Framtiden för 3D Xpoint

Innan vi sammanställer våra tankar och intryck av Intels senaste SSD, vill vi först spåna lite om framtiden för den teknologi som Intel nu presenterat. Det är tydligt att det finns specifika områden där Xpoint är helt överlägset NAND-flash. Några exempel är när man behöver en mix av läs och skriv. En annan är i Steady-State där NAND blir rejält handikappad av att data först måste raderas innan ny data kan skrivas. Ytterligare ett område är dess förmåga att läsa slumpmässigt vid låg QD.

Alla dessa saker är något som blivit mer problematiskt att hantera för NAND-flash genom åren. Att minska tillverkningstekniken och göra TLC till mainstream är två av anledningarna till att vi inte fått så mycket snabbare SSD-enheter under de senaste åren. Man har dock lyckats komma runt en del av dessa problem genom att använda SLC-cache. En liten del av minnet som används som en snabbare cache för att öka enheternas prestanda. Här ser vi att Xpoint har otroligt stor potential.

Tänk dig en Intel 600p 256GB som istället för 256 megabyte DRAM har 16 gigabyte Xpoint. Det skulle göra att du inte behöver ha en SLC-cache utan allt NAND kan användas som TLC och då skulle man inte behöva lika mycket overprovisioning (med IMFTs 384Gbit chip så skulle det räcka med 5 chip istället för 6). Man slipper även kostnaden för DRAM och man behöver inte vara orolig för strömavbrott där data kan gå förlorad när den är tillfälligt lagrad i DRAM. Eller för den delen varför inte sätta in 8 eller 16 gigabyte med Xpoint i en hårddisk och köra en ny generation SSHD.

Intel/Micron har även lekt med tanken att låta Xpoint ersätta DRAM direkt i våra datorer. Tänk om du hade icke flyktigt minne som RAM. Det skulle betyda att du inte längre behöver ladda in data i minnet för att sedan kunna använda det. Laddninsgtider skulle försvinna helt eftersom CPU kan läsa direkt från platsen där datan ligger lagrad. Att starta ett spel skulle gå på en sekund. Eller varför inte bara slå på datorn och du är i Windows direkt efter att du tryckt på knappen. Eftersom RAM inte töms när du slår från strömmen så finns allt på precis samma ställe som när du lämnade datorn. Du skulle inte länge behöva spara dina word-filer. Filen är redan sparad direkt efter att du skrivit texten. Det återstår dock att om Xpoint har den prestanda och livslängd som krävs för att agera som både primär och sekundär minne.

Som rena SSD-enheter så är Xpoint givetvis också superintressant, men Intel/Micron behöver kunna göra det mer kostnadseffektivt om man på allvar ska ta några marknadsandelar på konsumentmarknaden. Intel 900p är inte tänkt att ta några stora marknadsandelar. Det är ett skrytbygge där Intel vill visa vem som är störst, bäst och vackrast. Men på kostnadsfronten så verkar det som att Intel/Micron har möjligheten att skala ut Xpoint med mindre tillverkningsteknik, fler lager MLC, TLC eller kanske till och med QLC.

Xpoint har otroliga möjligheter så länge Intel/Micron kan göra tillräckligt mycket av det och om det kan skala ut på ett bra sätt. Tyvärr så verkar det som om Intel/Micron vill hålla teknologin nära kroppen och det betyder nog att man inte kommer låta någon 3:e part använda teknologin. I alla fall inte än på ett tag. Vi hoppas dock att de andra stora tillverkarna har sin egen motsvarighet till Xpoint på gång så att inte Intel/Micron får monopol på framtidens lagring.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀