JBL Clip 2 är en bluetooth-högtalare som påminner oss om hur långt utvecklingen kommit med en smart och sinnrik design som levererar förvånansvärt bra ljud till en rimlig peng.

JBL har en drös trådlösa högtalare på marknaden i olika former och prisklassen. Den nya modellen Clip 2 är varken den mest påkostade eller den billigaste men vi vågar säga att det är en av de finurligaste. Under fler veckors tid har undertecknad använt JBL Clip 2 på både semestrar, strandbesök och jobbresor och den lilla högtalaren har i det stora imponerat.

Den cirkelformade högtalaren är IPX7-klassad vilket betyder att den kan sänkas ned i vatten utan att ta skada, något jag testat flertalet gånger utan problem. Vattentåligheten matchas av ett stryktåligt och gummiliknande ytterhölje som också ger en robust känsla i handen. Högtalaren har till min glädje även en karbinhake fäst i ovankant. Karbinhaken ska kanske inte användas som säkring i klippiga bergen men känns solid och faktiskt även snygg med sin pulverlackade metall.

Karbinhake och stryktålig design

Clip 2 är tänkt som en högtalare du bär med dig och har fungerat ypperligt just ur denna synvinkel. Den har hängts fast i sidan på en ryggsäck, fästs i en bältesögla på jeansen och träts på grenar i skogen. Den enda nackdelen designmässigt med Clip 2 är egentligen att den inte har något naturligt sätt att stå. Cirkelformen gör att du får luta den mot en vägg, lägga den på rygg eller helt enkelt hänga upp den med karbinhaken. I det stora hela är det få bluetoothhögtalare som kan ses som lika smidiga som Clip 2, en värdefull egenskap på en produkt som just är till för att bära med sig.

JBL Clip 2 
Högtalarelement4 tum
Frekvensomfång120 - 20 000 Hz
BluetoothAVRCP, v4.2
Batteritid8 timmar (Specificerad)
MaterialGummihölje och karbinhake i metall
AllvädersskyddIPX7 (vattentät i 30 min på 1m djup)
Mått94 × 141 × 42 mm
Vikt184 gram
FunktionerMicro-USB-laddning
Karbinhake för upphängning
Högtalartelefon
Sammankoppla två Clip 2 för mer ljud
Integrerad 3,5mm ljudkabel

Runt högtalarelementet sitter insjunkna knappar för att kontrollera volym, starta bluetooth-synkronisering, sätta av och på högtalaren samt med hjälp av dubbeltryck ändra låt med strömknappen. Reglage och knappar som är förhållandevis lätta att hitta även när du inte ser utan bara känner högtalaren i handen. Just tajmingen för att byta låt med ett dubbeltryck istället för att bara pausa musiken med ett för långsamt eller för snabbt dubbeltryck är dock lite av en konst.

JBL Clip 2 är tänkt att användas primärt som en trådlös bluetooth-högtalare men har även en integrerad 3,5 millimeterskabel. Kabeln är aldrig i vägen när den inte används och gör högtalaren kompatibel även med icke bluetooth-kompatibla musikkällor. För den som kopplar trådlöst har Clip 2 även högtalarfunktion och gör att du kan svara i telefon utan att just behöva dra upp luren ur fickan.

Både bra batteritid och ljud för sin storlek

JBL lovar upp till 8 timmars batteritid med Clip 2 och inte ens långa picknicks eller stranddagar har lyckats knäcka högtalaren under sommarens testperiod. Enda gången batteriet tappat musten är den helt enkelt inte blivit laddad efter flera turer. Med en laddningstid på runt 2,5 timme går detta för övrigt förhållandevis snabbt.

En högtalare ska i slutändan producera ljud och även det gör JBL Clip 2 förvånansvärt bra. Högtalaren har ett 40 millimeters högtalarelement och en vikt på under 200 gram och ändå levererar Clip 2 tillräckligt hög volym och klart ljud för att täcka de flesta situationer som matchar högtalarens smidiga design. Det är sällan jag haft högtalarens volym på max under de veckor som den använts och även om den knappast räcker för att leverera riktig feststämning på en större hemmafest har den gott om kraft för sin storlek. Även om basen som väntat är begränsad till högtalarens storlek är det bra punch i elementet och ljudkvalitén är överraskande bra även vid höga volymer.JBL Clip 2 är ett tydligt exempel på hur utvecklingen inom trådlösa bluetooth-högtalare gått framåt de senaste åren. Med en prislapp på under 600 kronor är det inte bara en funktionellt väldigt smart och kapabel högtalare, utan även ljudet är förvånansvärt bra inte minst stort för sin storlek. Det är samtidigt imponerande hur bra batteritid det går att få ut ur en så pass liten och smidig högtalare med förhållandevis kapabel ljudproduktion.

Det närmaste alternativet till Clip 2 när det kommer till trådlöst ljud på resande fot är troligtvis Ultimate Ears UE Roll 2 som har en liknande cirkelformad design och är tänkt att fästas på ryggsäcken eller i en separat karbinhake med sitt gummisnoddsfäste. Roll 2 är dock både större och inte minst betydligt dyrare och har med en prislapp på runt 1 000 kronor bokstavligt talat tagit oss till en annan prisklass.

Clip 2 inte är ett optimalt val för den som är ute efter att ersätta hemstereon eller reta upp familjer på stranden med öronbedövande discomusik. Det är däremot en imponerande smidig och kapabel bluetooth-högtalare för dem på jakt efter en riktigt portabel modell till en rimlig prislapp.

JBL Clip 2
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Smidig karbinhake
+ Ljud för pengarna
Nackdelar
- Kunde levererat mer bas
- Svår att ha stående
Bra att veta
Clip 2 är perfekt för dig som bokstavligen vill bära ljudet med dig och levererar bra och stryktåligt ljud för pengarna.
Ljudkvalitet7.5
Format/Design9.5
Batteritid8.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid