 år
Pålitlighet 1 orättbart fel per 10^14 lästa bits 1 orättbart fel per 10^14 lästa bits
Pris

Firecuda är namnet på Seagates nuvarande serie hybriddiskar, det vill säga mekaniska diskar som utöver sitt vanliga cacheminne på 64 MB även har inbyggt NAND-flash av samma typ som används i SSD-enheter. Därför kallas den här typen av hårddisk även för SSHD, och tanken är att data som används ofta ska kunna ligga på flashdelen för snabb åtkomst. Löftet är prestanda som ligger någonstans mellan en vanlig mekanisk disk och en SSD.

Vi har testat två Firecuda-modeller, en på 1 TB och en på 2 TB, som båda använder 8 gigabyte flashminne. De mekaniska delarna av diskarna är i övrigt näst intill identiska Barracuda-motsvarigheterna, med en rotationshastighet på 7 200 RPM.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
awdAnton KarmehedGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Jag läser testet men kan inte låta bli att tänka på Seagates statistik för diskkrascher. 10tb som försvinner snabbare än någonsin… De har förlorat mitt förtroende, även om det här är en snabb och stor disk. Skulle vara intressant att se hur försäljningsstatistiken ser ut i branschen.

Anton Karmehed
Admin

Det där är en väldigt bra fråga och något vi diskuterat mycket här inne på kontoret Gadgety. Problemet är att det är näsan omöjligt att testa för ett traditionellt testlabb, även ett så omfattat som vårt. Det krävs tusentals enheter och månader av driftstid för att få en någorlunda bild av detta. Det enda jag kan säga på rak arm är att Seagate ”verkar” förbättrat sin tillförlitlighet. https://www.nordichardware.se/nyheter/backblaze-visar-tillforlitlighetsdata-pa-seagates-8tb-harddiskar.html Det är samtidigt inget vi kan veta med 100% säkerhet men så är det även för de andra fabrikaten. Sista tipset är att man alltid använder sig av en raid-lösning för extern… Läs hela »

awd
Gäst
awd

väldigt märkligt val av hårddiskar måste jag säga men tack för testen ändå.