MSI Z270 Xpower Gaming Titanium: Specifikationer och layout

Det här är ett av MSI:s mest påkostade moderkort i nuläget, och en direkt uppföljare till Z170 Xpower Gaming Titanium från föregående generation. Med det här moderkortet vill MSI dels tilltala moddare och andra datorbyggare som vill använda ett vitt färgtema, men även överklockare som vill köra systemet på en öppen testbänk.

 MSI Z270 Xpower Gaming Titanium
SockelIntel LGA-1151
StyrkretsIntel Z270
FormfaktorATX
Minne4 x DDR4-DIMM
Stock: 2 133/2 400 MHz (Skylake/Kaby Lake)
OC: Upp till 4 133 MHz
Expansionsplatser4 x PCIe 3.0 X16
2 x PCIe 3.0 X1
Lagring8 x SATA 6 Gbps
2 x M.2 PCIe
1 x M.2 PCIe/SATA
Intel Optane-stöd
USBIO:
1 x USB 3.1 Type-A (Asmedia)
1 x USB 3.1 Type-C (Asmedia)
4 x USB 3.0 Type-A (Intel)
3 x USB 2.0 Type-A (Intel)

Interna:
4 x USB 3.0 (Asmedia)
4 x USB 3.0 (Intel)
6 x USB 2.0 (Intel)
ThunderboltNej
Bildanslutningar1 x HDMI 1.4a
1 x Displayport 1.2
LjudRealtek ALC1220

Anslutningar:
5 x 3,5 mm
1 x S/PDIF
1 x frontpanelsljud (intern)
Nätverk2 x Ethernet (Gigabit, Intel I219V + Intel I211AT)
Fläktkontakter1 x 4-pin CPU
1 x 4-pin vattenkylning
4 x 4-pin chassi
Mått305 x 244 mm

Minnesstöd

Förutom det nativa stödet för DDR4-minne upp till 2 133 MHz för Skylake-processorer och 2 400 MHz för Kaby Lake-processorer så klarar Z270 Xpower Gaming Titanium upp överklockat minne på upp till 4 133 Mhz.

Expansionsplatser

Z270 Xpower Gaming Titanium har totalt fyra PCIe X16-platser som samtliga kan användas till grafikkort om så önskas. Mängden tillgängliga banor är dock fortfarande begränsad av vad som finns att tillgå i Intels processorer och styrkretsar, så högst ett grafikkort kan köras i full X16-hastighet.

Plats 1 Plats 2 Plats 3 Plats 4
Alt. 1 X16 X4
Alt. 2 X8 X8 X4
Alt. 3 X8 X4 X4 X4

Den nedersta av dessa platser körs ständigt i X4-hastighet, oavsett hur övriga kort är konfigurerade. När ett ensamt grafikkort används i den översta platsen är andra och tredje platsen deaktiverade, och det översta kortet körs i full X16-hastighet. När två kort används delar dessa på samma X16 kanaler, så att båda körs i X8-hastighet. Läggs ytterligare ett kort till så körs det översta fortfarande i X8, medan övriga körs i X4.

Utöver dessa fullstora platser finns det även två PCIe X1-platser för exempelvis ljudkort eller nätverkskort.

Lagring

MSI har inte sparat på krutet vad gäller lagring, och på den här punkten är Z270 Xpower Gaming Titanium klart överlägset konkurrenten Asus Maximus IX Code. Förutom åtta vanliga SATA-platser finns det hela tre M.2-platser med PCIe-stöd, fler än på något annat moderkort vi har testat hittills. Dessutom finns det en ensam U.2-port, för kabelanslutna SSD-enheter med PCIe, såsom Intel 750.

Alla dessa lagringsmöjligheter kommer dock inte utan begränsningar, då en av M.2-platserna delar sina SATA-kanaler med de fysiska SATA-platserna. Om en M.2-SSD med SATA (såsom Samsung 850 Evo) används så deaktiveras två av SATA-platserna, vilket lämnar sex stycken.

Belysning

Moderkortet har flera LED-slingor utspridda längs med kylningssystemet, vid minnesplatserna och vid ljudkretsen. Dessa använder belysningssystemet Mystic Lights, som går att konfigurera med flera olika belysningsmönster via MSI:s mjukvara eller via UEFI.

Likt Asus har MSI även ett ekosystem för sin belysning som kan byggas ut med tillbehör antingen från MSI eller från tredje part. Dessa kan anslutas via en dedikerad port på moderkortet.

LED-poster, fysiska knappar och OC Dashboard

En LED-skärm för felkoder finns längs ner på moderkortet, och denna har behandlats med en läcker grå färg som matchar kretskortet. En bit till höger om LED-skärmen finns även fysiska knappar för att starta eller återställa moderkortet när det används på en öppen testbänk, exempelvis vid överklockning.

Ytterligare fysiska knappar finns på ett separat kretskort som antingen kan monteras direkt på moderkortet eller anslutas med en medföljande kabel. Kortet kallas OC Dashboard, och medför ett par smidiga funktioner utöver uppstart och reset.

Fyra knappar används för att öka eller sänka antingen basfrekvens eller multiplikator. De flesta kommer antagligen föredra att göra detta via UEFI, men med de fysiska knapparna går det även att justera frekvenserna i realtid medan systemet är igång. Med andra ord används knapparna snarare för finjusteringar snarare än för större ändringar.

En knapp, prydd med en blixt, kallas Complete Discharge och används för att rensa alla moderkortets UEFI-inställningar. En mindre knapp längst ner på kortet kallas i sin tur Go2bios, och används för att starta systemet direkt in i UEFI istället för att behöva trycka på delete och starta UEFI med tangentbordet.

Det finns även ett hål i OC Dashboard som ger åtkomst till de fysiska mätpunkterna för systemets spänningar, även när kortet sitter monterat direkt på själva moderkortet.

Extra strömförsörjning

Utöver de vanliga strömanslutningarna har MSI bestyckat moderkortet med två ytterligare kontakter för att ge extra strömtillförsel vid överklockning. Dels finns det en extra 4-pinskontakt bredvid den vanliga 8-pins EPS-kontakten till processorn, och dels finns 6-pins PCIe-kontakt ovanför den översta PCIe-platsen.

Tillbehör

I vanlig ordning levereras MSI Z270 Xpower Gaming Titanium med en tryckt användarmanual, en skiva med mjukvara och drivrutiner, SLI-brygga samt SATA-kablar. Men utöver dessa standardtillbehör noterar vi även ett par utstickande tillskott.

Tre förlängningskablar medföljer, varav en för RGB-belysningstillbehör och en till OC Dashboard. Den tredje är en intern USB 2.0-förlängningskabel som används till en medföljande intern USB 2.0-hub. Sistnämnda har även en molex-kontakt för extra strömförsörjning.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

”Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

Medlem

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.