Dell XPS 13 - Specifikationer och utsida

XPS 13 är en av Dells mest populära och vid det här laget även mest ikoniska datorer. De senaste generationerna av Dells ultraportabla arbetsdator har kanske främst gjort sig känd för sina oerhört tunna skärmramar, vilket sätter det du arbetar med i fokus och tillåter ett mindre chassi i förhållande till den effektiva skärmytan.

I den här artikeln tar vi en titt på den senaste generationens Dell XPS 13 i ett lite billigare utförande. Datorn går att konfigurera högt upp i prisklass, och dessa mer påkostade konfigurationer kan mycket väl komma att testas separat längre fram.

Dell XPS 13 använder sig av Intels U-serie processorer på 15 watt. Datorn har uppdaterats med de nya processorerna ur Kaby Lake-familjen, vilket är samma processorer som vi bland annat hittar i Asus Zenbook 3 och HP Spectre.

 Dell XPS 13 (KF8D1)
Skärmstorlek13,3 tum
Upplösning1 920 x 1 080
PaneltypIPS
PekskärmNej
Uppdateringsfrekvens60 Hz
ProcessorIntel Core i7-7500U
Arbetsminne8 GB DDR3L
GrafikkretsIntel HD 620
Lagring256 GB SSD
NätverkWifi: 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
BildutgångarEndast via Thunderbolt-adapter
USB2 x USB-A 2.0
1 x USB-C (med Thunderbolt 3)
ThunderboltThunderbolt 3 med 2 x PCIe 3.0
SD-kortläsareJa
TangentbordBakbelyst, kompakt
PekplattaMultitouch
Batteri60 wHr
LjudStereohögtalare
Subwoofer
1 x 3,5 mm kombo
Mått304 x 200 x 15 mm
Vikt1,2 kg
Lägst pris

Likt de närmaste konkurrenterna går Dell XPS 13 att köpa både med i5- och i7-processorer, och med ett antal olika minnes- och lagringskonfigurationer. Vårt testexemplar använder en Core i7-7500U med två kärnor, fyra trådar precis som lillebror i5-7200U. Skillnaden ligger i att i7-7500U har något högre klockfrekvenser samt 1 MB extra cacheminne.

Kaby Lake-varianten av XPS 13 finns i tre upplagor hos återförsäljare, men kan konfigureras ytterligare om den köps via Dells egen hemsida. En av modellerna hos återförsäljare kombinerar Core i5-processor med en mer högupplöst skärm, medan övriga använder 1080p-skärmar. Vi har testat 1080p-versionen med Core i7 (modell KF8D1).

Egendomligt nog går den högupplösta varianten (med en skärmupplösning på 3 200 x 1 800 pixlar) endast att köpa med Core i5-7200U. Varför Dell inte erbjuder en modell som kombinerar en kraftfullare processor med högre skärmupplösning kan vi tyvärr inte svar på.

Minne och lagring

Alla de varianter av XPS 13 som finns listade hos återförsäljare använder samma minnes- och lagringskombination: 256 GB PCIe-ansluten flashlagring tillsammans med 8 GB DDR3-minne. I Dells egen webbutik går det även att köpa en billigare variant med 128 GB lagring.

Förbryllande är att Dell över huvud taget inte erbjuder någon variant med 512 GB eller mer. Även på den mest påkostade XPS 13-modellen på Dells hemsida används som högst 256 GB lagring och 8 GB minne. Med datorns professionella inriktning hade vi önskat att det åtminstone fanns möjlighet att köpa en upplaga med 16 GB minne. Lyckligtvis går flashlagringen att uppgradera manuellt – minnet är däremot fastlött på moderkortet.

Design och format

Den mest slående designaspekten hos XPS 13 är skärmen, med tunna ramar på endast 5,2 millimeter. Det här har varit en utmärkande egenskap för XPS 13 sedan designen introducerades 2014. Bilden fullständigt dominerar skärmlocket när datorn är öppen, vilket ger en häftig effekt för såväl webbsurf som video.

En bieffekt av de tunna skärmramarna är dock att det inte finns utrymme för en webbkamera ovanför panelen. Istället har Dell flyttat ner sin kamera till det nedre vänstra hörnet av skärmlocket.

Övriga delar av chassit kombinerar matt aluminium med en yta i kolfiber. Kombinationen är tänkt att ge ett gediget ytterhölje samtidigt som datorns vikt och kvalitetskänsla kan hållas nere.

XPS 13 har en genomgående premiumkänsla som bara har blivit bättre med senare generationer. Kolfiberytan till höger och vänster om pekplattan är bekväm att vila händerna mot och samlar inte damm och smuts i samma grad som den ”soft touch”-plast som är vanligt förekommande i flera andra datorprodukter.

Ett trevligt tillskott är den uppsättning med lysdioder som finns på datorns högra sida. Denna agerar batteriindikator genom att trycka på den intilliggande knappen.

En designdetalj vi däremot känner att Dell har missat är att motståndet i skärmens gångjärn inte är balanserat mot vikten av datorns underdel. Det betyder att det krävs två händer för att öppna datorn: en för att lyfta locket och en för att hålla nere underdelen. Det finns inte heller någon tydlig utskärning i underdelen för att få fäste med tummen under skärmen. Det här är en designdetalj som flera konkurrenter, däribland Apple och Asus, har lyckats med i sina motsvarande datorer, och som starkt lyser med sin frånvaro när du väl har vant dig vid att öppna en dator på det sättet.

Portar

Dell har inte snålat in på anslutningarna till XPS 13, vilket är en välkommen kontrast till det minst sagt snåla portutbudet på datorer som Asus Zenbook 3 och Apple Macbook. Snarare än att hoppa över äldre portar och endast satsa på USB-C har Dell bibehållit äldre gränssnitt samtidigt och samtidigt introducerat nya.

Det finns två ordinarie USB 3.0-portar för vanliga datortillbehör, en på vardera sida. Men på den vänstra sidan finns även en USB-C-kontakt med Thunderbolt 3, vilket gör det möjligt att ansluta exempelvis externa grafikkort.

På höger sida finns även en SD-kortläsare, även det ett trevligt tillskott för professionella användare, inte minst om du använder den mer högupplösta varianten av XPS 13.

Laddning

Trots att XPS 13 har fått Thunderbolt 3 som tillskott så laddas inte datorn via USB-C-kontakten. Istället fortsätter Dell med sin egen laddardesign med en vanlig rund AC-kontakt.

Den medföljande laddaren är liten och smidig, och har en kabel som enkelt kan viras runt själva laddaren vid transport. Det finns även en vit lysdiod inbyggd i kontakten, som indikerar att laddaren fungerar och får ström från eluttaget, ett trevligt plus i kanten.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid