NordicHardware tar klivet in i framtiden och testar vår första PCIe 4-SSD: Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD. Vad gör PCIe 4 för skillnad och kan kretsarna hänga med?

Gigabyte är en av de första tillverkarna som slagit på stora trumman när det gäller PCIe 4.0. De har inte bara lanserat en massa moderkort som har stöd för den nya standarden. De är också en av marknaden första tillverkare som har en PCIe 4.0-SSD ute i butik. PCIe 4.0 är den senaste generationen av PCI-Express-standarden som möjliggörs av AMDs senaste Ryzen 3000-processorer. Tekniken gör det möjligt för en SSD att överföra runt 7 000 megabyte per sekund med hjälp av fyra PCIe-banor. Den tidigare gränsen låg på ungefär 3 500 megabyte per sekund. Idag ska vi titta närmare på Gigabytes Aorus NVMe Gen4 SSD som alltså är en av de första enheterna på marknaden som har stöd för det nya gränssnittet.

För att lära sig mer om PCIe 4.0 och vad det betyder för SSD-lagring rekommendera vi att ni tar en titt på vårt klipp om PCIe 4.0 på NHTV.

Specifikationer

Storlek500 GB
KontrollerPhison PS5016-E16
MinnesteknikToshiba 96L 3D-TLC
GränssnittPCI-Express 4.0 X4 NVMe 1.3
DRAM cacheminne512 MB (DDR4)
Sekventiell läshastighet5000 MB/s
Sekventiell skrivhastighet2500 MB/s (SLC-cache)
Slumpmässig läshastighet vid 4K400 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K550 000 IOPS (SLC-cache)
FirmwareEGFM11.1
Strömförbrukning - vila/aktiv0,013 / 5,9 W
MTBF1 770 000
FormfaktorM.2 M-key
Garanti5 år (850 TBW)
Närmaste konkurenterSamsung 970 Evo Plus, WD Black, Kingston KC2000

Om du ska lansera en SSD med stöd för PCIe 4.0 finns det i dagsläget bara en kontroller att välja på: Phison E16. Det gäller även Aorus Gen4 SSD. Det är egentligen inte en ny kontroller utan en äldre Phison E12 med en utbytt kontroller som sköter kommunikationen över PCIe. Resten är mer eller mindre identiskt med Phison E12. Det gör också att den första generationen PCIe 4 SSDer inte kommer att vara mycket snabbare än de som fanns tidigare. Det syns även i specifikationerna, där det primärt är sekventiell läshastighet som slår igenom spärren för PCIe 3. Om vi jämför med Aorus RGB NVMe SSD, som vi testat tidigare och som använder Phison E12, ser vi något högre specifikationer men ändå ganska snarlika.

Förutom kontrollern är den nya enheten också utrustad med DDR4-minne, vilket också börjar bli standard bland nya SSD-enheter. En annan intressant detalj är att Gigabyte har valt att ta till rejält när det gäller livslängden på sin nya enhet. De erbjuder fem års garanti och lovar hela 850 TBW, vilket är det högsta vi har sett för en 500 GB konsumentenhet.

Modeller

Den nya enheten finns i tre modeller från 500 GB upp till 2 TB, vilket har börjat bli standard för flaggskeppsmodeller. 1 TB och 2 TB har ungefär samma prestandaprofil men den mindre 500 GB-modellen är betydligt långsammare.

StorlekFormfaktorSekventiell läsSekventiell skrivSlumpmässig läsSlumpmässig skrivPris
500 GBM.2 22805000 MB/s2500 MB/s400 000 IOPS550 000 IOPS
1 TBM.2 22805000 MB/s4400 MB/s750 000 IOPS700 000 IOPS
2 TBM.2 22805000 MB/s4400 MB/s750 000 IOPS700 000 IOPS

Det är just 500 GB-modellen som vi testar idag och det tror vi kommer att sätta käppar i hjulen för några magiska prestandasiffror. Den minsta modellen är begränsad i sekventiell prestanda till ungefär 2 500 MB/s, vilket är till enhetens SLC-cache.

Komponenter och design

Det är svårt att missa den smått monstruösa kylaren som Gigabyte har valt att montera på denna nya SSD. Det beror delvis på att man vill markera att detta är en SSD för entusiaster i första hand och inget man slänger in i en fjuttig laptop. Det beror också på att den faktiskt fyller en funktion. Värme kommer att bli ett allt större problem för snabba SSD-enheter. Mer prestanda betyder generellt mer ström och mer värmeutveckling. Som tur är har Gigabyte valt en ganska enkel design och det går ganska enkelt att ta bort kylaren genom att lossa de sex skruvarna på sidan. Vi föredrar helt klart den här designen före den som används på Aorus RGB.

Under kylaren hittar vi en klassisk M.2 2280 SSD. Här finns fyra minneskretsar från Toshiba (BICS4 96L) samt en DDR4-krets från SK Hynix (H5AN4G8NBJR) på 4 Gbit. Här finns givetvis också kontrollern från Phison.

SLC-cache och värme

Historiskt har Phisons SLC-cache varit en ganska enkel historia. X antal gigabyte är dedikerade för SLC-cache och när den är slut går enheten ner till TLC-prestanda. Eftersom cachen ryms utanför det vanliga TLC-utrymmet, så är den väldigt liten. Ofta 8-16 GB beroende på hur stor enheten är. Med denna nya kontrollern verkar det dock som att Phison har givit sig på att göra en liknande lösning som Silicon Motion. Phison använder nu nästan hela enheten som SLC-cache och vartefter enheten fylls med data så konverteras data om från SLC till TLC. Resultatet är att SLC-cachen är mycket större men när den är slut så blir prestandan också mycket sämre.

I Gigabytes enhet kan man skriva ungefär 175 GB innan prestandan sjunker. När den har sjunkit så är prestandan lägre än föregångarens, vars TLC-prestanda låg runt 550 MB/s. Denna gången hamnar TLC-prestandan på ungefär 350 MB/s.

Prestanda

Prestandamässigt är vi lite besvikna, om vi ska vara helt ärliga. Vi hade hoppats på lite bättre resultat. När det gäller filöverföringar är det inget snack om att Gigabytes nya enhet är ett riktigt monster. I vårt läs-test uppmätte vi nästan 4,5 GB/s, vilket är mer än 1 GB/s snabbare än vad vi tidigare sett. Skrivprestandan blir dock betydligt lägre och det beror primärt på att enheten bara har 16 NAND-enheter att skriva mot.

I våra NHSB Client-testar ser vi ett klart godkänt resultat och i Office är den märkbart snabbare än föregångaren. Samtidigt ser vi att flera andra enheter är betydligt snabbare och det betyder att det fortfarande finns möjlighet till förbättring, även med PCIe 3.0. I våra Workstation-tester har enheten det lite tyngre och det beror främst på hur SLC-cachen fungerar. På det nya sättet krävs betydligt mer för att få enheten i steady-state, men när den väl hamnar där så blir den långsammare än tidigare.

Sammanfattning

Gigabytes Aorus NVMe Gen4 SSD är en av få enheter med stöd för PCIe 4.0 som faktiskt går att köpa i butik idag. När vi nu har testat den så kan vi konstatera att det blev lite som vi misstänkte. PCIe 4.0 innebär inte automatiskt snabbare SSDer. På kort sikt så är det egentligen bara sekventiell läsprestanda som blir snabbare än de enheter som använder det äldre gränssnittet. På lite längre sikt har det plockat bort en flaskhals och har gjort det möjligt för nya enheter att skala bättre. När det gäller latens finns det dock fortfarande mycket att jobba med och där är det primärt kontrollerkretsar och minneskretsar (NAND) som är de stora flaskhalsarna för bättre prestanda. I nuläget är dock PCIe 4.0 en skrytfaktor mer än något annat.

Gigabyte Aorus NVMe Gen4

Gigabyte har varit snabba på att hoppa på PCIe 4.0-tåget. Det är logiskt eftersom de säljer moderkort med stöd för den nya tekniken. Varför inte matcha det med en ny SSD? Gigabytes implementering följer Phisons standardutförande, förutom att Gigabyte har lagt på en gigantisk kylare. Kylaren gör sitt jobb och vi ser inga tecken på värmeproblem någonstans. Prestandamässigt är den en av de snabbaste vi testat när det kommer till att flytta filer. För vanligt arbete och spel är den däremot inte lika snabb och faktiskt långsammare än exempelvis Samsung 970 Evo och Adata SX8200 Pro. Trots det är detta en av de snabbaste SSD-enheterna på marknaden och om du bygger ett nytt AMD-system är detta ett av få alternativ som kan nå över 4 GB/s i överföringshastighet.

Gigabyte Aorus Gen4 SSD 500 GB
7.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Bra läsprestanda
Bra kylare
Fem års garanti
Nackdelar
Passar inte i laptops
Bra att veta
PCIe 4.0 krävs för maximal prestanda.
Klient7.6
Workstation7.5
Filöverföring8.4
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid