X299, Kaby Lake-X, Skylake-X - Intels nya entusiastplattform

Processorn vi testar i den här artikeln utgör just nu toppskiktet i Intels senaste entusiastplattform som ersätter den tidigare X99-plattformen. Medan det finns flera likheter mellan X299 och X99 på pappret så skiljer sig Intels strategi markant. Den nya plattformen rymmer flera processorserier, och det är inte helt intuitivt hur dessa skiljer sig från varandra eller vem de riktas till.

På den här sidan går vi igenom vad Intels nya moderkortsplattform innebär och vad som faktiskt skiljer de olika processorserierna Kaby Lake-X och Skylake-X åt.

Skylake-X – den nya familjen för extrementusiaster

Med kisel hämtat från den serveranpassade Xeon-familjen är det här Intels nya muskelprocessorer för entusiaster med krav på gott om kärnor, minneskanaler och PCIe-bandbredd. Som sådan är det här den serie som tar över efter Broadwell-E och som konkurrerar med AMD:s Ryzen 7- och Ryzen Threadripper-familjer.

I skrivande stund har Intel lanserat endast den första delen av serien, som sträcker sig från sex kärnor upp till tio kärnor. Ytterligare modeller kommer lanseras i efterhand, med hela vägen upp till 18 kärnor.

Antalet kärnor (och därmed också mängden cacheminne) är dock inte det enda som skiljer instegsmodellerna från toppskiktet. En viktig kontrast mellan Core i7-varianterna (med sex till åtta kärnor) och Core i9-modellerna (med tio eller fler kärnor) är att sistnämnda har hela 44 PCIe-kanaler medan förstnämnda får nöja sig med 28 stycken.

Kaby Lake-X

På mellanklassplattformen indikerar Kaby Lake-kodnamnet en finslipad variant av Kaby Lake, med samma arkitektur i grunden men med en modernare tillverkningsteknik (14 nm+) och högre klockfrekvenser. Namnet kan med andra ord antyda en storebror till Skylake-X, vilket inte är fallet.

Snarare är det här instegsmodellerna till X299-plattformen, och här har kislet inte hämtats från de större Xeon-processorerna. Istället är Kaby Lake-X i grunden samma Kaby Lake-processorer som används till sockel LGA-1151, men med grafikkretsen deaktiverad, klockfrekvenserna uppskruvade och med en större värmespridare.

En djungel för PCIe- och minneskapacitet

Som konsekvens av att Kaby Lake-X är hämtad från Intels billigare plattform använder den också mer avskalade anslutningar jämfört med storebror Skylake-X. Mest påtagligt är skillnaden i minnesbandbredd och PCIe-kanaler, där Kaby Lake-X endast erbjuder en bråkdel av vad Skylake-X klarar av.

ProcessorSerieKärnor/trådarCacheminneMinneskanalerPCIe-kanaler
Core i5-7640X"Kaby Lake-X"4/46 MB2 x DDR4-266616 st
Core i7-7740X"Kaby Lake-X"4/88 MB2 x DDR4-266616 st
Core i7-7800X"Skylake-X"6/128,25 MB4 x DDR4-240028 st
Core i7-7820X"Skylake-X"8/1611 MB4 x DDR4-266628 st
Core i9-7900X"Skylake-X"10/2013,75 MB4 x DDR4-266644 st

I tabellen ovan syns de fem modeller som har lanserats i första vågen av LGA-2066-processorer den varierande specifikationslistan. Vill du ha fler än två minneskanaler är det Skylake-X som gäller, och den serien börjar med instegsmodellen i7-7800X. Sistnämnda har däremot en något långsammare minneskontroller med nativt stöd för 2 400 MHz DDR4-minne, medan både Kaby Lake-X och de mer påkostade Skylake-X-modellerna har nativt stöd för 2 666 MHz.

Vill du kunna använda alla PCIe-kanaler på de mest påkostade moderkorten finns det i nuläget dock endast en processor med fullt stöd, nämligen Core i9-7900X med 44 kanaler. Med billigare modeller offrar du 16 kanaler för totalt 28, eller ytterligare 12 för totalt 16 kanaler i Kaby Lake-X.

Det hela blir därför komplicerat för moderkortstillverkare, som förväntas ge stöd för alla dessa serier på samtliga LGA-2066-moderkort. Det innebär dels att hastigheten behöver sänkas på vissa PCIe-platser beroende på processormodell, och dels att platser kan behöva stängas av helt för vissa processorer. Samma sak gäller minnesplatserna, där hälften av platserna kan behöva stängas av för användare med Kaby Lake-X.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaCarl HolmbergJBTorbjörn Gildå Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

Medlem
Jonas Nordström

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

Medlem
Arne Berg

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

Gäst

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb