Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Temperatur – CPU

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen hos processorn.

Både Dell XPS 13 och Asus Zenbook 3 använder lågspänningsprocessorer, men trots det skenar temperaturerna lätt under belastning. Asus Zenbook 3 är något varmare, men båda får svettas ordentligt.

Ljudnivå

I samband med att vi mäter maxtemperaturen under stresstestet mäter vi det maximala ljudtrycket från fläktarna. För ändamålet använder vi en decibelmätare monterad 40 centimeter från datorn, i huvudhöjd.

Både Dell XPS 13 och konkurrenten Asus Zenbook 3 hörs tydligt vid tung belastning. XPS 13 är dock i vår mening den minns enerverande av de två; ljudet är inte lika högfrekvent som hos konkurrenten, samtidigt som cirka 2 decibel gör klar skillnad i ljudtryck på en logaritmisk skala.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

Här kan vi notera att ingen av våra testade ultrabooks klarar av 3DMarks ribba för ett ”godkänt” resultat på 97 procent. Närmast är den passivt kylda Swift 7, medan varken Dell XPS 13 eller Asus Zenbook 3 klarar av att hålla sig över 90 procent. Vi ser en tydlig prestandaförlust för Zenbook 3 vilket kan förklara att datorn i de flesta tester presterar något sämre än XPS 13 trots matchande hårdvara.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid