Överklockning

Överklockningsupplevelsen blev genomgående något av en besvikelse när vi testade Broadwell-E-plattformen 2015. Nästan samtliga processorer i familjen nådde ett hårt överklockningstak vid cirka 4.2 GHz, och att gå högre än så krävde betydligt högre spänningshöjningar än vad som var rimligt med luftkylning.

Skylake-X höjer det taket och är på pappret en betydligt mer överklockningsvänlig serie. Faktumet att turbofrekvensen med samtliga kärnor aktiva ligger endast 200 – 300 MHz lägre än vad vi som högst nådde med föregångaren är lovande. Vi märkte dock relativt snabbt att överklockning av Skylake-X inte är utan sina egna utmaningar.

För att börja med våra goda intryck så ser vi inget hårt överklockningstak på under åtminstone 4,7 GHz, och bara den punkten innebär betydligt mer frihet för egna justeringar än på Broadwell-E. Vi kan både boota och stabilitetstesta med Cinebench med 4.7 GHz på samtliga kärnor och automatisk kärnspänning, vilket är ett gott tecken. För att boota och köra tester på 4,5 GHz räcker det med en kärnspänning på 1,25 volt, och eventuellt går det att köra med ännu lägre spänning än så.

Nackdelen är däremot att det krävs riktigt kapabel kylning för att tygla i9-7900X i sådana klockfrekvenser och spänningar. Medan 1,25 volt inte låter högt så innebär det fortfarande en markant ökning från den automatiska spänningen, och effekten springer snabbt iväg i och med att det är tio kärnor som ska drivas. Vi kunde inte få vårt system stabilt nog för längre tester med en Noctua NH-C14-kylare, även med dubbla fläktar på maximal hastighet. Temperaturen springer raskt iväg till norr om 100 grader, med blåskärm som följd.

Överklockningsresultat

 Core i9-7900X
Originalfrekvens (bas)3,3 GHz
Originalfrekvens (boost, 10 kärnor)4,0 GHz
Originalfrekvens (boost, 1-2 kärnor)4,3 GHz
Manuell överklockning (alla kärnor)4,5 GHz
Spänning1,25 V
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
~36,4 %
Procentuell ökning (Från boost med samtliga kärnor)12,5 %

Därför lade vi till slut vårt system på 4,5 GHz med 1,25 volt för våra överklockade prestandatester. Notera att det går att komma högre än så om du använder en kraftfullare luftkylare eller (helst) ett kraftfullt vattenkylningssystem.

Prestanda vid överklockning

Även med vår förhållandevis återhållsamma överklockning gick dock kylningen på knäna. Med dubbla 140-millimetersfläktar på kylaren, och båda fläktarna i maximal rotationshastighet, låg kärnorna fortfarande mellan 90 och 100 grader under belastning, och stundtals strax över 100 grader.

Därför ser vi inte heller någon linjär prestandaökning med den högre klockfrekvensen. I de flesta fall ser vi åtminstone en liten prestandaförbättring, men i vissa tester är prestandan rent av sämre än utan överklockning. Det påvisar throttling, det vill säga att processorn tvingas sänka sin klockfrekvens i drift för att undvika överhettning.

Strömförbrukning vid överklockning

Ingen rök utan eld; den rejäla värmeutvecklingen har sin grund i en brutal effektförbrukning vid full belastning. Den genomsnittliga förbrukningen ökar med 92 watt, och den maximala förbrukningen med 101 watt. För att sätta det i perspektiv är den förbrukningsökningen högre än den genomsnittliga förbrukningen för hela testsystemet med AMD Ryzen 5 1400, inklusive grafikkort.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaCarl HolmbergJBTorbjörn Gildå Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

Medlem
Jonas Nordström

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

Medlem
Arne Berg

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

Gäst

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb