Summering

Sammanfattning  Dell XPS 13

  • Grym kvalitetskänsla kombinerat med smidigt format
  • Tunna skärmramar ger en häftig bildupplevelse
  • Gott om portar för en så pass liten dator
  • Thunderbolt 3 ger möjlighet till externa grafikkort
  • Tangentbord och pekplatta i toppklass
  • Mycket bra batteritid
  • Klen grafikprestanda – verkligen ingen spelmaskin
  • Ingen möjlighet till mer än 8 GB minne

USB-C är framtiden – men fortfarande i en övergångsfas

Dell XPS 13 sticker ut ur mängden på konsumentmarknaden jämfört med vägen som flera av konkurrenterna väljer att gå i den här storleksklassen. Lättare och tunnare tenderar att vara ledorden, vilket också kräver flera uppoffringar. Gemensamt för exempelvis Acer Swift 7, Asus Zenbook 3, HP Spectre 13 och Apple Macbook är valet att helt skrota äldre portar som USB-A eller SD-kortläsare.

Argumentet för den filosofin är att USB-A som standard redan är död, men att marknaden ännu inte har kommit i kapp. I sådant fall innebär fler datorer utan USB-A ett incitament för marknaden att producera fler tillbehör med USB-C, och därmed skynda på processen. Det är inte en helt ogrundad filosofi, och i den här artikeln tar vi inte ställning till huruvida det är bra eller dåligt i någon objektiv bemärkelse. Det beror nämligen på vilken typ av användare du är.

”Sätter funktion före form utan att för den delen lämna formen åt slumpen”

Vad vi däremot kan konstatera är att den utvecklingen innebär en trängd sits för de som vill ha portabla arbetsdatorer med nya, moderna funktioner, utan att behöva offra kompatibilitet med sina existerande tillbehör. Och det är just den här målgruppen som Dell XPS 13 bör tilltala som mest.

Att vara tunn är inte allt

Det som tilltalar oss med XPS 13 är just att det är en pragmatisk dator, som sätter funktion före form utan att för den delen lämna formen åt slumpen. Dell siktar inte på att vara tunnast eller lättast, utan istället på egenskaper som större batteri och ett bekvämt tangentbord med lite längre slaglängd.

Vanligtvis är det ett tänk vi främst ser hos företagsdatorer, men vad som gör XPS 13 till en fortsatt frisk fläkt är att den agerar som en brygga mellan läcker designade konsumentprodukter och praktiska företagsprodukter. Idag är det kanske främst Dell och Lenovo arbetar efter den filosofin, men vi hoppas helt klart att liknande produkter kommer fortsätta ha sin plats bredvid sina designorienterade kusiner.

Omdöme: Dell XPS 13

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueÄven om Dell XPS 13 fortfarande sina skavanker i designen och konfigurationsmöjligheterna Dell erbjuder så är det här en imponerande kompetent arbetsmaskin för sitt format. Med vikt och mått som inte är långt ifrån datorer som Asus Zenbook 3 eller Apple Macbook (12 tum) levererar XPS 13 gott om anslutningsmöjligheter och funktioner som tilltalar just dig som vill ha en smidig arbetsmaskin på resande fot.

Klicka för detaljerat omdöme

Medan det går att få betydligt mer prestanda per krona i en bärbar speldator i liknande prisklass så är det svårt att bortse från det smidiga formatet som XPS 13 erbjuder. En ytterligare något mindre dator hade inneburit ytterligare kompromisser på tangentbord och portar, och det är faktumet att Dell har valt att inte ta det steget som gör XPS 13 så pass attraktiv.

Tillskottet av Thunderbolt 3 gör XPS 13 till en potentiellt kraftfull plattform för att anslutas till en stationär arbetsstation med extern grafik och flera externa skärmar. Den inbyggda processorn är förvisso inget fartmonster för videoredigering eller riktigt tung multitasking, men som en smidig arbetsplattform för dokument, fotoredigering och enklare programmering är den riktigt kompetent. Jämför vi med Asus Zenbook 3 som ligger i ungefär samma prisklass så får du en något tyngre och tjockare dator, men ett betydligt bekvämare tangentbord och en bra kombination av både äldre och nyare portar.

Dock hade vi gärna sett fler konfigurationsmöjligheter både ute hos återförsäljare och på Dells hemsida. Datorn går som mest att köpa med 8 GB minne och 512 GB lagring, vilket är tillräckligt för de flesta men inte för alla. Lagringen kan du själv byta ut, men inte minnet. Att kunna betala lite extra för 16 GB åtminstone i Dells webbutik hade varit uppskattat.

Designmässigt kan vi även tycka att Dell kunde lagt lite mer tid på att balansera vikten i datorns nederdel mot motståndet i skärmlockets gångjärn, så att den hade gått att öppna med en hand när den ligger på skrivbordet eller i knät. Det är en liten detalj, men samtidigt någonting som underlättar vardagen och som flera av konkurrenterna redan har implementerat.

De nackdelarna till trots skiner Dell XPS 13 igenom som mycket kompetent ultraportabel arbetsmaskin. Har du krav på mer prestanda, vilket många har, kommer du behöva en större dator, och vill du ha en mindre kommer du behöva kompromissa med antalet portar och annan funktionalitet. XPS 13 är i vår mening en bra ”sweet spot” i det ultraportabla segmentet.

Rekommendation: Bäst ultraportabel arbetsdator omkring 13 tum

Dell XPS 13 (KF8D1)
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-7600U
GPUIntel HD 620
Fördelar
Bra tangentbord
Portutbud & SD-läsare
Läcker skärm
Nackdelar
Obalanserat gångjärn
Något högljudd kylning
Klen grafik
Bra att veta
Går även att köpa med högupplöst pekskärm (3200x1800)
Prestanda5
Kylning/Design7
Batteritid8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2017-05-19

Hösten och vintern har präglats av mängder av häftiga nya bärbara datorer, där en viktig drivande faktor har varit Intels Kaby Lake-processorer och Nvidias mobila grafikkretsar i Pascal-familjen. Nu ligger korten på borden för merparten av de framstående tillverkarna, både i det ultraportabla segmentet och prestandasegmentet.

Nu närmar sig dock årets Computex-mässa med stormsteg, vilket närmast garanterat kommer innebära intressanta nylanseringar. Förutom att tillverkare som Asus, MSI och Acer förmodas fortsätta jaga titeln för den snabbaste bärbara gamingdatorn på marknaden så hoppas vi även få se en försmak av det röda lagets nya alternativ.

Under sin presskonferens tidigare i veckan meddelade AMD att mobila varianter av CPU-serien Ryzen är på ingång inför hösten, och att dessa kommer att kombineras med grafikkretsar ur Vega-familjen. Det innebär att vi för första gången på länge kan få se nya bärbara datorer med AMD-kisel som har möjlighet att mäta sig med Intels motsvarighet.

Med mer bastanta grafikkretsar direkt i processorn hoppas vi även få se en ny klass bärbara prestandadatorer som placerar sig mellan modeller med endast integrerad Intel-grafik och mer påkostade modeller med diskret grafik.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid