Fractal Design Define C - Specifikationer och utsida

Define C hamnar i kategorin miditower, vilket gör att det rymmer ett moderkort i ATX standard och har 7 stycken expansionsplatser. Trots att Define C är ett miditower chassi så är det klart ett av dem mindre som vi tittat på, men kan ändå rymma riktigt kraftfull hårdvara.

Osäker på olika chassistorlekar?

Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och dessa har ett gäng olika samlingsnamn. Tyvärr så används dessa lite olika av alla tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi tower: Plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid tower: Plats för upp till ATX
  • Full tower: Plats för ATX och uppåt

Tyvärr så har mid tower försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi tower för alla  chassin som rymmer ATX moderkort. Tyvärr så gör detta att chassin som Define C hamnar lite mellan kategorierna.

Fractal Design Define C 
FormfaktorATX/mATX/mini ITX
MaterialStål och plast
Mått - (LxWxH)413 x 210 x 453mm
Vikt7.4 kg
Lagring3 x 2,5 tum
2 x 3,5 tum
Fläktplatser front (Max)3 x 120 mm eller 2 x 140 mm
Fläktplatser tak (Max)2 x 120/140 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120 mm
Medföljande fläktar2 st Fractal Design Dynamic X2 GP12 120mm
Grafikkort - max längd315 mm (med främre fläkt monterad)
Nätaggregat - max längd175 mm
CPU-kylare - Max höjd170 mm (168 mm för fönster modellen)
Portar2 x USB 3.0
1 x 3,5 mm Hörlurar
1 x 3,5 mm Mikrofon
Lägsta pris på prisjakt.se

Komponentmått

Decine C är tänkt att rymma kraftfulla komponenter och det får vi ändå säga att den kan. Enligt specifikationerna så rymma ett grafikkort på 315 millimeter (mm) med en fläkt monterad i fronten, men utan denna så går det att klämma in ett som är runt 335 mm. Hoppar vi vidare till CPU-kylare så får man in en som är 170 mm hög (168 mm om du har fönster versionen). Går vi neråt i chassit och kollar på nätaggregatet så är max 175 mm enligt Fractal själva, men vi lyckades få in ett Corsair RM1000x som är 180 mm även om detta va lite trångt och inte lämnade så mycket rum att stuva undan kablar.

Portar och frontpanel

Frontpanelen på Define C hittar vi ovanpå frontpanelen likt resten av Define familjen. Här hittar vi det som dem flesta säkert förväntar sig, 2 st USB 3.0, uttag för hörlurar och mikrofon, en reset-knapp och till sist en stor startknapp.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så hittar vi det som gjort att Fractal Design kunnat dra ner på storleken men ändå låta användaren trygga in högpresterande komponenter. I botten hittar vi en HDD bur för 2 st 3,5-tum eller 2,5-tum och bakom moderkortsplåten hittar vi ytterligare 3 st 2,5-tumsplatser som enligt Fractal Design huvudsakligen är till för SSD:er.

Trots det nedbantade antalet lagringsplatser så känns detta fullt tillräckligt för dem flesta idag. Men är du den som gillar att ha mycket lagring i din arbeta station så är nog inte detta ett chassi för dig.

Kylning

Tar vi och kollar närmare på Kylnings möjligheterna i Define C så finns det en hel del att välja mellan för ett så pass litet chassi. Det finns totalt sju platser för fläktar som är 120mm, tre i taket, tre i fronten, en bak och och en i botten (om man plockar bort Hårddiskburen). Vill du dock använda 140 mm-fläktar så blir du lite begränsad till fyra stycken: två i taket och två i fronten. Alla fläktar i fronten, taket och botten är försedda med luftfilter.

Är du en av dem som gillar att använda vattenkylning så finns även här en massa möjligheter till radiator storlekar och placeringar. i fronten så får du plats med antingen en 360 mm (3 x 120 mm) eller en 280 mm (2 x 140 mm) Viktigt att tänka på här är att ju tjockare radiatorn och fläktarna är desto mindre utrymme får du för grafikkort. Kollar vi vidare till taket så får du plats med antingen en 240 mm eller en 280 mm radiator, viktigt att tänka på här är att komponenterna på moderkortet inte får vara högre än 40 mm. Fläktplatsen bak och i botten kan även dem ha radiatorer på 120 mm, men kan hämmas av övriga val av radiatorer.

Utsida och Design

Define C till hör som vi tidigare nämnt Fractal Designs Define-serie, med chassin som blivit kända för att vara stilrena i sann skandinavisk, minimalistisk designanda. Likt andra chassin i Define serien så är även Define C helt svart på utsidan med pulverlackerade paneler och en front som liknar borstad och anodiserad aluminium. Vi hittar även en variant av Fractal Designs Moduvent-system på toppen, där du kan välja att ha en svart plastskiva eller ett magnetiskt fläktfilter beroende på om du vill använda fläktplatserna i taket eller inte. Väljer du att inte använda dem så kan då sätta dit plastskivan som inte bara hindrar dam att komma in i chassit men även blockerar ljud tack vare det ljuddämpande materialet på insidan.

En annan sak som är värd att nämna är att fronten inte har någon dörr som Storebror Define R5 har och detta är för att Define C inte har någon plats för 5,25-tumsenheter som DVD-läsare och liknande.

Define C finns även i en variant med fönster på vänstersidan för er som vill visa upp era komponenter och kanske snyggt slevade kablar med lite LED-ljus. I övrigt så skiljer sig inte modellerna på något annat sätt.

Innehåll

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Helt klart ett trevligt chassit, om jag skulle köpa ett chassi i storleken atx så skulle det nog bli det där, synd att det inte finns hastighetskontroll för fläktarna, antog att det ingick.