Kingston tar nya tag i SSD-priskriget med UV400, företagets första TLC-SSD som vill charma konsumenter med rekordmycket lagring per krona.

Kingston är en av få tillverkare som inte har tillgång till vare sig egen SSD-kontroller eller egen tillverkning av NAND-flash. Det brukar oftast betyda att SSD-enheterna blir något dyrare eftersom det alltid är billigare att tillverka något själv än att köpa det från andra. Men Kingston har ofta lyckats pressa sina priser tillräckligt för att vara konkurrenskraftiga trots att man har ett underläge jämfört med Samsung, Intel, Micron och Toshiba. Man har kunnat lösa detta på grund av att man lyckats knyta viktiga samarbetspartners och köpa stora volymer av det man behöver. Det har i sin tur gjort att man hamnat i en något udda position.

Gamla synder som är svåra att glömma

Exempelvis så har Kingston länge haft ett nära samarbete med Sandforce (som senare köptes upp av LSI) vilket gjorde att Kingston släppte nästan ohälsosamt många enheter baserad på kontrollern Sandforce 2281 och det är först det senaste året som man äntligen har lyckats kravla sig ur det hålet. En SSD som dock var en stor hit för Kingston var deras V300 som kombinerade Sandforce 2281 med Toshibas 19 nm MLC och spottade ur sig dugliga prestanda siffror till ett mycket attraktivt pris.

Men något hände i samarbetet med Toshiba och Kingston fick inte längre möjligheten att köpa minneskretsar till det pris som man gjort tidigare. Kingston bytte då ut minneskretsarna i V300 till billiga asynkrona kretsar från Micron för att kunna hålla det låga priset på V300. Resultatet var att V300 gick från att vara dugligt snabb till att vara urusel, och det enda sättet att veta vilken variant du fick som konsument var att titta på en liten text på enhetens framsida. Vi på Nordichardware skrev en artikel om detta så läsa gärna den.

UV400 – revansch i budgetsegmentet

Nu är det dags för Kingston att göra ett nytt försök på budget marknaden med deras UV400 och denna gång så är det återigen Toshibas minneskretsar som används. Kingston har dock skickat ut ett officiellt uttalande till Legitreviews där man skriver:

”Kingston is currently using Toshiba 15nm TLC NAND in its UV400 SSD. As Kingston is not a semiconductor and availability is ever-changing, we may need to source NAND Flash from other suppliers whenever there are generational changes (e.g., moving to 3D NAND). NAND changes are planned out months ahead of time as any new Flash we plan to use has to pass our rigorous qualification processes. The UV400 will always meet the specs listed regardless of the internal components.”

Det betyder i praktiken att Kingston kan byta ut minneskretsarna i UV400 till något helt annat utan att meddela konsumenterna. Det var precis just det som gjorde att de kom i blåsvädret förra gången, så varför är de villiga att göra det igen? Jo för att den här gången så kommer det inte spela lika stor roll.

UV400 använder sig av Toshibas 15 nm TLC 2D-NAND och det är inte särskilt troligt att man skulle byta till några sämre minneskretsar i framtiden. Möjligtvis att man skulle byta till Microns 16 nm eller SK Hynix 16 nm men prestandamässigt ligger alla på ungefär samma nivå så det skulle inte spela någon större roll. Adata SP550 byte från SK Hynix 16 nm till Micron 16 nm och prestandaskillnaden var obefintlig. I meddelandet så säger man också att man kan komma byta till 3D-NAND framöver och då får vi snarare bättre prestanda än sämre.

Så har Kingston något att komma med i den redan överfulla bottensegmentet? För det första så använder man Marvell 88SS1074 som vi tidigare testat i MX300 med dugliga resultat. Dessutom så ser det ut som om V400 redan ligger väldigt bra till prismässigt. Så låt oss ta en närmare koll på Kingstons nya budget-SSD!

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

En liten detalj bara men UV400 är inte deras första SSD med TLC NAND utan den äran går faktiskt till UV300 (även om den är föga känd här).