HP Victus 16 kombinerar 5800H med RTX 3060. En Full HD-skärm ger bra gaming-prestanda men varför är CPU-prestandan sämre än väntat?

Det här testet är samkört med Lenovo Legion 5 Pro, en bärbar dator med samma processor men med Nvidia RTX 3070. Jämförelser med vårt test av Lenovo Legion 5 Pro förekommer i den här artikeln.

Summering

HP Victus 16 (e0025no)

AMD Ryzen 7 5800H, Nvidia GeForce RTX 3060

512 GB Micron SSD (MTFDHBA512TDV-1AZ1AAB)

16 GB DDR4 RAM

16,1 tum IPS-skärm, 1920 x 1080

HP Victus 16 är inte den mest robusta pjäsen, chassit sviktar under vikt men den är samtidigt inte ranglig. Skärmen har en bra vitbalans med okej färgexakthet och batteriet är ett av de bättre bland de gaminglaptops vi testat hittills – även om den fortfarande inte klarar av en hel arbetsdag. Vi hade gärna sett bättre högtalare och kylning och av någon oförklarlig anledning underlevererar Ryzen 7 5800H i Victus 16 jämfört med andra datorer med samma processor. HP Victus 16 är ändå en välkomponerad maskin som huserar i mellansegmentet sett till pris. Med välkomponerad menar vi att även om skärmupplösningen är lite av en besvikelse, så är det den perfekta upplösningen för ett RTX 3060. Vi kan spela i princip alla moderna titlar vi kastar mot Victus 16 med tresiffriga bildrutor per sekund och höga kvalitetsinställningar.

Design och konstruktion

Victus 16 är en snygg pjäs med ett ganska dämpat formspråk. Det är stilrent för att vara en gaminglaptop, om än något kantigt. Vid första anblick vågar vi även påstå att det går att missta Victus 16 för en kontorslaptop, åtminstone i stängt läge. Det är ett stort plus enligt vår personliga preferens. Vid öppet läge blir det genast mer uppenbart att det rör sig om en gaminglaptop.

Skärmen är märklig. Gängorna är sega men skärmen sitter löst och gungar. Det är som att det finns ett par centimeters svängrum, oavsett hur vi positionerar skärmen. Det är alltså samtidigt segt att positionera den. Skärmen svajar även vid användning. Det räcker att vi vilar handflatan mot chassit för att sätta skärmen i gungning. Gängan består av en länga längs mitten och svävar cirka en halv centimeter ovanför chassibotten. Vårt första testexemplar hade en sned skärm, så sned att skärmen skavde sig i chassit på ena sidan. Gängan sänker kvalitetsbilden av bygget som helhet. Skärmen har en ram som täcker mer än 25 procent av ytan, vilket är åt det större hållet.

Hur är då den upplevda byggkvaliteten i övrigt? Konstruktionen känns inte särskilt robust då chassit ger med sig över samtliga ytor vi klämmer och trycker. I våra bara händer kan vi vrida på hela chassit, vilket inte är särskilt förtroendeingivande. Trots det finns det ingen resonanslåda när vi knackar på chassit. Detta är alltså ingen pansarvagn men vi skulle heller inte påstå att bygget är undermåligt. Vi hade ändå gärna sett metalldetaljer. Med rådande marknadskurser är trots allts aluminium inte mycket dyrare än plast.

Fötterna har en avlång form och är gjorda av gummi. De två främre gummilängderna håller chassit på plats medan den längre bakre längan är gjord av ett hårdare material och ger främst andrum för fläktarna i botten.

Portmässigt har vi två USB A-portar på höger sida. På vänstersidan händer det betydligt mer. Vi har bland annat en 3,5 mm-port, LAN-port, HDMI 2.1-port, en till USB-A-port och en USB-C-port. Vi hittar även en SD-kortläsare.

Under huven hittar vi en oanvänd M2-plats. Befintligt RAM och befintlig hårddisk är utbytbara, så är även batteriet för den erfarna.

Tangentbord, pekplatta och högtalare

Tangentbordet på HP Victus 16 är av den mjukare, mindre taktila typen. Chassits strukturella integritet hjälper faktiskt tangentbordskänslan vid skrift. Att chassit kan svikta under tryck gör att vi bottnar mjukt, men det sker på bekostnad av upplevd taktilitet. Vi föredrar en mjukare känsla över en styvare taktil upplevelse. Det är inte en svampig känsla men skriften upplevs platt utan ett särskilt långt nedslag. De större tangenterna är väl stabiliserade och ljudkulissen för samtliga tangenter är lågmäld men knappast tyst.

Om vi kikar på typsnittet så påminns vi smärtsamt om att tillverkare fortfarande tror att gamers gillar kantiga och vassa typsnitt. Inte nog med att siffror och bokstäver får oss att vilja plocka fram ett plåster, de sträcker sig även till ikonerna på modifieringstangenterna.

Pekplattan har en jämn och len yta och ett djupt klick. Klicket är så djupt att vi kan känna chassiresonans i våra fingrar när vi verkligen känner efter. Vid faktiskt bruk är det dock inget vi tänker på och för de användare som vill ha ett mer följsamt klick är det inte ett dåligt alternativ. Den upplevda precisionen är bra och styrks av den snabba uppdateringsfrekvensen i skärmen.

Högtalarna har en bra rumsuppfattning men levererar inte ett särskilt starkt ljud. Högtalarna har svårt för framförallt låga frekvenser och den högsta volymstyrkan är relativt svag. För mediekonsumtion duger det ändå gott men när fläktarna varvar igång under intensivt spelande blir det svårt att höra fotsteg runt oss i exempelvis PUBG, trots att rumsuppfattningen annars är bra. Ljudet är i övrigt klart utan distorsion.

Mellanklasskärm för en mellanklassdator

Vi använder oss av DisplayCal för att mäta skärmens egenskaper och vi får ganska väntade resultat. Summerat har Victus 16 en medioker skärm som inte står ut i någon kategori men den underpresterar inte heller till den grad att vi kan kalla den dålig. Vi skulle dock avråda från arbete som kräver färgexakthet. Det är skärmen å andra sidan inte heller menad för.

Det är en skärm som lutar åt det kalla hållet men som annars har en ganska bra vitbalans. I övrigt är färgexakhteten okej och visar många färger väl, med sämre gröna nyanser som tynger ner snittet. Svärtan är även den okej men inte mer.

När vi mäter skärmens maximala ljusstyrka når vi även där ett okej resultat med maximal ljusstyrka på 349 nits. Noterbart är att skärmen är som starkast i den nedre vänstra kanten, inte i mitten som annars brukar vara normen. Skärmens ljusstarkaste punkt är hela 16 procent starkare än den svagaste. IPS-skärmen är bra även i snäva betraktningsvinklar, som väntat. Vi mäter skärmen till över 300 nits i det ljusstarkaste läget, vilket överstiger specifikationen.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal, med och utan TrueTone, för de som gillar att grotta ner sig i siffror. Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses ej vara märkbart av en människa.

[expand title=”Skärmresultat” swaptitle=”Stäng” id=”Mjukvara”]

Stäng[/expand]

Batteritid, spelprestanda och kylning

Även om det initialt låter tråkigt med en skärm i 1 080p så är det faktiskt en väl uttänkt implementering. Nvidia RTX 3060 klarar inte av att driva moderna titlar i högre upplösning med FPS i behåll. Victus 16 klarar av att driva de flesta titlar vi utsatt den för i höga grafikinställningar i 1 080p-upplösning. Erkänt tungdrivna titlar som Cyberpunk 2077 och PUBG flyter på bra och vi kan nyttja skärmens uppdateringsfrekvens på 144 Hz till fullo även på motsvarande High-grafikinställning. Det blir också givet att de titlar som inte är lika krävande flyter på som smör, exempelvis GTA: V, Diablo 2 Resurrected, Tekken 7, Dark Souls 3, Dark Souls Remastered, World of Warcraft, Apex Legends, Overwatch, CS:GO och liknande.

I Victus 16 hittar vi samma uppsättning förinstallerade applikationer som i vårt test av HP Pavillion Aero 13. McAfee är mest inträngande i vardagen och är den mjukvara vi avinstallerar först. Det är lite svårt att missa den stora aviseringen från McAfee som täcker en större del av skärmen vid vår första inloggning. Efter McAfee är det främst ExpressVPN samt WildTangent Games som står på tur att ryka. Nedan är en komplett lista av förinstallerade mjukvaror.

Förinstallerad mjukvara
ExpressVPN
HP Audio Switch
HP Connection Optimizer
HP Documentation
McAfee LiveSafe
WebAdvisor från McAfee
WildTangent Games
Microsoft 365

Vid längre spelsessioner koncentreras värmebildningen till användningsytans främre del, samt i området runt strömknappen, ned till Enter. Värmen är alltså ganska koncentrerad och när det blir varmt drar dessutom fläktarna på friskt och högljutt.

Batteritiden är hittills den bästa bland de gaminglaptops vi testat vid spelande. Vi får ut cirka två timmar aktivt spelande med skärmen satt till 200 nits. Vi får ut 1 timme och 42 minuter i PCMark 10 Gaming-testet. Vid kontorsanvändning får vi ut cirka sex timmar aktivt användande, där bland annat dokumenthantering, surfande och lätt videoströmning ingår. I PCMark 10 Modern Office får vi ut 5 timmar och 22 minuter. Vi räknar inte med att klara oss en hel arbetsdag på en laddning, men för att vara en gaminglaptop är det förvånansvärt bra siffror.

Jämförande prestandatester med underpresterande Ryzen 7 5800H

Vi har prestandatestat Victus 16 och jämfört med Lenovo Legion 5 Pro, en gamingdator med samma processormodell men med ett Nvidia RTX 3070. De har även samma konfiguration av DDR4 RAM vilket gör processorjämförelser intressanta.

Trots samma processormodell noterar vi att Victus 16 överlag presterar sämre än Lenovo Legion 5 Pro, ibland drastiskt sämre. Trots flera löpande testrundor så förblir resultatet detsamma och vi lyckas inte lista ut varför implementationen av 5800H inte står sig lika bra som i Lenovo Legion 5 Pro, där resultaten är imponerande.

I Blender Benchmark, konfigurerad för att prestandatesta CPUn, ser vi cirka tio procent bättre prestanda med Legion 5 Pro, jämfört med HP Victus 16. HP Victus 16 är tre procent snabbare än Legion 5 Pro i BMW27-testet men förlorar i övriga. För att sätta det i perspektiv så kan det nämnas att 5800H i Lenovo Legion 5 Pro ligger sekunder efter den betydligt mer kraftfulla i9-11980HK-processorn i MSI GE76 Raider.

Resultat i sekunder, lägre är bättre

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi mätt renderingstiden för ett 4K 50-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Intressant nog renderar 5800H i Legion 5 Pro snabbare än i9-11980HK i GE76 Raider i DaVinci Resolve-testet, men 5800H i HP Victus 16 är cirka 10 sekunder långsammare i snitt. Även i detta test ser Ryzen 7 5800H ut att vara bättre tillämpad i Lenovo Legion 5 Pro jämfört med HP Victus 16, Legion 5 Pro är cirka nio procent snabbare i snitt.

Vi testade även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB i storlek och innehåller 265 filer. Även här ser vi en bättre tillämpning av 5800H i Lenovo Legion 5 Pro än i HP Victus 16, denna gång endast med lite blyga fem procent.

När vi testar i artificiella testsviter ser vi rätt imponerande resultat från Lenovo Legion 5 Pro, åtminstone i jämförelse med HP Victus 16. I Max threads, 16 threads och 8 threads är prestandaresultaten uppemot 20 procent bättre, men cirka 1–2 procent sämre över 1 samt 2 threads. Att resultaten av 5800H-implementeringarna skiljer sig så mycket även i testsviter är intressant. Lenovo Legion 5 Pro står sig även rätt bra mot de betydligt snabbare processorerna Ryzen 9 5900HX och Intel i9-11980HK.
Om vi lämnar processorträsket bakom oss och blickar till artificiella tester för grafikkortet så hittar vi lite intressanta siffror. Vi har som nämnt samtestat HP Victus 16 och Lenovo Legion 5 Pro som använder RTX 3070. Legion 5 Pro kostar i skrivande stund cirka 24 procent mer än Victus 16, men presterar i snitt 37 procent bättre i 3DMarks testsvit. Det finns självfallet fler faktorer som spelar in vid inköp av en ny dator, men det är intressanta siffror som talar för att RTX 3070 kan vara ett mer prisvärt alternativ än RTX 3060, beroende på rådande marknadspris.

Tillbaka till summeringen

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments